4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η έξοδος από τα Μνημόνια, το ΔΝΤ και οι πρόωρες εκλογές

Η έξοδος από τα Μνημόνια, το ΔΝΤ και οι πρόωρες εκλογές

Η διαδρομή μέχρι τον Αύγουστο και το τέλος του προγράμματος, θα είναι σπαρμένη με αγκάθια. Η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ' εμποδίων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η 'καθαρή έξοδος', με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Υπάρχει επίσης και ο απρόβλεπτος παράγοντας που ονομάζεται :ΔΝΤ.

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι οι σχέσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ δεν ήταν ποτέ εγκάρδιες. Κοινοτικοί αξιωματούχοι έβλεπαν πάντα το Ταμείο ως ξένο σώμα στην Ένωση των 28, μια αναγκαιότητα που επιβλήθηκε κυρίως από τους Γερμανούς. Για την Άγκελα Μέρκελ πάλι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν η εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η Ελλάδα με τους διεθνείς δανειστές της. Χωρίς αυτό, θα ήταν πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει τη συναίνεση των βουλευτών της στη Βουλή για την έγκριση των μνημονίων και την καταβολή των δόσεων.Τί γίνεται όμως σήμερα, που η Ελλάδα φαίνεται να οδεύει προς την έξοδο των μνημονίων; Υπάρχουν ακόμη φωνές από την ΕΕ, που υποστηρίζουν ότι η ευρωζώνη θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση χωρίς το ΔΝΤ. Άλλοι πάλι του καταλογίζουν άγνοια γύρω από το πώς λειτουργεί μια νομισματική ένωση. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ προσφάτως δήλωσε:

 

«Έχουμε ξανακάνει λόγο γι΄ αυτού του είδους τις φήμες και στο παρελθόν», ανέφερε. «Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας έπειτα από αίτημα των κρατών μελών μας. Αυτό ήταν και παραμένει η περίπτωση της Ελλάδας. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, για το καλύτερο αποτέλεσμα στα κράτη μέλη μας. Αυτό προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες, φυσικά πρώτα και κυρίως από την Ελλάδα και τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Όμως παράλληλα σημαντικές προσπάθειες έγιναν και από το ίδιο το ΔΝΤ. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα όσο καιρό η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των στόχων που η ίδια έχει θέσει, σε ό,τι αφορά τη βιώσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, τις θέσεις εργασίας και άλλα».

 

Οι επισημάνσεις αυτές όμως έρχονται σε αντιπαράθεση με τα όσα είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. 

«Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει μετά βεβαιότητας δάνειο», απάντησε. «Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο εάν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα». Στην ερώτηση, τί είδους ελάφρυνση χρέους περιμένει ακριβώς ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, απαντά ότι «υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να επιτευχθεί απομείωση του χρέους. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επακριβώς προτάσεις σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», ανέφερε αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς παρά την επιμονή του Γερμανού δημοσιογράφου. «Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων», είχε πεί. 

 

Πάντως, η χρηματοδότηση με συμμετοχή του ΔΝΤ συνδέεται και με την περίφημη προληπτική πιστωτική γραμμή. Στους υποστηρικτές πάντως ενός νέου δικτύου ασφαλείας, επικρατεί ο φόβος ότι η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς τις συνεχείς αξιολογήσεις των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και τις ρήτρες των δανείων, ενδέχεται να πάρει πίσω κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις ή τα μέτρα εξυγίανσης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ώστε να κερδίσει πόντους στην προεκλογική εκστρατεία του 2019.

 

Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό του πρωθυπουργού, το πολιτικό του μέλλον δεν είναι και τόσο ρόδινο.Με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές (μειώσεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξεις και πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις αρχές του 2019 αντί για έναν χρόνο αργότερα), ίσως από τη σκοπιά του Αλέξη Τσίπρα να είναι προτιμότερο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές.