4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η ΕΕ και οι αμερικανικές εκλογές

Η ΕΕ και οι αμερικανικές εκλογές
Κανείς δεν πρέπει να είναι τόσο αφελής για να ελπίζει ότι θα υπάρξει επιστροφή στην προ Τραμπ εποχή, σε περίπτωση εκλογικής νίκης τους Τζο Μπάιντεν, παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα ότι ορισμένα πράγματα τουλάχιστον θα βελτιωθούν. Αλλά σε περίπτωση που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, δεν καταφέρει να εκτοπίσει τον πρόεδρο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, οι σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο.Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «μεγαλο κακό» σε σχέση με άλλους παγκόσμιους παίκτες, κι αυτό το είπε δημόσια, αν και έχει πει διάφορα τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Σε μελέτη του European Council of Foreign Affairs των Βρυξελλών του περασμένου καλοκαιριού αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον άλλοτε εταίρο τους, τις ΗΠΑ.
Ερευνητές του European Council εκφράζουν την υπόθεση ότι σε περίπτωση νίκης του ο Τζο Μπάιντεν θα στραφεί και πάλι προς τους Ευρωπαίους. Περιμένουν μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κυβέρνηση υπό τον Μπάιντεν θα ενίσχυε και πάλι το ΝΑΤΟ, παρά το ότι τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί πιέζουν τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
 
Αναφορικά με το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Μακρόν το χαρακτήρισε «εγκεφαλικά νεκρό» και κάλεσε για περισσότερη «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Προς την ίδια κατεύθυνση έχουν τοποθετηθεί κι άλλοι αρχηγοί καρτών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μάλιστα ζητά μετ´ επιτάσεως μεταρρύθμιση της πολυμερούς δομής του ΝΑΤΟ. Όπως έχει πει «μεγάλες δυνάμεις είτε αποσύρονται από διεθνείς θεσμούς, είτε τους χρησιμοποιούν ως ομήρους τους για τα δικά τους συμφέροντα».
Η ελπίδα στις Βρυξέλλες είναι ότι με τον Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρο αυτή η μετάλλαξη μπορεί να επιτευχθεί, αλλά αναλυτές προειδοποιούν  τους Ευρωπαίους να μην έχουν αυταπάτες, γιατί για παράδειγμα η ήπια στάση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα δεν θα αρέσει ακόμη και σε έναν πρόεδρο από τους Δημοκρατικούς.
 
Σε κάθε περίπτωση μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν άμεσα διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η απειλή για εξαντλητικούς δασμούς σε αυτοκίνητα κι άλλα αγαθά ακόμη επικρέμαται. Τελικά ωστόσο όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος η ΕΕ θα συσπειρωθεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
 
Σε προσωπικό επίπεδο το ύφος και ο φιλελεύθερος τρόπος σκέψης του Μπάιντεν ταιριάζει στους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Αμερικανοί. Σε κάθε περίπτωση όταν πρόκειται για βασικά θέματα οι 27 ομονοούν, ακόμη κι αν ορισμένοι επιχείρησαν να χτίσουν προνομιακές σχέσεις με την διοίκηση Τραμπ.