4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Βαριά σύννεφα πάνω από την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη

Βαριά σύννεφα πάνω από την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη
Πριν ένα χρόνο χρόνου κανείς δεν περίμενε ότι θα ξεσπόύσε καταιγίδα στην ΕΕ. Συσπειρωμένοι , οι περισσότεροι απο τους '27 ηγέτες υπο την σκέπη της Γερμανίας πίστευαν ότι τα "δυσκολα είχαν περάσει". Έκαναν όμως λάθος: τα δύσκολα ήταν μπροστά. Η ιταλική ανταρσία έδειξε ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια υποβόσκει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα παρασύρει στο διάβα της. Άλλωστε τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά και οι κινήσεις που κάνουν οι Γερμανοί ρίχνουν λάδι στην φωτιά του ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ουσιαστικά, οι μεθοδεύσεις του ιταλού προέδρου του κ. Ματαρέλα δικαίωσαν εκείνους που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί σε ένα γερμανικό κλάμπ που έχει μπάτλερ ένα γάλλο. Πρόκειται για μία δικαίωση των ευρωσκεπτικιστών οι οποίοι μετά την Ιταλία είναι έτοιμοι να πάρουν την ρεβανς. Με την προοπτική της ανατροπής της Κυβέρνησης Ραχόι να είναι άμεση, με τις εκλογές στην Ιταλία να βρίσκονται επι θύραις, με τους χιλιαδες γάλλους να αντιστέκονται με διαδηλώσεις και απεργίες στα σχέδια του Μακρόν, με την Ουγγαρία, την Πολωνία , την Τσεχία και την Σκοβακία να συσπειρώνονται αλλά και  τον Τράμπ να αποδομεί το ευρωπαϊκό "ανάγνωσμα" για το κλίμα, το Ιράν, τις εμπορικές συμφωνίες και την ασφάλεια  η γερμανική ΕΕ κλονίζεται.
 
Και όπως συνηθίζουν οι Γερμανοί δεν αισθάνονται αυτές τις αλλαγές.Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις, μετά την απόφαση του Ματαρέλα να δώσει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης σε έναν πρώην υπάλληλο του ΔΝΤ έκαναν λόγο για "σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ιταλία". Όμως , στην υπόλοιποι Ευρώπη οι ευρωσκεπτικιστές, με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν, κάνουν λόγο για πραξικόπημα. Από την μια άκρη της Ευρώπη μέχρι την άλλη οι φωνές της αμφισβήτησης της ΕΕ πληθαίνουν και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστών φαντάζει πλέον ως αναπότρεπτη.
 
"Η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας" και "ο σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών της χώρας απαιτεί να περιμένουμε το ποια κυβέρνηση θα εγκατασταθεί", είπε ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της Angela Merkel, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ο Seibert υπογράμμισε τη σχέση της "φιλίας" που υπάρχει μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας. Ερωτηθείς εάν το Βερολίνο είναι τώρα πιο αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας και της ευρωζώνης δήλωσε: "Η Ιταλία είναι ένας σημαντικός φίλος και συνεργάτης της ΕΕ στις διμερείς πολιτικές σχέσεις αλλά και στο επίπεδο των πολιτών".
 
«Ελπίζουμε ότι η Ιταλία θα έχει σύντομα μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Michael Roth, και συμπλήρωσε:  "Η Ιταλία είναι ιδρυτική χώρα της ΕΕ. Μπορούσαμε πάντα να την υπολογίζουμε ως φιλική χώρα και με αυτήν εργαζόμασταν πολύ στενά και με εμπιστοσύνη. Αναμένουμε από την Ιταλία να ανταποκριθεί στην παράδοση αυτή στο μέλλον ".
 
Σίγουρα οι δηλώσεις αυτές κάνουν τους ευρωσκεπτικιστές να αισθάνονται δικαιωμένοι. Ήδη η Μαρίν Λεπέν σε μήνυμά της στο Twitter αναφέρει ότι: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταστέλλουν και πάλι την δημοκρατία. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία είναι ένα πραξικόπημα, μια ληστεία του ιταλικού λαού από παράνομους θεσμούς". Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του UKIP, Nigel Farage, επισημαίνει ότι: "Αντιμέτωποι με αυτή την άρνηση της δημοκρατίας, η οργή των λαών μεγαλώνει παντού στην Ευρώπη!", ενώ σε άλλη του ανάρτηση αναφέρει ότι "εάν η Ιταλία φέρει έναν άλλο Mario Monti, τότε ο  διορισμένος ως πρωθυπουργός θα πρέπει να αναμένει τον πραγματικό θυμό".
 
Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία κλονίζουν την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ, η οποία στα μάτια τους εμφανίζεται ως ένα μηχανισμός επιβολής της πολιτικής της Γερμανίας. Με την πιθανή ανατροπή της κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία και  με ορατή την προοπτική διενέργειας εκλογών, τις διαφαινόμενες εκλογές στην Ιταλία αλλά και τα ανοικτά μέτωπα με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και την Ουγγαρίας, η Ευρώπη μοιάζει με την χύτρα ενός καζανιού που έχει υπερθερμανθεί και που το καπάκι της σύντομα θα πεταχτεί .