4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι

Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι

Ίσως ήταν η πιο αποκαλυπτική συνέντευξη που έχουν δώσει εκπρόσωποι του κράτους τις τελευταίες δεκαετίες. Χθες το βράδυ όλο το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης συνεπικουρούμενο από τον πολιτικό επικεφαλής των οργανισμών πυρόσβεσης και αστυνόμευσης απέδειξαν τις ευθύνες τους για τις καταστροφικές  πυρκαγιές που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και σχεδόν 2.000 περιουσίες. Τις αποκαλυψαν  αλλά δεν τις ομολόγησαν ούτε τις αποδέχθηκαν.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς ισχυρίστηκαν ότι οι φωτιές ήταν έργο εμπρηστών και ότι με δεδομένες τις συνθήκες έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να περιορίσουν τις απώλειες σε ζωές και σε περιουσίες. Κοντολογίς είπαν ότι αποδείχθηκαν ανίκανοι με τις δεδομένες συνθήκες να αστυνομεύσουν τις περιοχές και έτσι οι εμπρηστές ανενόχλητοι έκαναν την δολιοφθορά. Γιατί ουσιαστικά με όσα είπαν χθες αυτό είναι το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κάθε εχέφρων άνθρωπος.

Αλλά ας πάμε τα πράγματα απο την αρχή. Οι δορυφορικοί χάρτες που προβλήθηκαν εμφάνισαν ότι οι πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία.

Στην Κινέττα, οι δορυφορικές απεικονίσεις εμφάνισαν 14 σημεία στα οποία ξέσπασαν με χρονική απόσταση πέντε λεπτών φωτιές ενώ η πυρκαγιά στο Μάτι ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο σημεία. Στην Κινέττα οι εστίες συνθέτουν τρεις παράλληλες ευθείες σε σημεία που εφάπτονται του δρόμου και στην Πεντέλη-Βουτζά οι δύο εστίες είναι σε μία ευθεία που εφάπτεται δρόμου. Στην Κινέττα αν τοποθετήσεις σε συνέχεια τις τρείς αυτές ευθείες προκύπτει μία απόσταση περί τα 10 χιλ. (πρόκειται για ένα τραπέζιο με  βάση

μία ευθεία 7 χιλ. , με κορυφή μία ευθεία 1 χιλ. και με μια ευθεία-διατομή 2 χιλ.). Αν συνυπολογίσουμε και τις πλευρές ο εμπρηστής θα πρέπει να έκανε μία διαδρομή τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων για να τοποθετήσει τους δολοφονικούς μηχανισμούς του. Αυτό πολύ πιθανόν να σημαίνει ότι δεν ήταν ένα άτομο αλλά περισσότεροι. 

Για την Πεντέλη-για άγνωστο λόγο- δεν έδωσαν πληροφορίες για την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων απο τα οποία ξεκίνησε η πυρκαγιά. Πάντως, απο τα συμφραζόμενα προέκυψε ότι πρόκειται για μία απόσταση τουλάχιστον 1 χιλ. πάνω ή κοντά σε δρόμο.

Αυτά τεκμαίρονται από τις δορυφορικές απεικονίσεις που εμφάνισαν αλλά και απο τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου , του κ. Τόσκα και των δύο αρχηγών.

Αν με βάση αυτά τα στοιχεία αναπαραστήσουμε τις διαδρομές των εμπρηστών αυτό που προκύπτει είναι ότι αυτοί από ένα κεντρικό δρόμο-αρτηρία ή από κάποιους επαρχιακούς δρόμους βρέθηκαν σε δρόμους που είτε εφάπτονται δασικής έκτασης είτε βρίσκονται εντός αυτής και τοποθέτησαν τους μηχανισμούς. Το πιο πιθανό οδηγώντας αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες διένυσαν ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ αποστάσεις χιλιομέτρων για να κάνουν το εγκληματικό τους έργο. Δεν τους αντιλήφθηκε κανείς γιατί προφανώς , οι αρμόδιοι παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν εκείνη την ημέρα  ακραίες-το ανέφεραν όταν μίλησαν για τις προβλέψεις των μετεωρολόγων- δεν είχαν θέσει τον μηχανισμό πρόληψης σε συναγερμό. Δεν είχαν τοποθετήσει περιπολίες. Δεν είχαν περιπολικά να αστυνομεύουν και να ελέγχουν την περιοχή. Δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτε με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές με τους χιλιάδες κατοίκους να αφεθούν ανυπεράσπιστες στο έλεος των εγκληματιών και όσων βρίσκονται πίσω από αυτούς. Δεν έκαναν το πιο βασικό: να στήσουν μπλόκα σε τα σημεία που προσφέρουν πρόσβαση στο δάσος. Εμφανή μπλόκα, η παρουσία των οποίων θα λειτουργούσε αποτρεπτικά καθιστώντας το ρίσκο των εγκληματιών πολύ υψηλό.

Όλα αυτά, τα απλά, συνθέτουν αυτό που ονομάζεται πρόληψη και αποτροπή. Με απλά λόγια δεν έγιναν ούτε τα στοιχειώδη για να αποτραπούν οι εμπρηστές. Απολύτως τίποτε. Πως λέγεται αυτό; Αμέλεια. Και από την στιγμή που θρηνούμε ανθρώπινα θύματα και χάθηκαν χιλιάδες περιουσίες δεν πρόκειται για μία απλή αμέλεια αλλά για Εγκληματική Αμέλεια. Ουσιαστικά , άνοιξαν την κερκόπορτα στους εμπρηστές και παρέδωσαν ανθρώπους και περιουσίες στο έλεος τους.

Το παράξενο της ιστορίας είναι ότι στην χθεσινή συνέντευξη τύπου οι ομιλητές δεν έκαναν τίποτε για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους. Δεν είπαν το παραμικρό για μέτρα πρόληψης, για περιπολίες , για μπλόκα. Ουσιαστικά, με όσα είπαν και με όσα παρέλειψαν να πουν ομολόγησαν ότι άφησαν την Κινέττα και την Πεντέλη ανυπεράσπιστες και προδομένες εκ των έσω.

Εξίσου παράξενο είναι το γεγονός ότι δεν φρόντισαν να καλύψουν τις ευθύνες τους καθώς για μία ακόμα φορά ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κυβέρνησης εμφανίστηκε σίγουρος, υπερόπτης και αλαζονικός να προβάλλει το αφήγημα του. Αυτή η σιγουριά, η αλαζονεία και η υπεροψία είναι σημάδι είτε απύθμενης βλακείας είτε βεβαιότητας ότι δεν θα υπάρξει η πιθανότητα κάποιος από αυτούς που ακούν να κατανοήσει αυτά που τους λένε και να εξάγει τα σωστά συμπεράσματα. Και εκεί αναδεικνύεται η ανεπάρκεια των ΜΜΕ, αφού ούτε οι παρευρισκόμενοι στην συνέντευξη επαγγελματίες επισήμαναν αυτές τις αντιφάσεις ούτε και οι προϊστάμενοι τους τις αντιλήφθηκαν. Αλλά τι να πούμε όταν οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν σε μία νύκτα να μετατρέψουν  το "ΟΧΙ"  σε '"ΝΑΙ" θα είχαν πρόβλημα να διαχειριστούν δύο πυρκαγιές;

ΥΓ: Στις αράδες αυτές δεν αμφισβητούμε την θεωρία των εμπρησμών αλλά την επάρκεια των υπευθύνων να τις διαχειριστούν και την παλληκαριά να αποδεχθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.