4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η ελληνική Κυβερνηση μιλά...Γερμανικά

Η ελληνική Κυβερνηση μιλά...Γερμανικά
Τελικά, η Γερμανία τα θέλει όλα και μάλιστα δωρεάν. Η εμπλοκή που προκλήθηκε στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. απο τον ESM λόγω του ΦΠΑ στα νησιά σε συνδυασμό με την απαίτηση απο την Ελλάδα να αποδεχθεί την συμφωνία για την επαναπροώθηση των προσφύγων δείχνει ότι το μόνο που μπορεί να διαπραγματευθεί με το Βερολίνο είναι τις αλλυσίδες με τις οποίες θα σε δέσει χειροπόδαρα. 
 
Στην πραγματικότητα, η χθεσινή κόντρα δείχνει την αποικιοκρατική αντίληψη που επικρατεί στους κόλπους της γερμανικής Κυβέρνησης για την Ευρώπη. Η πολιτική του "καλού" και του "κακού" που εφαρμόζει συστηματικά και η οποία έχει οδηγήσει στην ΕΕ πολύ κοντά στην διάλυση ακολουθείται συστηματικά σε βάρος των "ασθενικών" εταίρων της προκαλώντας πολλές απορίες για την διαπραγματευτική αποτελεσματικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης.
 
Έτσι, ενώ η Κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να βοηθήσει την κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ να δραπετεύσει απο το αδιέξοδο που προκλήθηκε λόγω προσφυγικού απο την άλλη ,όχι μόνο υποτάσσεται στις παρεμβάσεις του κ.Σόλτς για τον ΦΠΑ στα νησιά αλλά , δια του κ. Τσακαλώτου αποδέχεται την εφαρμογή ισοδυνάμων μέτρων και δηλώνει ότι μετά απο έξι μήνες ο ΦΠΑ στα νησιά θα πάει στα επίπεδα που προβέπονται απο την συμφωνία της δανειακής σύμβασης. 
 
Αυτό που γίνεται φανερό είναι τόσο η ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Αντιπολίτευση δεν φαίνονται διατεθειμένες να συγκρουστούν με το Βερολίνο και έχουν θέσει την χώρα σε ρόλο πειθήνιου υπαλλήλου της κατώτατης βαθμίδας.
 
Το προσφυγικό
 
Η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων. Ενδεχόμενως η συμφωνία να κλείσει και πριν τα τέλη Ιουλίου.Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ , έχει εκφράσει την ελπίδα οι συμφωνίες με την Ελλάδα όπως και με την Αυστρία αλλά και την Ιταλία να υπογραφούν ως τις αρχές Αυγούστου. Γεγονός είναι όμως ότι προς το παρόν μόνο η Αθήνα ανταποκρίνεται θετικά στο γερμανικό αίτημα. Στόχος του Χορστ Ζεεχόφερ είναι να πετύχει την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ιταλία εφόσον έχουν αιτηθεί προηγουμένως άσυλο εκεί ή απευθείας στη χώρα διέλευσης, δηλαδή της Αυστρίας, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες έρχονται στη Γερμανία. Τόσο η Ρώμη όσο και η Βιέννη αρνούνται μια τέτοιου είδους διευθέτηση. Ανοικτό παραμένει και το θέμα της δημιουργίας κέντρων ασύλου σε κράτη εκτός ΕΕ. Αυτό  μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την Αλβανία και η ΠΓΔΜ εκφράζεται αρνητικά. Σε συνέντευξη ,o υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ δηλώνει ότι για όσο διάστημα η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβει «τέτοιο φορτίο».
 
Ο ΦΠΑ
 
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία εμφανίζεται να τηρεί ακαμπτη στάση στο θέμα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια των Μνημονίων. Όλεςοι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το Βερολίνο, μπλόκαρε την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. απο τον ESM λόγω...ΦΠΑ. Αυτό έγινε φανερό απο τις δηλώσεις που έκανε ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητς (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σχετικά με την  εκταμίευση της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
 
Ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM συνεδρίασε για το επικαιροποιημένο Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος, το οποίο όμως υιοθέτησαν μόνο τα 18 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και όχι η Γερμανία. 
 
Κληθείς να απαντήσει αν το «κώλυμα» της Γερμανίας σχετίζεται με την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει το ΦΠΑ σε χαμηλά επίπεδα στα νησιά, ο Κ. Ρέγκλινγκ απάντησε θετικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι που καθυστερεί τις εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι 28 εκατ. ευρώ και το Eurogroup έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο θα αρθεί στο τέλος του έτους. Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αναζητήσει τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα κοστίσει αυτή η απόφαση από άλλα σημεία του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, είπε ο Κ. Ρέγκλινγκ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα τροποποιήσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για να ενσωματωθεί αυτή η αλλαγή και στη συνέχεια το Γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις σχετικές αποφάσεις στις αρχές Αυγούστου.