4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Διόδια... για την έξοδο με μέτρα φωτιά

Διόδια... για την έξοδο με μέτρα φωτιά

Οι δανειστές σφίγγουν τον κλοιό, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία ρήτρες, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο «ατυχές συμβάν» και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει ένα ακόμη βαρύ φορτίο.Τα «μέτωπα» είναι πολλά και συνδέονται με τη στάση του Βερολίνου ως προς την αποχώρηση ή μη του ΔΝΤ. Στη δεύτερη περίπτωση, η Γερμανία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει εχέγγυα που «μεταφράζονται» σε αυστηρούς όρους για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Όπως και να έχει, βέβαιο θεωρείται πως θα ζητηθούν παρεμβάσεις και δύσκολες μεταρρυθμίσεις. 

Οικονομικοί αναλυτές εντός κι εκτός Ελλάδας κάνουν λόγο για τρίμηνο – φωτιά  μέχρι τον Ιούνιο, καθώς θα κριθούν εν πολλοίς οι εξελίξεις γύρω από το χρέος, οι κανόνες που θα τεθούν για μετά τον Αύγουστο, τα stress tests των τραπεζών και βεβαίως το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικά το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σ’ αυτό θα ενσωματωθούν και οι απαιτήσεις των δανειστών. Θα φανεί δηλαδή το μέγεθος των παρεμβάσεων και πόσο σκληρή θα είναι η επιτήρηση ή πόσο τελικά θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης. Τέλος, κρίσιμο θέμα είναι και η υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων που πρέπει να κλείσουν ως το τέλος Μαίου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για συνολική συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

‘Οπως έχει πει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει συνολική λύση τον Ιούνιο είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου.

Το ελληνικό «πρόβλημα» θα απασχολήσει το Euroworking Group στις 12 Απριλίου, όπου θα φανεί η όποια πρόοδος έχει γίνει, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις μεταξύ 17 και 22 του ίδιου μήνα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. 

«Θολώνει» το σενάριο της «καθαρής« εξόδου από τα μνημόνια και ζητά ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα, ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ.

Σε συνέντευξή του , ο κ. Φάιλμπριφ τονίζει πως «το πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στο σωστό δρόμο» τονίζει, προσθέτοντας ότι μέσω της επιτήρησης «θα αποφευχθούν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και θα διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν το τρέχον διάστημα και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φάιλμπριφ.

«Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους, είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί. Θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής εποπτείας και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος», δηλώνει.

Όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης, σημειώνει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Μπορεί να το ζητήσει. Ο ασφαλέστερος τρόπος εξοδου είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι κάποιας μορφής αιρεσιμότητα».