4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Για την καρεκλα του κεντρικού τραπεζίτη

Για την καρεκλα του κεντρικού τραπεζίτη
Ο Γιενς Βάιντμαν, φέρεται  ως πιθανός υποψήφιος για το "τιμόνι" της ΕΚΤ. Αλλά για να διανύσει την διαδρομή δεν θα είναι εύκολο καθώς το τίμημα που θα έπρεπε να καταβάλει η Μέρκελ είναι υπερβολικά υψηλό. Πολλές νότιες χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα η Ιταλία, αμύνονται με νύχια και δόντια κατά του σημερινού επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ.
 
Θεωρούν ότι είναι ένα νομισματικό γεράκι το οποίο έχει έλθει στο παρελθόν σε αντιπαράθεση με κάποιες από τις κινήσεις που έκανε ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi για την καταπολέμηση της κρίσης του ευρώ.
 
Σε μια εποχή που οι  ευρωσκεπτικιστές ελέγχουν την Ιταλία, που έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ υψηλό χρέος, η παρουσία του Weidmann σίγουρα είναι ανεπιθύμητη.Η Γαλλία εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για  αυτόν  ο οποίος διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της Merkel μέχρι το 2011.
 
 Και η Γερμανία θα ήταν μάλλον απίθανο να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία υπέρ του, ακόμη και αν η καγκελάριος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για άλλα κορυφαία αξιώματα. Πλην όμως έχει αυτό το ενδιαφέρον. Γιατί, τόσο με όρους εσωτερικής πολιτικής, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέση της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή, όσο ήταν κάποτε. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της για το προσφυγικό, η οποία είναι διαμφισβητούμενη και στην ΕΕ. Ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είναι ένας από τους λίγους που στηρίζουν απόλυτα τη γραμμή της. Για να μπορεί να επιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Μέρκελ εξαρτάται από τη στήριξη του επικεφαλής της Κομισιόν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνέβαινε αυτό πριν την προσφυγική κρίση.
 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Βάιντμαν έλεγε ότι η ΕΚΤ έχει ως μοναδικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών και ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να βασίζονται σε αυτό, ανεξαρτήτως του προσώπου που διοικεί την τράπεζα. Ήδη τότε ο 50χρονος (Βάιντμαν) θα έπρεπε να αντιλαμβανόταν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητά του, έστω και αν εκτιμά ιδιαίτερα τον Βάιντμαν, ο οποίος άλλωστε για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην καγκελαρία στο πλευρό της Μέρκελ. Αλλά η καγκελάριος έχει άλλες προτεραιότητες: το πόστο του προέδρου της Κομισιόν είναι για εκείνη πιο σημαντικό από την ηγεσία της ΕΚΤ.
 
Απο την άλλη πλευρά , δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το τιμόνι της ΕΚΤ είναι λιγότερο σημαντικό απο εκείνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι το Βερολίνο μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή στην κεντρική  τράπεζα χωρίς ένα Γερμανό στην πρωτοκαθεδρία.
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η η ηγεσία της ΕΚΤ έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της διατήρησης της γερμανικής εμπιστοσύνης στο ευρώ .
 
 
Είναι γνωστό ότι ο  Draghi διαβουλεύθηκε  με τη Μέρκελ -συχνά μυστικά- αποζητώντας  την συγκατάθεση της κατα την διάρκεια της κρίσης του ευρώ. Σήμερα καθώς η κρίση του ευρώ σβήνει και η γερμανική οικονομία ισχυροποιείται , οι  Γερμανοί δίνουν λίγη προσοχή στην εσωτερική λειτουργία της ΕΚΤ.