4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Εκτός των- ευρωπαϊκών- τειχών η Ελλάδα

Εκτός των- ευρωπαϊκών- τειχών η Ελλάδα
Ένα είναι σίγουρο: Η ΕΕ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή χωρίς μεταναστευτική πολιτική και η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει απομονωμένη στα σύνορα της έχοντας να σηκώσει μόνη της ένα τεράστιο μεταναστευτικό φορτίο.
Η προοπτική αυτή είναι ορατή καθώς τα κέντρα μεταναστών τα οποία πρόκειται να δημιουργηθούν σε Ελλάδα και Ισπανία, είναι προς το παρόν κουβέντες καθώς στην ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις γι’ αυτά τα "ελεγχόμενα κέντρα",. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προς το παρόν η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής αποτελεί "κενό γράμμα", αφού όλα μπορούν να ανατραπούν κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να θεωρούν ότι αυτά τα στρατόπεδα δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά μια παραλλαγή των "hotspots" που δημιουργήθηκαν το 2015-16. 
 
Ταυτόχρονα η προοπτική να ζωσθεί όλη η Ευρώπη με τείχη είναι πλέον πιθανή .Τα "κέντρα διέλευσης", τα οποία αποτελούν τη βάση της πολιτικής συμβιβασμού της καγκελαρίου Μέρκελ με τον βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer αν και βρίσκονται και αυτά στις κουβέντες (για να ξεκινήσει η κατασκευή και λειτουργία τους απαιτείται να συμφωνήσουν οι τρίτοι εταίροι του κυβερνητικού συνασπσιμού: οι σοσιαλδημοκράτες και αυτό προς το παρόν φαίνεται πολύ δύσκολο) προκαλούν τις αντιδράσεις των γειτόνων της.
 
Η Ιταλία και η Αυστρία αντιδρούν στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Μέρκελ και Seehofer δηλώνοντας ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα εάν το Βερολίνο προχωρήσει στη υλοποίηση των σχεδίων της. Δηλαδή αν το Βερολίνο εφαρμόσει το σχέδιο για την  δημιουργία των λεγόμενων ζωνών διέλευσης κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γερμανίας για να επιταχυνθεί η απέλαση  των προσφύγων που δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στη χώρα. 
 
"Εάν η συμφωνία αυτή γίνει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, τότε αισθανόμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε δράση ... και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει ειδικά μέτρα για την προστασία των νότιων συνόρων μας", δήλωσαν οι ηγέτες της Αυστρίας - καγκελάριος Sebastian Kurz, αντιπρόεδρος καγκελάριος Heinz-Christian Strache και ο υπουργός Εσωτερικών Herbert Kickl- οι δύο τελευταίοι προέρχονται απο το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας . 
Ο  Matteo Salvini, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας , απάντησε ότι , εάν η Αυστρία είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της, τότε η Ιταλία θα κάνει το ίδιο."Είμαι έτοιμος από αύριο να αποκαταστήσω τους ελέγχους στο Brenner [πέρασμα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας] επειδή η Ιταλία έχει μόνο να κερδίσει από αυτό", δήλωσε στην τηλεόραση Rai . Σημειώνεται ότι το Brenner Pass είναι η κύρια εμπορική διαδρομή Βορρά-Νότου. Απο εκεί διέρχονται τα προίόντα της Ιταλίας που εξάγονται στην Γερμανία αλλά και απο εκεί  παιρνούν τα γερμανικά προϊόντα που απευθύνονται στην ιταλική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις απο μία τέτοια ενέργεια θα είναι τεράστιες. 
 
Αν τελικά κάνουν πράξη την απειλή του τότε η Σένγκεν κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Σημειώνεται ότι  υπο εξέταση είναι και ο κανονισμός του Δουβλίνου. Σκοτάδι επικρατεί και για την περίπτωση των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας από την μια πλευρά και της Γερμανίας από την άλλη. Σήμερα, η νομική ρύθμιση που προκύπτει απο τον κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη χώρα της άφιξης του μετανάστη είναι εκείνη που θα δεχθεί  την καταχώριση της αίτησης ασύλου, παραμένει αμετάβλητη. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, οι συζητήσεις τόσο  για τα "ελεγχόμενα κέντρα" όσο και για τον κανονισμό του Δουβλίνου, θα επαναληφθούν σύντομα. Σημειώνεται ότι η  μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου αποτελεί μια  εγγύηση για τις χώρες του Visegrad.
 
Το ευτύχημα είναι ότι προς το παρόν οι προσφυγικές ροές είναι πολύ λιγότερες απο εκείνες του Οκτωβρίου 2015, όταν είχαν φθάσει στο ανώτατο σημείο. Προς το παρόν όσοι φτάνουν στην ΕΕ απο εδώ και πέρα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην επιστροφή και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα κλειστού τύπου.  Αυτό άλλωστε υπονοεί το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Κορυφής, σύμφωνα με το οποίο "στην επικράτεια της ΕΕ, όσοι θα διασώζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να  μεταφέρονται σε ελεγχόμενα κέντρα εγκατεστημένα στα κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, όπου θα γίνει  με πλήρη στήριξη της ΕΕ, η διάκριση μεταξύ των παράνομων μεταναστών οι οποίοι θα επιστρέψουν στις χώρες τους  και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης ."