4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η εγκληματική πολιτική ανευθυνότητα των πολιτικών αρχηγών

Η εγκληματική πολιτική ανευθυνότητα των πολιτικών αρχηγών
Ενώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί τσακώνονται εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες και υπονοούμενα ο ένας εναντίον του άλλου  διχάζοντας -για μία ακόμα φορά τους έλληνες- παραγνωρίζουν και αποσιωπούν ένα βασικό στοιχείο της υπόθεσης: την προοπτική η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ να μείνει στα χαρτιά επειδή η πλευρά του Σκοπιανού πρωθυπουργού δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Ο Ζόραν Ζάεφ θα βρεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου ζητώντας τη ψήφο των βουλευτών επί της συμφωνίας. Η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει την πλειοψηφία . Τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ξεκινούν με την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος. Ο λαός της γειτονικής μας χώρας θα κληθεί να ψηφίσει για το αν εγκρίνει τη συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων των Συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται) με άγνωστη την τελική ετυμηγορία. Εφ' όσον το δημοψήφισμα ανάψει το «πράσινο φως» στον Ζόραν Ζάεφ, η Βουλή θα ψηφίσει για να επικυρώσει την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
 
Χθες, ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε για το επίμαχο άρθρο 49 του Συντάγματος που προβλέπει «την προστασία της ''Μακεδονικής'' μειονότητας στο εξωτερικό», θέμα που έχει θίξει η ελληνική πλευρά θεωρώντας το αλυτρωτικό και πετυχαίνοντας στη συμφωνία να αλλάξει. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο σε περίπτωση που προκύψει θέμα με το επίμαχο άρθρο, να προσφύγει στις κάλπες προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές παράλληλα με το δημοψήφισμα ή την ημερομηνία που θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.
 
Να σημειώσουμε πως η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.
Θα περίμενε κανείς ότι οι κοινοβουλευτικοί ταγοί της χώρας , έχοντας γνώση των δεινών που έχει κοστίσει στην χώρα το κλίμα διχασμού θα έκαναν οτιδήποτε περνούσε απο το χέρι τους για να κρατήσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης στα κοινοβουλευτικά πλαίσια. Έκαναν το ακριβώς αντίθετο: Προέβησαν σε πλειοδοσία πατριωτισμού εμπλέκοντας μάλιστα στην διαμάχη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέγα ατόπημα. 
 
Η αλήθεια είναι ότι την ώρα που γραφονται αυτές οι γραμμές μόνο οι κυβερνητικοί γνωρίζουν το πλήρες πλαίσιο της συμφωνίας. Εμείς , οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί δεν ξέρουμε αλλά και αν ξέραμε δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ,να κατανοήσουμε και να εντοπίσουμε λάθη, παραλείψεις , δεσμεύσεις και παραχωρήσεις που περιλαμβάνονται σε ένα διπλωματικό κείμενο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε τις διαθέσιμες και λειψές πληροφορίες που διαθέτουμε στην βάσανο της λογικής.Τότε θα καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στην Αθήνα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να φορτωθεί με την ευθύνη -ή ένος μέρους της ευθύνης-για ένα πιθανό ναυάγιο που θα προέλθει απο την απέναντι πλευρά. Κοντολογίς , αυτό που γίνεται απο χθές το βράδυ στην Αθήνα εκτός απο ανεύθυνο είναι και επικίνδυνο αφού όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία αυτή είναι πολύ  πιθανό σε κάποια στροφή του δρόμων των Σκοπίων να μείνει απο λάστιχο.