4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η αθέατη όψη του τουριστικού σεναρίου επιτυχίας

Η αθέατη όψη του τουριστικού σεναρίου επιτυχίας

Θριαμβολογούν Τσίπρας-Κουντουρά για τους αναμενόμενους αριθμούς τουριστών στα 30 περίπου εκατομμύρια. 'Ομως πίσω από τους θεαματικούς αριθμούς, κρύβεται μία πραγματικότητα καθόλου κολακευτική για την Κυβέρνηση.

Ας καταγράψουμε όμως τα πράγματα όπως ισχύουν και κατά τομέα, με κλασσικό παράδειγμα την Ρόδο.

α) Εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία .

Η καμαριέρα αμοίβεται μεσοσταθμικά με 850 ευρώ το μήνα για 30 η 31 ημέρες εργασίας για 6 μήνες.Εάν πάρει ένα η δύο ρεπό τον μήνα ο μισθός θα έρθει στα 800 ευρώ περίπου.Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός δωματίων που πρέπει να περιποιηθεί.Οι άλλες ειδικότητες, σερβιτόροι, κηπουροί, θυρωροί κ.λ.π. μισθολογικά βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα.

Ακόμα και στην περίπτωση λοιπόν εργαζόμενου ζευγαριού, υπολογίστε ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, προσθέτοντας περίπου 1.200 ευρώ επίδομα ανεργίας σε όλο και λιγότερους εργαζόμενους, σύμφωνα με τους τελευταίους νόμους.

Τραγικά εγκληματικές οι εργασιακές συνθήκες των νέων από σχολές μαθητείας εσωτερικού-εξωτερικού με 300-350 ευρώ τον μήνα, με εξοντωτικά ωράρια, ύπνο σε υπόγειους στρατώνες και φαγητό.Συχνό το φαινόμενο πολλοί νέοι-ες να τα παρατούν ,γιατί δεν αντέχονται αυτές οι συνθήκες.

β) All inclusive και κρουαζιερόπλοια

Όλα προσφέρονται πλέον σε πακέτο στις υπηρεσίες του πλοίου δηλαδή φαγητό, διασκέδαση, εκδρομές, ξεναγήσεις.Σημειωτέον, στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια ο επιβάτης απαγορεύεται να εισάγει ένα μπουκάλι κρασί, ένα μπουκάλι ούζο και άλλα ποτά.Στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτός ο επιβάτης θα δοκιμάσει πίτα-γύρο, σουβλάκι, θα πιει ένα καφέ.Ακραία παζάρια σε τυχόν αγορές από καταστήματα και με προσβλητικό και αναξιοπρεπές υπονοούμενο “είστε πτωχευμένη χώρα”.

Ακόμα και αν κανείς δεχτεί ότι τα έσοδα από τον τουρισμό,εμφανιστούν στο τέλος της χρονιάς αυξημένα, εύλογα μπαίνει το ερώτημα ποιός θα ωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από την τουριστική πολιτική που ασκείται και ποιός θα πληρώσει την νύφη.

Το σύστημα all inclusive  σταδιακά οδηγεί και στον αφελληνισμό της τουριστικής βιομηχανίας ,προς δόξα κυρίως των γερμανικών συμφερόντων.Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό ότι τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα κάθε χρήσης προέρχονται από χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία.

Έτσι χιλιάδες  Έλληνες εγκαταλείπουν τη γεωργία για να γίνουν γκαρσόνια. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία της έρευνας Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων, έτους 2016.

Το 2016 παρατηρείται μείωση σε σχέση με το 2013, τόσο στο συνολικό αριθμό των εκμεταλλεύσεων της χώρας όσο και στη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η γεωργία εγκαταλείπεται κυρίως σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Βόρειο Αιγαίο (5,9%), στο Νότιο Αιγαίο (4,6%), στην Κεντρική Μακεδονία (4,1%) και στην Πελοπόννησο (4,1%), ενώ το 2013 σε σχέση με το 2009, η μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζεται στην Ήπειρο (9,4%) και στην Δυτική Ελλάδα (4,5%) και αύξηση παρουσιάζεται μόνο στην Αττική (0,8%) και στην Κρήτη (0,4%)

Ειδικότερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με αμπέλια, με ετήσιες καλλιέργειες, με λοιπές εκτάσεις, καθώς και οι αρδευόμενες εκτάσεις, παρουσιάζουν μείωση, ενώ οι εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες παρουσιάζουν μικρή αύξηση.

Επίσης το 2016 παρατηρείται μείωση σε σχέση με το 2013 στο συνολικό αριθμό των εκμεταλλεύσεων με ζώα σε όλες τις κατηγορίες ζώων. Ο αριθμός των ζώων παρουσιάζει μείωση στα προβατοειδή και στα αιγοειδή, αύξηση στους χοίρους και στα πουλερικά, ενώ στα βοοειδή παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Το 2016 συγκριτικά με το 2013, στο σύνολο της Χώρας, παρουσιάζεται μείωση στο οικογενειακό εργατικό δυναμικό της εκμετάλλευσης και στους εποχικούς εργάτες,