4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ένα Brexit πολλαπλών χρήσεων

Ένα Brexit πολλαπλών χρήσεων
Παρ’ όλες τις απογοητεύσεις των υπέρμαχων του Brexit, η κατάστασή τους θυμίζει τα περίφημα λόγια της Margaret Thatcher: “Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση”. Η Μέι δεν είναι η Θάτσερ και δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπηρετηθεί ιδιαίτερα καλά από τους υπουργούς που επέλεξε να διαπραγματευτούν το Brexit, αλλά η γεωπολιτική κατάσταση καθιστά απίθανο ότι  θα μπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη συμφωνία. Και υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα δημιουργούσε χάος όχι μόνο στις αποβάθρες των λιμανιών της Μάγχης αλλά και στην βρετανική οικονομία στο σύνολό της.
 
Οι υπέρμαχοι του Brexit έκαναν καμπάνια στην προοπτική ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να διατηρήσει τα περισσότερα από τα πλεονεκτήματα της παραμονής στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη εμπορία αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την ήπειρο, χωρίς να πληρώνει στα ταμεία της ΕΕ ή να τηρεί τους κανονισμούς της. Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκαν, θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες, οι οποίες θα αποσκοπούν στην προώθηση των βρετανικών εξαγωγών και στη μείωση του κόστους των εισαγωγών τους.
 
Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνταν ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μια τέτοια συμφωνία, άλλες χώρες θα ακολουθούσαν το παράδειγμά του, δημιουργώντας έτσι μια υπαρξιακή απειλή για την ένωση. Καμιά από τις πλευρές δεν ήθελε ένα λεγόμενο σκληρό Brexit, στο οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε χωρίς συμφωνία, αλλά μια κατευθυντήρια αρχή της ΕΕ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις κατέστη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να υποστεί ζημίες εάν έφευγε. Και έτσι θα γίνει.
 
Σε αυτό το σημείο, κανείς δεν ξέρει αν η ηγεσία της May θα επιβιώσει της πολιτικής αναταραχής που προκάλεσε η ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας ή, αν πράγματι, μπορεί να πάρει έγκριση για αυτήν από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο. Μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα, ο Jacob Rees-Mogg, ένας κορυφαίος υπέρμαχος του Brexit, έχει ήδη ζητήσει ψηφοφορία άρσης της εμπιστοσύνης στην ηγεσία της. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή δεν είναι μια πολύ καλή συμφωνία, κάτι που έσπευσαν να επισημάνουν από όλες τις πλευρές της συζήτησης του Brexit. Επιπλέον, δεν έχει μεγάλη ομοιότητα με αυτό που όσοι ψήφισαν υπέρ τού να εγκαταλείψουν την ΕΕ το 2016 πίστευαν ότι θα προσφερθεί.
 
Το Εργατικό Κόμμα υποστήριξε ότι θα δεχόταν το Brexit -όπως ήθελαν πολλοί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης- αλλά μόνο αν οι όροι που θα προτείνονταν κατά την έξοδο θα ήταν εξίσου καλοί με εκείνους που απολάμβανε το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ήταν στην ΕΕ. Ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δεν ήταν ποτέ ενθουσιώδης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ο στόχος του κόμματός του είναι να περπατήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί ανάμεσα σε εκείνους τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης που τάσσονται υπέρ του Brexit και τους πολλούς υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ που συνέρρευσαν στο κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Ο κύριος στόχος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος έχει μικρή σχέση με το ίδιο το Brexit. Είναι να αναγκάσει την συντηρητική κυβέρνηση να πάει σε γενικές εκλογές, τις οποίες οι Εργατικοί ελπίζουν να κερδίσουν, παρά ένα προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις που είναι αινιγματικά μικρό, δεδομένης της ασυμφωνίας που μαστίζει την κυβέρνηση της Μέι. 
 
Απογοητεύσεις υπάρχουν και στην άλλη πλευρά του Καναλιού. Πολλά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τις δικές τους επιφυλάξεις σχετικά με τους όρους της συμφωνίας: Εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι όροι της ΕΕ στους οποίους θα κρατηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως κόστος παραμονής στην τελωνειακή ένωση δεν είναι αρκετά σκληροί. Ο φόβος τους είναι ότι οι Βρετανοί θα δημιουργήσουν μια οικονομία χαμηλών φόρων, χαμηλών μισθών και χαμηλού κόστους, που θα διοχετεύει φτηνά προϊόντα πέρα από τα σύνορά τους, με τα οποία οι δικές τους επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Και αυτό, επίσης, αποτελεί μια φαντασία, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πιο προηγμένη οικονομία από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά αυτή είναι μια συμφωνία που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη αυτά.