4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η επέλαση των λαϊκιστών

Η επέλαση των λαϊκιστών
Η επίσημη επιβεβαίωση, προ ημερών, για τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές σηματοδοτεί και την επιστροφή του Νάιτζελ Φαράζ. Μπορεί ο ίδιος να έχει εγκαταλείψει οριστικά το UKIP, αλλά πρόσφατα ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα με την εύλογη ονομασία "Κόμμα του Brexit" και σε λίγες εβδομάδες εκτοξεύθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων- ή τουλάχιστον των δημοσκοπήσεων. Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά για επικείμενο νέο θρίαμβο του Φαράζ, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να αποτελεί και νέο ράπισμα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία απέτυχε τρεις φορές να περάσει από τη βρετανική Βουλή τη συμφωνία για το Brexit, χωρίς να παραιτηθεί.
 
Ήδη στις δημοτικές εκλογές, στις αρχές Μαίου, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα παλαιά κόμματα και ιδιαίτερα το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Όσο για τους πολυάριθμους αντιπάλους του Brexit, δεν τρέφουν πλέον πολλές ελπίδες για ένα νέο δημοψήφισμα που θα άλλαζε τα δεδομένα. Ακόμη και τα δύο κόμματα που συμφωνούν στο αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα, δηλαδή οι Φιλελεύθεροι και το νεοϊδρυθέν κόμμα Change UK, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μία ευρύτερη πολιτική συμμαχία.
 
Η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει τελικά στις ευρωεκλογές δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες. Εδώ και εβδομάδες ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και υποψήφιος της Κεντροδεξιάς για την προεδρία της Κομισιόν, εκφράζει αντιρρήσεις. Πρόσφατα δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι "έχει πρόβλημα" με την απαίτηση μίας χώρας να συναποφασίσει το μέλλον της ΕΕ, παρότι η ίδια αποχωρεί από την ΕΕ. Όσο για τον επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, θεωρεί ότι η συμμετοχή των Βρετανών είναι σαν "δηλητήριο" για τις ευρωεκλογές. Η αλήθεια είναι ότι προκαλεί οργανωτικά προβλήματα και πολιτικά ερωτήματα. Για παράδειγμα: θα εφαρμοστεί η απόφαση για μείωση των εδρών του Ευρωκοινοβουλίου; Προφανώς όχι. Η μείωση από 751 σε 705 έδρες αποφασίστηκε με αφορμή το Brexit, αλλά η απόφαση περιελάμβανε ειδική ρήτρα, σύμφωνα με την οποία υλοποιείται μόνο αν όντως έχει προηγηθεί το Brexit.
 
Σε κάθε περίπτωση, η άφιξη νέων ευρωβουλευτών από τη Βρετανία αναμένεται να ενισχύσει τις γραμμές των εθνολαϊκιστών και ευρω-σκεπτικιστών. Αυξάνονται έτσι οι δυσκολίες για συγκλίσεις και συμμαχίες στον χώρο του μετριοπαθούς Κέντρου. Παράλληλα, η αναμενόμενη άφιξη 20 ευρωβουλευτών του Εργατικού Κόμματος ενισχύει την κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών, ενώ οι λίγοι έστω Συντηρητικοί που θα εκλεγούν σταθεροποιούν την ευρω-σκεπτικιστική ομάδα ECR.
 
Ο χαμένος της υπόθεσης δεν είναι άλλος από τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Βρετανοί ευρωβουλευτές ούτως ή άλλως δεν εκπροσωπούνται πλέον στο ΕΛΚ, οπότε η αναβολή του Brexit δεν τον ωφελεί. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της κάλπης στη Βρετανία με την εκλογή νέων ευρωβουλευτών που θα ενισχύσουν τις γραμμές των Σοσιαλιστών ή των Φιλελευθέρων θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων και να θέσει σε κίνδυνο τον κύριο στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να διαδεχθεί τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.
Ο Σαλβίνι
Ο Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να ανεβάσει και πάλι τους τόνους και δηλώνει: «Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι οι εκλογές αυτές, σε δυο εβδομάδες, θα είναι ένα δημοψήφισμα ανάμεσα στην ζωή και στο θάνατο, ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον». 
 
Ο Σαλβίνι πρόσθεσε ότι «η Λέγκα θα πρέπει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε όλη την Ευρώπη» και για την επίτευξη του στόχου ζήτησε την βοήθεια των ψηφοφόρων. Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα του ιταλού υπουργού Εσωτερικών αγγίζει το 31%. Ας σημειωθεί ότι ενόψει ευρωεκλογών από το περασμένο Σάββατο απαγορεύεται στην Ιταλία η δημοσίευση δημοσκοπήσεων.
 
Τώρα, ο επικεφαλής της Λέγκα τονίζει ότι « οι Ιταλοί θα διαλέξουν ανάμεσα στην Ευρώπη του μέλλοντος, και στο ισλαμικό κράτος» . Επιμένει, δε, ότι οι αφίξεις των μεταναστών, από την αρχή του χρόνου, μειώθηκαν κατά 90% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018.
Στην Ιταλία, πάντως -εκτός από κάποια συνθήματα πολύ γενικού περιεχομένου- , οι αναφορές στην Ευρώπη είναι ελάχιστες. Όλη η πολιτική αντιπαράθεση, αφορά την εσωτερική πολιτική και το μέλλον της κυβέρνησης μετά τις 26 Μαΐου