4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η άλλη όψη της ελληνοτουρκικής κρίσης

Η άλλη όψη της ελληνοτουρκικής κρίσης

Η ελληνοτουρκική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει μπόλικο ενεργειακό άρωμα, καθώς την περίοδο αυτή δεν κρίνεται μόνο το θέμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, αλλά και το μείζον πρόβλημα των αγωγών της μεταφοράς του. Αυτό δεν είναι μόνο ένα διμερές αγκάθι, αλλά ένα σημείο σύγκρουσης όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία. Το θέατρο των επιχειρήσεων του "πολέμου των αγωγών" εκτείνεται απο την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και απο την Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Ιόνιο και την Αδριατική. Κοντολογίς στη μάχη των αγωγών πέραν της Ελλάδος και της Τουρκίας αλλά και των χωρών της Μέσης Ανατολής, εμπλέκονται η Αλβανία, η ΠΓΔΜ , η Κροατία, η Σερβία , η Βοσνία, το Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και η Βουλγαρία. Και σίγουρα το φυσικό αέριο μπορεί να πάρει φωτιά, αν έχει προσάναμμα τους υπάρχοντες εθνικισμούς. 

Στη γεωγραφία των αγωγών  υπάρχει ο Transadriatic Pipe Line (Τουρκία-Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία) ο οποίος σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 . Επίσης είναι και αυτός της  Ιονίου-Αδριατικής. O αγωγός θα αποτελέσει προέκταση του ΤΑP, διακλαδιζόμενος σε terminal υγροποιήσεως επί της νήσου Κρκ της Κροατίας, θα εφοδιάζει την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την FYROM, την Αλβανία και την Κροατία. Η κατασκευή του terminal θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 50% από την ΕΕ και θα κοστίσει περί τα 630 εκατ. euro, έχοντας ικανότητα αποδόσεως αερίου της τάξεως των 4.0-6.0 δισ. m3.Τον Μάιο του 2017 οι Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία, Κόσσοβο, FYROM και Μαυροβούνιο με την υποστήριξη της USAID, υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του ανωτέρω έργου ώστε να μειωθεί η ενεργειακή τους εξάρτηση από την Ρωσία. Η Σερβία και η Ρουμανία δεν συμμετείχαν στο σύμφωνο αυτό.

Απο την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ο  East Med που συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό Δυτικό ενεργειακό σχεδιασμό. 

Η στρατηγική σημασία του αγωγού αυτού για την Αθήνα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για το Ισραήλ και την Αίγυπτο του προέδρου Αλ Σίσι (και όχι του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων)  είναι τεράστια και αυτό ερμηνεύει άλλωστε και σειρά τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή. 

Απο την πλευρά της η Ρωσία προωθεί τον αγωγό Turkish Stream, την δημιουργία του οποίου συνυπέγραψε με την Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2016  μετά την  ανακοίνωση νέων κυρώσεων με στόχο τον Nord Stream II  Ο ανάδοχος έργου της Gazprom, η ελβετική Swiss Allseas, έχει κατασκευάσει περίπου 15 μίλια του υποθαλασσίου αγωγού της, στην Μαύρη Θάλασσα, από τον Μάιο. Ο πρώτος από τους δύο παράλληλους αγωγούς θα λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2018, ο δεύτερος πρόκειται να λειτουργήσει το 2019. Η ετήσια χωρητικότητα κάθε σκέλους εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 15,75 δισ. m3 φυσικού αερίου ή συνολικά σχεδόν 32 δισ. m3 (δηλαδή και για τα δυο σκέλη).Η εμπορική εκμετάλλευση του εκτός απο τα γεωπολιτικά εμπόδια προσκρούει και στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο τούρκος πρόεδρος με τους δυτικούς:

- Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ οι οποίες ποτέ δεν υπήρξαν χειρότερες. 

- Oι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι οποίες είναι επίσης άκρως τεταμένες σε σημείον όπου οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το Ιντσιρλίκ βαθμιαία και αναζητούν νέες ισοδύναμες διευκολύνσεις σε μια διευρυμένη βάση στην Σούδα.

- Οι σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ είναι τεταμένες μετά το άνοιγμα  προς την ρωσική οπλική βιομηχανία (αγορά S-400) οι οποίες εάν υλοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους όπως δηλούται από τις τουρκικές Αρχές, θα κλονίσουν περαιτέρω την σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και βεβαίως και με , την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Ο ρόλος που η Τουρκία διαδραματίζει με την υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων όπου και έχουν ενταχθεί τα στοιχεία του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UÇK) τα οποία, με την σειρά τους, έχουν σημειώσει σημαντική δραστηριότητα στις τάξεις των τζιχαντιστικών οργανώσεων στην Συρία και πολλοί εξ αυτών στο Daesh (ή ISIS).

Όλα αυτά, ωθούν τον κύριο Ερντογάν στο να προσπαθεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση ενόψη των τελικών διευθετήσεων και να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο απο την ενεργειακή πίττα.