4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η ανεργία ,οι πλειστηριασμοί και η αγορά κατοικίας: Το γαϊτανάκι του τρόμου

Η ανεργία ,οι πλειστηριασμοί και η αγορά κατοικίας: Το γαϊτανάκι του τρόμου
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας οδήγησε στην κατάρρευση πολλών μύθων που είχαν κατασκευαστεί  τις προηγούμενες δεκαετίες. ΄Ενας από αυτούς, αφορούσε και την «ασφάλεια» που προσφέρουν οι επενδύσεις στα ακίνητα. Τελικά, η κατρακύλα των τιμών έδειξε ότι η «ασφάλεια» ήταν ένα επινόημα το οποίο  βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί, αφού οι ειδικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και η  επιθυμία του Έλληνα να αποκτήσει «κεραμίδι», ήταν οι κυριότεροι παράγοντες  που συνέβαλαν στην έκρηξη της αγοράς. Η κρίση ανέδειξε όλα αυτά τα προβλήματα .Η  συρρίκνωση της οικονομίας, η μείωση των εισοδημάτων και –κυρίως-η ανεργία, απέδειξαν ότι εκείνοι που επένδυσαν σε ακίνητα δεν ήταν τόσο ασφαλείς όσο πίστευαν.
 
Ακόμα και η χασούρα όμως, δεν είναι ίδια για όλους αφού κάποιοι έχασαν περισσότερα σε σύγκριση με κάποιους άλλους. Στην πραγματικότητα, η γενικευμένη  υποχώρηση του επιπέδου των τιμών στην αγορά κατοικίας,  χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί –και μάλιστα  επιμελώς -μία άλλη μεγάλη αλήθεια:
 
Οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης ήταν οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους, είδαν τη σύνταξή τους να πετσοκόβεται και τους μισθούς τους  να περικόπτονται. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τελικά  η κρίση στην αγορά κατοικίας βρήκε τελικά τα  χαμηλότερα εισοδήματα πιο ευάλωτα σε σχέση με τα υψηλότερα, καθιστώντας τους πτωχούς πτωχότερους.
 
Σύμφωνα με έρευνα, οι τιμές στην αγορά κατοικίας στις περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαμηλά εισοδήματα, αλλά και από την εργατική σύνθεση του πληθυσμού τους, στη διάρκεια της περιόδου 2008-2014 κατέγραψαν  απώλειες σε ονομαστικές τιμές, οι οποίες κινούνται στο 50% του αρχικού κεφαλαίου. Δηλαδή πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τη μέση μεταβολή των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
Με απλά λόγια η ένταση της κρίσης ήταν σφοδρότερη στις περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σύμφωνα και με τα στοιχεία των επίσημων στατιστικών), ήταν είτε μισθωτοί είτε μικροί επιχειρηματίες, καθώς αυτοί επλήγησαν αναλογικά περισσότερο από την ανεργία, τη διακοπή λειτουργίας των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, αλλά και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.
 
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στη λίστα των περιοχών στις οποίες οι τιμές της κατοικίας κατέγραψαν απώλειες περί το 50%, περιλαμβάνονται το σύνολο των περιοχών της Δυτικής Αττικής, αλλά και οι δήμοι του Πειραιά. Αναλυτικά, στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων και οι περιοχές :
 
 
 
-ΑΓ.ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
 
 
 
 -ΙΛΙΟΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
 
 
 
-Α.ΛΙΟΣΙΑ
 
 
 
-ΖΕΦΥΡΙ
 
 
 
-ΚΑΜΑΤΕΡΟ
 
 
 
-Ν.ΠΕΡΑΜΟΣ
 
 
 
-ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
 
 
 
-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
 
 
 
-ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
 
 
 
-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
 
 
 
-ΠΕΡΑΜΑ
 
 
 
-ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
 
 
 
-ΕΛΕΥΣΙΝΑ
 
 
 
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την άμεση συνάρτηση που υπάρχει μεταξύ των τιμών της κατοικίας και της εφαρμογής των προγραμμάτων «εξυγίανσης»  που βασίζονται στην εσωτερική υποτίμηση.  Και αν κρίνουμε από τη διεθνή εμπειρία, η πτώση των τιμών των κατοικιών σε πολλές περιπτώσεις, έχει αποδειχθεί  η απαρχή μίας σειράς προβλημάτων που οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά στην υποβάθμιση και στην επιδείνωση μίας σειράς κοινωνικών δεικτών.
 
Καταλύτης εξελίξεων είναι και το ποσοστό των κατοικιών που έχουν αγοραστεί με τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις περιοχές  που έχουν κτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της αγοράς κατοικίας, ένα μεγάλο ποσοστό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2006-2010, έγιναν με τραπεζική χρηματοδότηση. Πολλά μάλιστα από τα δάνεια αυτά, έχουν ήδη «κοκκινίσει».
 
Το σίγουρο είναι ότι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες  άνθρωποι, ουσιαστικά έχουν εγκλωβιστεί σε μία αγορά η οποία έχει απαξιωθεί, αφού η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου τους είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τη δαπάνη που έκαναν. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα είναι εκείνοι οι οποίοι δανείστηκαν, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την αγορά, αφού ακόμα και αν ρευστοποιήσουν το ακίνητο τους, το έσοδο που θα έχουν δεν θα φτάνει για να αποπληρώσουν το δάνειο που έχουν πάρει.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι από την ίδια έρευνα προκύπτει, ότι και σε εθνικό επίπεδο παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα. ΄Ετσι, οι περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και με υψηλότερα  ποσοστά ανεργίας, εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες στα επίπεδα των τιμών των κατοικιών. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί  ότι η ποσοστιαία πτώση του μέσου όρου τιμών κατοικιών, είναι αναλογική  με το ποσοστό αύξησης της ανεργίας.
 
Φυσικά, αυτό το «σπιράλ του τρόμου» δεν είναι ελληνικό ...προνόμιο. Ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί και στη διεθνή εμπειρία. "Πρόκειται για μία απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, αφού ανάλογη συμπεριφορά καταγράφεται σε όλες τις αγορές κατοικίας στον κόσμο, που πλήττονται από την ύφεση. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο της κρίσης της αγοράς στέγης των  ΗΠΑ στη λίστα των περιοχών με την μεγαλύτερη πτώση, ήταν αγορές όπως το Ντητροϊτ, το Κλήβελαντ, οι οικονομίες των οποίων βασίζονταν στη βιομηχανική παραγωγή και η ανεργία έπληττε μεγάλο αριθμό ατόμων", επισήμανε χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής.
 
Η άμεση συνάρτηση των ποσοστών  ανεργίας με την εξέλιξη των τιμών κατοικιών, έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, αφού επηρεάζει και τη ζήτηση που προέρχεται και από ανθρώπους που δεν έχουν χάσει τις δουλειές τους. «Ακόμα και σε οικογένειες που δεν έχουν πληγεί από την ανεργία, η πρόθεση αγοράς κατοικίας δεν υφίσταται», τόνιζε χαρακτηριστικά αμερικανός στατιστικός, που ασχολείται με μελέτες προσδοκιών, σχολιάζοντας την αγοραστική συμπεριφορά κατά την περίοδο της πρόσφατης στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι  αρνητικές προσδοκίες όσον αφορά στην απασχόληση, θεωρείται ως η κυριότερη αιτία για την εξέλιξη της ζήτησης στην αγορά κατοικίας.
 
Το «γαϊτανάκι του τρόμου» όμως δεν σταματά εδώ . Ο συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης  και ανεργίας αποτελεί ένα εκρηκτικό «μίγμα», το οποίο αρχικά θα επηρεάζει την αγορά ακινήτων και στη συνέχεια περνά και στο πιστωτικό σύστημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των «κόκκινων δανείων», αφορά δανειολήπτες σε περιοχές στις οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους βιομηχανίες και άλλες επιχειρηματικές μονάδες, με αποτέλεσμα να καταγράφεται συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
 
 
 
«Εκεί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, αφού πολλοί από τους δανειολήπτες που έχουν περάσει στην ανεργία βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους», παραδέχονται σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις στελέχη τραπεζών. Το πρόβλημα φυσικά, όπως αποκαλύπτουν μελέτες, το επιτείνουν οι κατασχέσεις και ακόμα περισσότερο οι πλειστηριασμοί, που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Σικάγο για την περίοδο 1998-99, κάθε κατάσχεση σπιτιού που γίνεται σε μία γειτονιά, ρίχνει την αξία των κατοικιών ολόκληρης της περιοχής. Και αυτό είναι φυσικό επακόλουθο, αφού τα σπίτια που εγκαταλείπονται αποτελούν μία «πληγή» και όσο καιρό παραμένουν κενά, τόσο γίνεται εντονότερη η εικόνα της εγκατάλειψης.