4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η εντός των τειχών προσφυγική κρίση

Η εντός των τειχών προσφυγική κρίση
Τρία χρόνια μετά την κορύφωση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης , η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να είναι σε πλήρη αταξία. Τον Ιούλιο, Έλληνες αξιωματούχοι προειδοποίησαν  ότι δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν σε νησιά του Αιγαίου. Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έχει βαλθεί να στρέφει μακριά από τα λιμάνια της τα πλοία διάσωσης με εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τα έρμαια στη Μεσόγειο να αναζητούν ένα φιλικό λιμάνι. Η Ισπανία προσφέρθηκε να δεχθεί ένα από τα πλοία που είχαν ξεμείνει στο πουθενά, αλλά σύντομα μετά από αυτό απέπεμψε ένα δεύτερο.
Όλο και πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά.Σύμφωνα με το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσα, στους καταυλισμούς ζουν σήμερα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως τα προσφυγικά κέντρα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μόλις 6.400 ανθρώπους. Όταν τον Μάρτιο του 2016 τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στα ελληνικά νησιά ζούσαν περίπου 5.800 πρόσφυγες και μετανάστες. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόρια, όπου βρίσκονται περίπου 8.800 πρόσφυγες, ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 3.000 ανθρώπων. Ο αρμόδιος υπουργός μιλά για "οριακή κατάσταση" και αναφέρει ότι από την Πρωτομαγιά μέχρι τα τέλη Αυγούστου μεταφέρθηκαν 3.950 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στο ίδιο διάστημα έφθασαν από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο 5.450 άτομα.
Τα κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο το λεγόμενο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Τώρα οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
‘Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή', λέει ο Λούκα Φοντάνα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως κρίσιμη, όπως συνέβαινε το 2015, και γι' αυτό δεν βρίσκονται πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις στο νησί. 
 
Ελεγκτές γνωστοποίησαν τώρα ότι η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσφυγικό κέντρο κινδυνεύει από τον ‘ανεξέλεγκτο όγκο απορριμμάτων'. Καθ' ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από το καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες.
 
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Με πολλούς τρόπους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να παλεύουν για τον αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης που έχει κλονίσει την περιοχή από το 2015, όταν ρεκόρ αριθμού ανθρώπων αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Ισπανία αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο Θάλασσα σε ετοιμόρροπα, κατάφορτα σκάφη. Οι αφίξεις έκαναν άλμα από 60.000 το 2010 σε 280.000 το 2014 και σε πάνω από ένα εκατομμύριο το 2015. Μόνο το 2014 και το 2015, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι πέθαναν κάνοντας το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης, οδηγώντας τον Πάπα Φραγκίσκο να χαρακτηρίσει τη Μεσόγειο ως ένα «τεράστιο νεκροταφείο». . Οι μεταναστευτικοί κανόνες της Ευρώπης σήμαιναν ότι οι χώρες εισόδου -όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία- ήταν δυσανάλογα υπεύθυνες για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου και σύντομα κατακλύστηκαν. Οι προσπάθειες διανομής των αιτούντων άσυλο πιο ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη-μέλη του μπλοκ απέτυχαν θεαματικά. Εν τω μεταξύ, τα λαϊκίστικα ακροδεξιά κόμματα γρήγορα κέρδισαν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρώπη, υποδαυλίζοντας φόβους για μια εισβολή από μη αφομοιούμενους πρόσφυγες. Φοβούμενα πολιτικές απώλειες, τα κεντρώα κόμματα σκλήρυναν τις θέσεις τους για τη μετανάστευση, υποσχόμενα να τερματίσουν την κρίση.
 
Παρόλο που ορισμένοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποδέχθηκαν αρχικά πολλούς αιτούντες άσυλο, έλαβαν γρήγορα μέτρα για να περιορίσουν τον αριθμό των νέων αφίξεων. Το 2016, η ΕΕ συνήψε συμφωνία με την Τουρκία, η οποία καθιέρωσε αυστηρότερους ελέγχους κατά μήκος των ακτών της και αναχαίτισε την παλίρροια των ανθρώπων που περνούσαν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα μια υπόσχεση για οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, επίσης έστησαν φράχτες σε τμήματα των συνόρων τους. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θαλάσσιων αφίξεων μειώθηκε απότομα σε κάτω από 70.000 ] κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν να παραμένουν ανήσυχοι για να αποθαρρύνουν περαιτέρω αφίξεις και κοιτάζουν προς νότο, πέρα από τη Μεσόγειο, για λύσεις.