4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η αθέατη όψη της Novartis

Η αθέατη όψη της Novartis

Ήταν Απρίλιος του 2014 όταν  χιλιάδες ασθενείς και ανθρωπιστικές οργανώσεις πανηγύριζαν σε όλο τον κόσμο για μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ινδία. Φτωχοί ασθενείς θα μπορούν να αγοράζουν φθηνά φάρμακα, για παράδειγμα κατά του καρκίνου και όχι τα ακριβά φάρμακα της Novartis, η οποία τα τελευταία επτά χρόνια προσπαθούσε να τα πατεντάρει.  Η Ινδία ονομάζεται και το «φαρμακείο των φτωχών», διότι εκεί παρασκευάζονται φθηνές παρεμφερείς παραλλαγές φαρμάκων κατά του καρκίνου, της φυματίωσης, αλλά και του Aids. Εάν κέρδιζε η Novartis, πολλά φάρμακα θα εξαφανίζονταν από την αγορά. Το 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε αγωγή της φαρμακοβιομηχανίας NOVARTIS, η οποία στόχευε στην κατοχύρωση ευρύτερης χορήγησης ευρεσιτεχνιών στην Ινδία. Από το 2005 η Ινδία άρχισε να εφαρμόζει ένα πιο αυστηρό σύστημα χορήγησης ευρεσιτεχνιών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που προστατεύει ευρέως, αλλά και επί μακρόν τα δικαιώματα πατέντας.

 

Ο νέος νόμος προστατεύει τις ευρεσιτεχνίες, αλλά μόνον τις εντελώς νέες, καθορίζοντας προστατευτικές ρήτρες για την υγεία του ινδικού λαού. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπει στις φαρμακοβιομηχανίες με το τρικ ελάχιστων βελτιώσεων να κάνουν εκ νέου αίτηση χορήγησης πατέντας και έτσι να εμποδίζουν εσαεί τη φθηνότερη παραγωγή του φαρμάκου ως γενερικών.

 

Την προηγούμενη Δευτέρα, 06.08.07, η ελβετική NOVARTIS, μία από τις 39 φαρμακοβιομηχανίες που δεν συμφωνούσαν με αυτή τη ρήτρα, έχασε την υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως π.χ. η OXFAM, η MEDICO INTERNATIONAL και οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου «ως μήνυμα ανθρωπιάς προς τα εκατομμύρια ασθενών από σοβαρές και ανίατες ασθένειες, όπως το AIDS».

 

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ κατέθεσαν μάλιστα την ίδια μέρα στην έδρα της εταιρείας, στην Βασιλεία της Ελβετίας, 420.000 υπογραφές με τις οποίες ζητούσαν τον τερματισμό της δικαστικής διαμάχης και καλούσαν την NOVARTIS να μην αποταθεί στον ΠΟΕ ούτε να χρησιμοποιήσει άλλα κανάλια για να εμποδίσει την εφαρμογή αυτής της ρήτρας που σώζει ζωές.

 

Τα γενερικά ή γενόσημα φάρμακα είναι φαρμακευτικά σκευάσματα, που ενώ το δραστικό συστατικό τους είναι το ίδιο με εκείνο των πρωτότυπων, διαφέρουν στα βοηθητικά συστατικά και κυρίως στο κόστος τους. Και αυτό διότι, επιτρέπεται να παρασκευάζονται φθηνότερα μετά τη λήξη της πατέντας του πρωτότυπου φαρμάκου, που έχει ήδη κυκλοφορήσει από μια γνωστή φαρμακοβιομηχανία.

 

Η σημασία των γενερικών είναι τεράστια για τους ασθενείς του AIDS, αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως ελονοσίας, τύφου κλπ. στις αναπτυσσόμενες χώρες.Επιπλέον η Ινδία είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής γενερικών φαρμάκων στον κόσμο: το 84% των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούν οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ σε ασθενείς με AIDS 30 διαφορετικών χωρών παρασκευάζονται στην Ινδία, η οποία όπως φαίνεται ακολουθεί την ρήση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ): "οι ιατρικές καινοτομίες πρέπει να είναι οικονομικά προσιτές".

 

Το 2012 σήμανε συναγερμός στην Ιταλία σχετικά με την ασφάλεια ενός τμήματος αντιγριπικών εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Αποφασίστηκε η συνακόλουθη απαγόρευση της κυκλοφορίας τους και ακολούθησε η Γερμανία. Aφορμή στάθηκε ο εντοπισμός λευκών υπολειμμάτων σε μία παρτίδα από φιαλίδια που περιείχαν τα επίμαχα εμβόλια.

 

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας διέταξαν  την απαγόρευση της κυκλοφορίας τμήματος των εμβολίων που προορίζονταν για την εγχώρια αγορά. Οι επίμαχες παρτίδες περιείχαν τα εμβόλια με τις ονομασίες Begripal – γνωστό στην αγορά και ως Agripal- και Fluad. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich που ασχολείται με τους σχετικούς ελέγχους για την κυκλοφορία εμβολίων επεσήμανε πως πρόκειται για προληπτική απαγόρευση, ύστερα από υπόνοιες που δημιουργήθηκαν γύρω από την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει αναφορές για παρενέργειες και κρούσματα μολύνσεων.