4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η γυναίκα που έκοψε την Ευρώπη στα δύο

Η γυναίκα που έκοψε την Ευρώπη στα δύο
Η Μέρκελ τελικά δίχασε την Ευρώπη. Οι πολιτικές που ακολούθησε για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, το προσφυγικό, την ευρωζώνη και την οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας αποδείχθηκαν καταστροφικές τοσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής οι πολιτικές που επέβαλλε προκάλεσαν :
 
-ένα κύμα  που αμφισβητούν το ευρώ.Η επιμονή του Βερολίνου να επιβάλλει στην Ελλάδα και σε  άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προβλήματα χρέους σκληρή λιτότητα στους πληθυσμούς τους , επιδείνωσε το οικονομικό χάσμα εντός της ευρωζώνης και ενεθάρρυνε τη δυσαρέσκεια εναντίον της γερμανικής οικονομικής δύναμης. Και αυτό δεν συνέβη μόνο σε χώρες που είχαν προβλήματα χρέους όπως η Ελλάδα. Στην Ιταλία, για την πίεση που ασκήθηκε στη Ρώμη από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  για τη μεταρρύθμιση(;) της  οικονομίας  κατηγορήθηκε το Βερολίνο. Ακόμη και όταν η Μέρκελ προσπάθησε να εμφανίσει  τη Γερμανία ως το χέρι βοήθειας της Ευρώπης, πολλοί Ευρωπαίοι είπαν ότι η βοήθεια αυτή ήταν ...πανάκριβη, 
 
-ένα συνασπισμό -εντός της Γερμανίας και της ΕΕ-που αμφισβητεί την κοινή πολιτική στο προσφυγικό και επικεντρώνεται στην προάσπιση , με τείχη των εθνικών συμφερόντων,
 
-ένα μπλογκ κρατών που έρχονται όλο και πιο κοντά στις ΗΠΑ και την Ρωσία . Χώρες -κυρίως- της Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν τις ΗΠΑ ως στυλοβάτη της ευρωπαϊκής άμυνας ενώ άλλες αμφισβητούν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας του Πούτιν,
 
Επίσης δεν θα πρέπει να υποβαθμίσει κανείς το γεγονός ότι επι των ημερών της ξεκίνησε η διαδικασία του exit με την αποχώρηση της Βρετανίας απο την ευρωπαϊκή "οικογένεια".
 
Το προσφυγικό...
 
Και όλα αυτά πήραν φωτιά εξαιτίας των ...προσφύγων. Οι αφίξεις των μεταναστών και των προσφύγων έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με το 2015 , αλλά είναι  το πιο hot θέμα της ΕΕ: έχει προκαλέσει κρίση στην Γερμανία και έχει διχασει την ΕΕ. 
 
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν  μπορεί πλέον να πανηγυρίζει καθώς η θέση του έχει βρεί  ακόμα περισσότερους υποστηρικτές μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που τώρα πρέπει να αποφασίσουν  για τον αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, πρώτα στον κατάλογο είναι ένα σχέδιο για τη δημιουργία "περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης". 
 
"Ο στόχος μας  είναι  είναι να σπάσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων. Έτσι θα σταματήσουμε τις ροές και θα τερματίσουμε τις απώλειες ανθρώπων στην θάλασσα ", ανέφερε  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του προς τους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής.
 
Δύο είναι τα  κρίσιμα σημεία: οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ  και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του κανονισμού του Δουβλίνου. Η ομοφωνία  στα δύο αυτά θέματα φαίνεται ακατόρθωτη. Το πιο πιθανό είναι, οι ηγέτες να επικεντρωθούν τώρα σε διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τη μετανάστευση εντός της ΕΕ προστατεύοντας ταυτόχρονα τον κοινό χώρο του Σένγκεν. Επίσης θα συζητηθεί  μια νέα, ειδική γραμμή χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και ενισχυμένη η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης.Το μοντελο με την Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες , αλλά με λιγότερα χρήματα, υποστηρίζουν πολλοί από τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Κορυφής, ανάμεσα σε αυτούς και ο νέος ιταλός πρωθυπουργός.
 
Η Ιταλία θα υποστηρίξει με έμφαση ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε το επανέλαβε μιλώντας στη βουλή της Ρώμης. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει «διγλωσσία» στην ιταλική πολιτική και ότι η γραμμή της κυβέρνησής του είναι ενιαία.
 
Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
 
Ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.
 
 Είχε προτείνει την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.
 
 ... Η  ευγνωμοσύνη του κ. Τσίπρα
 
Βοήθεια στην «πολιορκημένη» καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δίνει ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό», αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι συνέντευξη του κ. Τσίπρα στην εφημερίδα.
 
Στο άρθρο, μάλιστα, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και γείτονές τους προκειμένου να πετύχει την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά».