4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η επιτομή της διγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ και το 4ο Μνημόνιο

Η επιτομή της διγλωσσίας του ΣΥΡΙΖΑ και το 4ο Μνημόνιο
Πριν τέσσερα χρόνια , τον Ιούλιο 2013 πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύνεδροι ενέκριναν την ιδρυτική πράξη με ένα σύνολο θέσεων που αφορούσε τις θέσεις του κόμματος σε όλους τους τομείς της ελληνική ζωής. Ήταν ένα κείμενο ευαγγέλιο καθώς ουσιαστικά περιέγραφε ποιός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ , τι διεκδικεί και τι θα εφαρμόσει όταν ο ελληνικός λαός θα του παρέδιδε την εντολή διακυβέρνησης. Δηλαδή αυτή η απόφαση ήταν το πολιτικό διαβατήριο του κόμματος. 
Αν κάποιος θελήσει να συγκρίνει τις δεσμεύσεις εκείνης της εποχής με το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές που αποδέχθηκε πριν απο λίγα εικοσιτετράωρα δύο σκέψεις του περνούν απο το μυαλό: είτε ότι το κόμμα που κυβερνά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε οι άνθρωποι που κυβερνούν είπαν συνειδητά , προμελετημένα και σκόπιμα ψέμματα για να αρπάξουν την εξουσία. Οτιδήποτε και αν ισχύει η πραγματικότητα είναι μία: αυτοί που κυβερνούν δεν έχουν καμμία σχέση με το ριζοσπαστικό κόμμα της Αριστεράς το οποίο εμφανίστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο.
Μία απλή αντιπαραβολή αυτών που συμφώνησαν με εκείνα που περιλαμβάνονται στην ιδρυτική απόφαση (http://www.syriza.gr/article/id/32409/Politikh-Apofash-Idrytikoy-Synedri...) του ιδρυτικού συνεδρίου αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την διγλωσσία.
 
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε πολλές απο τις ιδιωτικοποιήσεις που είχε αφήσει σε εκκρεμμότητα η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε και άλλες όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ.
 
Όμως στο ιδρυτικό του συνέδριο το Ιούλιο του 2013 έλεγε:
"..Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, επαναφέρουμε υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα ανασυγκροτούμε πλήρως τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ώστε να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό, παραγωγικό, αποτελεσματικό και ανοιχτό σε συνεργασίες, δημόσιο τομέα νέου τύπου..."
 
Στα εργασιακά το 4ο Μνημόνιο χωρίς να είναι  σαφές εάν θα υπάρξουν προϋποθέσεις προβλέπει τη νομοθέτηση της επαναφοράς από 1/9/2018 της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης (υπερίσχυση ευνοϊκότερης κλαδικής σύμβασης έναντι της επιχειρησιακής) . Για τις  ομαδικές απολύσεις, καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης, με αποτέλεσμα το Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να περιορίζεται σε ρόλο εκ των υστέρων ελέγχου. Η ανταπεργία (lock out) δεν επανέρχεται, αλλά για την προκήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα απαιτηθεί στην επόμενη αξιολόγηση (ορόσημο Σεπτεμβρίου) η παρουσία του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών.
 
Όμως στο ιδρυτικό του συνέδριο το Ιούλιο του 2013 έλεγε:
"..Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων....Επαναφέρουμε και αναβαθμίζουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις και το πλαίσιο συλλογικής διαπραγμάτευσης. Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η προστασία από τις απολύσεις, η αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, η κατάργηση της μαύρης, επισφαλούς και ενοικιαζόμενης εργασίας, η ενίσχυση του ρόλου των συνδικάτων και η ελεύθερη και ακώλυτη άσκηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αποτελούν πυλώνες της πολιτικής μας και της παραγωγικής διαδικασίας..."
 
Για τις συνταξεις το 4ο Μνημόνιο  προβλέπει μεγάλες μειώσεις και στις επικουρικές. Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική πλευρά επεδίωξε πλαφόν 22% στις προσωπικές διαφορές των κύριων συντάξεων, προκειμένου να μη θιγούν εκ νέου οι επικουρικές,, το πλαφόν που συμφωνήθηκε είναι 18%, αλλά δεν περιορίζεται στις κύριες συντάξεις, καθώς επεκτείνεται και στις επικουρικές. Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, η μέση μείωση θα φτάσει στο 9%.
 
Όμως στο ιδρυτικό του συνέδριο το Ιούλιο του 2013 έλεγε:
"..Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου  της κατώτερης σύνταξης, και των οικογενειακών επιδομάτων..."