4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Γερμανικό πόκερ με το ΔΝΤ λόγω ...χρέους

Γερμανικό πόκερ με το ΔΝΤ λόγω ...χρέους
Τελικά τι συμβαίνει με τους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες; Όλα δείχνουν ότι με επίκεντρο το χρέος το κούρεμα του οποίου ζητά το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει μία σκληρή παρτίδα πόκερ. Σκοπός προφανώς να πιεστεί ακόμα περισσοτερο η ελληνική πλευρά και να βάλει νερό  στο κρασι του το ΔΝΤ. 
Αν συγκρίνει κανείς τις δηλώσεις Σόιμπλε και άλλων γερμανών κοινοβουλευτικών που επιμένουν  για την συμμετοχή του ΔΝΤ με τις αντίστοιχες του  επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ τότε το συμπερασμα που προκύπτει είναι ότι πλέον στους χριστιανοδημοκράτες υπάρχουν δύο γραμμές για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Η μία του Σόιμπλε που την θεωρεί απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος και η άλλη του Βέμπερ ο οποίος θεωρεί ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί χωρίς το ταμείο .Σημειώνεται ότι πρόσφατως η κυρία Μέρκελ είχε εκφρασθεί υπερ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Υπερ της παραμονής του ΔΝΤ τάχθηκε και ο Φόλκερ Κάουντερ ,επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου .
Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Φόκους ο Φόλκερ Κάουντερ προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αυταπάτες και ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδάλλως «δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε για άλλη μια φορά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. «Επιμένουμε επ' αυτού», σημείωσε με νόημα και δήλωσε απογοητευμένος για το ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το πολύ το ήμισυ των υποσχέσεών της.
Ο Χανς Μίχελμπαχ, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού, απέρριψε τις δηλώσεις Βέμπερ χαρακτηρίζοντας κι αυτός τη συμμετοχή του Ταμείου αναγκαία και καταλογίζοντας στον ευρωβουλευτή ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις χωρίς προσυνεννόηση. 
Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν τις δηλώσεις Βέμπερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με την επισήμανση ότι απηχούν περισσότερο απόψεις βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι την επίσημη γερμανική θέση, η οποία δεν έχει αλλάξει και θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν στη DW ότι δεν βλέπουν να επαρκεί ο χρόνος μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Πάντως,οι δύο γραμμές συγκλίνουν σε ένα σημείο:κανείς δεν θέλει  το κούρεμα του χρέους.Προφανώς θεωρούν ότι προεκλογικά τουλάχιστον μία τέτοια συζήτηση θα έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος.
Σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», αναφέρει ο Μ. Βέμπερ.Σημειώνεται ότι ο γερμανός πολιτικός Βέμπερ, χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού του CSU Χορστ Ζέεχοφερ.Σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο ο Βέμπερ θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.
Πως ερμηνεύονται οι δηλώσεις αυτές;Αλλαγή γραμμής την οποία αποδέχεται και ο Σόιμπλε ή μήπως πρόκειται για τακτικισμό σαν εκείνους που έγιναν στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης του 2015. Γερμανικά ΜΜΕ επιμένουν στην ερμηνεία της αλλαγής πλεύσης καθώς , όπως λένε ,ενάμιση χρόνο μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης η κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά: μετά το Brexit και την εκλογή του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι την διάσπαση της Ευρώπης, πραγματικά, κανένας υπεύθυνος πολιτικός στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει μια επανεμφάνιση του ελληνικού δράματος. Την άποψη αυτή φαίνεται ότι συμερίζονται και οι κυβερνητικοί εταίροι της κυρίας Μέρκελ,οι σοσιαλδημοκράτες.Ο  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από τη νέα θέση του στο υπ. Εξωτερικών, αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυριανή Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η διαρκής διαμάχη αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα».