4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Για το ΔΝΤ

Για το ΔΝΤ
Ακούγοντας την φιλολογία των τελευταίων εβδομάδων για την πρόωρη εξόφληση ενός μέρους των υπολειπόμενων δανείων της χώρας προς το ΔΝΤ αισθάνεσαι παράξενα. Όσοι γνωρίζουν ιστορία διαισθάνονται ότι πίσω από τις "ηρωικές" εικόνες βρίσκεται μία άλλη αλήθεια. Μία αλήθεια που καλύπτεται με την ίδια επιμέλεια πού έχουν καλυφθεί όλες οι αλήθειες των δέκα τελευταίων χρόνων.
Όπως όλοι οι πετυχημένοι παραμυθάδες έτσι και αυτοί που ανέλαβαν να κτίσουν τον μύθο του ΔΝΤ φρόντισαν να το προικίσουν με ωραίες εικόνες και ευγενείς σκοπούς. Τον Ιούλιο του 1944, εκπρόσωποι από 44 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Bretton Woods για να δημιουργήσουν κάτι που δεν υπήρχε ποτέ πριν: ένα παγκόσμιο νομισματικό σύστημα που θα διοικείται από έναν διεθνή οργανισμό: το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποστολή του  ήταν να  διασφαλίσει ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν θα χειραγωγούνταν και να αποτρέψει τα  εμπόδια στο εμπόριο και τις συναλλαγματικές ροές.  Πίσω από αυτές τις ωραίες εικόνες κρύβονταν η πραγματική αλήθεια : Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Bretton Woods, ο Harry Dexter White, αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε τις βάσεις για μια δολαριοκεντρική μεταπολεμική τάξη.
Με απλά λόγια το ΔΝΤ , δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως παγκόσμιος δανειστής με κανόνες , όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας, έσοδα , έξοδα και ισολογισμό . Τα κεφάλαια του προέρχονται κυρίως από τα ποσά (ποσόστωση) , που καταβάλει το κάθε μέλος του (189 σήμερα).που καθορίζονται από το σχετικό μέγεθος του μέλους στην παγκόσμια οικονομία. Αυτά τα κεφάλαια δανείζει με κέρδος φυσικά με τρόπο ώστε να  διασφαλίζονται τα συμφέροντα του...δολαρίου. Ως «μαγαζί» φροντίζει να φέρνει τους κανόνες στα μέτρα του. Για παράδειγμα το 2002 ,το  ΔΝΤ  επέτρεψε  την χορήγηση δανείων πάνω από αυτά που αποδίδονταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που συνδέουν το ύψος του δανεισμού με τις εισφορές μιας δανειζόμενης χώρας στο Ταμείο. Το 2010, με επιχείρημα τον συστημικό κίνδυνο ,επινόησε  την «συστημική εξαίρεση», για να δανείσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Στην συνέχεια  κατάργησε την «συστημική εξαίρεση» και ανακοίνωσε νέους κανόνες για να καθορίσει τον δανεισμό. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η διαδικασία χορήγησης των δανείων. Το ΔΝΤ δανείζει  κατόπιν αιτήματος των χωρών μελών του. Μετά το  αίτημα, στέλνει «εμπειρογνώμονες»  για να εκτιμήσουν την οικονομική και την χρηματοοικονομική κατάσταση και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να καταλήξουν στην «κατάλληλη πολιτική».
 
Οι δεσμεύσεις για την εφαρμογή της «συνταγής» που έχει τον ανώδυνο χαρακτηρισμό «πολιτικές προϋποθέσεις», στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του δανεισμού του ΔΝΤ . Αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου σε μια « Επιστολή Προθέσεων » και αναλυτικότερα σε ένα «Μνημόνιο Κατανόησης». Μόλις επιτευχθεί συμφωνία  σχετικά με τις πολιτικές και τη χρηματοδότηση, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ επικυρώνει τις «πολιτικές προθέσεις» και ξεκινά η χρηματοδότηση.
Αν μελετήσει κανείς τα ιστορικά στοιχεία για τις «πολιτικές προϋποθέσεις» που επιβάλλει το  ΔΝΤ κατανοεί τις σκοπιμότητες των δανείων. Από τις χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής μέχρι την ΕΕ οδήγησαν σε μία άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωση των οικονομιών και εκποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων από την οποία επωφελήθηκαν άλλοτε πολιτικά και άλλοτε οικονομικά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.
Γιατί όπως και να το κάνουμε το ΔΝΤ ως εκφραστής των ελίτ δεν μπορεί να αντιστρατευτεί τα συμφέροντα τους. Αξιολογεί, σχεδιάζει και δρα ως «μαγαζί» που οι μέτοχοι δεν θέλουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Έχει έσοδα –κυρίως –από τις διαφορές των επιτοκίων.Επηρεάζεται από την προσφορά και την ζήτηση κεφαλαίων . Και όταν έχει ζημιές εκπονεί και εφαρμόζει «προγράμματα εξυγίανσης» όπως έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’00 . Η  ζήτηση για δάνεια είχε μειωθεί και  το οικονομικό έτος 2007 παρουσίασε (μετά 22 χρόνια)  λειτουργική ζημία 165 εκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό συνεχίστηκε και  το οικονομικό έτος 2008 .Τότε ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης με αξιοποίηση των αποθεματικών , απολύσεις , περικοπές ακόμα και πωλήσεις χρυσού. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2009, η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε την πώληση 403,3 μετρικών τόνων χρυσού. Έτσι , διέθεσε  200 τόνους στην τράπεζα αποθεματικών της Ινδίας , 2 στην Τράπεζα του Μαυρίκιου και 10 στην Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα  και 191,3  στην αγορά. Τον Δεκέμβριο του 2010 το ΔΝΤ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα πωλήσεων με  συνολικά έσοδα 14,4 δισεκατομμύρια.
Και εκεί που μίλαγαν για απολύσεις εμφανίστηκε η Ελλάδα! Η κρίση χρέους του Ευρωπαϊκού Νότου άνοιξε τις  «δουλειές» και η κερδοφορία επέστρεψε .Τον  Φεβρουάριο του 2012, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρώτη διανομή αποθεματικών στους μετόχους και τον  Σεπτέμβριο του 2012 την δεύτερη. Η Ελλάδα είχε σώσει  το ΔΝΤ που αυτό με την σειρά του διέθεσε την τεχνογνωσία του στους Γερμανούς οι οποίοι πήραν την σκυτάλη.
Ε, λοιπόν, με μία τέτοια ιστορία μπορεί κανείς να μη ανησυχεί για το τι κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες;