4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Εκλογές με απειλές και καρδιοχτύπια

Εκλογές με απειλές και καρδιοχτύπια
Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ. Οι αρχικές εκτιμήσεις, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα, έδειχναν πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε σημαντικό προβάδισμα για την προεδρία, όμως στη διάρκεια της νύχτας ξεκίνησαν οι ανατροπές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καλύπτει το χαμένο έδαφος και να διεκδικεί, πλέον, επί ίσοις όροις τη δεύτερη θητεία του.
Μάχη για κάθε ψήφο δίνουν Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν και όλα δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να κερδίσει αυτή τη μάχη. Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Ετοιμαζόμαστε για ένα μεγάλο πάρτι, κερδίσαμε παντού, τα αποτελέσματα είναι μεγαλειώδη». Αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Σε μία τουλάχιστον ασυνήθιστη τοποθέτηση, ο Τραμπ κατηγόρησε «μία αξιοθρήνητη ομάδα ανθρώπων» ότι «προσπαθεί να πάρει το δικαίωμα ψήφου από τον λαό» και προετοιμάζει την «εξαπάτηση των ψηφοφόρων». Γι αυτό, ξεκαθάρισε ο Τραμπ υπό τις επευφημίες των οπαδών του, θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να σταματήσει εδώ η καταμέτρηση των ψήφων.
Σε μια από τις πλέον κρίσιμες Πολιτείες, την Πενσυλβάνια, η μάχη των δικηγόρων έχει ήδη αρχίσει. Οι Ρεπουμπλικανοί κατέθεσαν από χθες ένα αριθμό προσφυγών και δύο από αυτές αναμένεται να εξεταστούν σήμερα από Πολιτειακό δικαστήριο.  
Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση των ψήφων, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδεις» και «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του Τραμπ.
 
«Εάν ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο δικαστήριο για να εμποδίσει την κανονική καταμέτρηση των ψήφων, έχουμε νομικές ομάδες έτοιμες να αντισταθούν στην απόπειρα αυτή», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν Τζεν Ο΄Μάλεϊ Ντίλον.
 
Προηγουμένως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν είχε προβεί σε μία ιδιαίτερα μετριοπαθή δήλωση: «Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι λόγω των πολλών επιστολικών ψήφων θα πρέπει να έχουμε υπομονή». Μετά από λίγα λεπτά ήρθε η πρώτη αντίδραση Τραμπ, μέσω Twitter: «Πάμε πολύ καλά, αλλά προσπαθούν να μας κλέψουν την εκλογική επιτυχία. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο». Η συνέχεια ήρθε με τις επιθετικές δηλώσεις στον Λευκό Οίκο. 
 
Τελικά ποιος είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ; Αποτέλεσμα ακόμη δεν υπάρχει και- υπό ομαλές συνθήκες- δεν αναμένεται πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες.Μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε 41 πολιτείες ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα οριακό προβάδισμα, καθώς εξασφαλίζει 244 εκλέκτορες, έναντι 242 του Τραμπ και είναι λίγο πιο κοντά στο κρίσιμο όριο των 270 εκλεκτόρων (επί συνόλου 538) που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά»: Ο Τραμπ κερδίζει κρίσιμες πολιτείες όπως η Φλόριντα και το Οχάιο, ενώ σε άλλες πολιτείες η μάχη παραμένει πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι ανέμεναν οι Δημοκρατικοί. Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο αισιόδοξο για τον Τραμπ σενάριο (για παράδειγμα, εάν επιβεβαιωθούν οι πιθανότητες 70% που έχει να κερδίσει τη Τζόρτζια) ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή και να φτάσει σύντομα τους 266 εκλέκτορες.
 
Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους να κερδίσουν την Αριζόνα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Παράλληλα αισιοδοξούν ότι θα κερδίσουν την Πενσιλβάνια, αλλά και τη Νεβάδα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μάχη θα κριθεί στο αποκαλούμενο «μπλε Τείχος» των Δημοκρατικών, δηλαδή στις βιομηχανικές πολιτείες του Βορρά όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν ή το Ουϊνσκόνσιν, που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος και θα πρέπει να εξασφαλίσει ο Μπάιντεν, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Αυτό όμως δεν είναι αυτονόητο. Στο Ουϊσκόνσιν, για παράδειγμα, ο Τραμπ προηγείται, ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του 80% των ψήφων. Στα αξιοσημείωτα αυτών των εκλογών περιλαμβάνεται και η μεγάλη συμμετοχή, που φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1908! Θεωρητικά η αυξημένη προσέλευση στις κάλπες λειτουργεί υπέρ του Μπάιντεν. Ωστόσο και ο Τραμπ στη Φλόριντα απέδειξε ότι μπορεί να κινητοποιήσει υπέρ του μεγαλύτερο ποσοστό ισπανόφωνων ψηφοφόρων.
Το πολύπλολο εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν πριν από την ημέρα των εκλογών, είτε με επιστολική ψήφο, είτε σε ειδικά διαμορφωμένα εκλογικά τμήματα με τη διαδικασία της «πρόωρης ψήφου». Αυτό επέλεξε φέτος, για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, δηλαδή περίπου 90 εκατομμύρια πολίτες.
 
Πριν από το βράδυ των εκλογών, αναλυτές σημείωναν ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συστήματος (στη Φλόριντα, για παράδειγμα, η καταμέτρηση γίνεται αμέσως και ηλεκτρονικά, ενώ στην Πενσιλβάνια θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος) τα πρώτα αποτελέσματα θα φαίνονταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τον Τραμπ, αλλά η συνέχεια θα ήταν καλύτερη για τον Μπάιντεν.
 
Παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές έγιναν εκλογές για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και για 35 από τις συνολικά 100 έδρες της Γερουσίας. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και οι Ρεπουμπλικανοί υπερασπίζονται τη δική τους πλειοψηφία στη Γερουσία. Πάντως και αυτή η «μάχη» παραμένει ανοιχτή.