4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η κινεζική επίθεση για την παγκόσμια ηγεσία

Η κινεζική επίθεση για την παγκόσμια ηγεσία
Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων τώρα να αυτο-απομονώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, η νέα πανδημία των κορωνοϊών έχει γίνει ένα πραγματικά παγκόσμιο γεγονός. Και ενώ οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύουσες έναντι των θεμάτων υγείας και ασφάλειας, οι επιπτώσεις αυτές μπορεί, μακροπρόθεσμα, να αποδειχθούν εξίσου σοβαρές -ειδικά όταν πρόκειται για την παγκόσμια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παγκόσμιες τάξεις έχουν την τάση να αλλάζουν σταδιακά στην αρχή και στην συνέχεια δια μιάς. Το 1956, μια κακοφτιαγμένη επέμβαση στο Suez αποκάλυψε την παρακμή της βρετανικής ισχύος και σήμανε το τέλος της βασιλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμια δύναμη. Σήμερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγερθούν για να αντιμετωπίσουν την εποχή, η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια άλλη «στιγμή Suez».
Τώρα είναι ξεκάθαρο για όλους, εκτός από τους πιο παρωπιδικούς κομματικούς, ότι η Ουάσινγκτον έχει κακοτεχνήσει την αρχική της αντίδραση. Σφάλματα από βασικούς θεσμούς, από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μέχρι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στην αντίληψη και στην ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Donald Trump, είτε ως ανακοινώσεις του Οβάλ Γραφείου είτε ως πρωινά tweets, χρησίμευσαν σε μεγάλο βαθμό για να σπείρουν την σύγχυση και να εξαπλώσουν την αβεβαιότητα. Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας αποδείχθηκαν φτωχά προετοιμασμένοι για να παράγουν και να διανείμουν τα απαραίτητα εργαλεία για [ιατρικά] τεστ και απαντήσεις. Και σε διεθνές επίπεδο, η πανδημία έχει ενισχύσει τα ένστικτα του Trump να το πάει μόνος του, και εξέθεσε το πόσο απροετοίμαστη είναι η Ουάσιγκτον να ηγηθεί μιας παγκόσμιας αντίδρασης.
Το status των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμιου ηγέτη κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες είχε οικοδομηθεί όχι μόνο στον πλούτο και την ισχύ, αλλά επίσης, και εξίσου σημαντικά, στη νομιμοποίηση που απορρέει από την εσωτερική διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, την παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών, την πρόνοια για τα κοινά αγαθά, καθώς και την ικανότητα και την προθυμία να συγκεντρώσει και να συντονίσει μια παγκόσμια αντίδραση σε κρίσεις. Η πανδημία των κορωνοϊών δοκιμάζει και τα τρία στοιχεία της ηγεσίας των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον αποτυγχάνει στην δοκιμασία.
Ο Xi κατανοεί ότι η παροχή παγκόσμιων αγαθών μπορεί να λαμπρύνει τα ηγετικά διαπιστευτήρια μιας ανερχόμενης δύναμης. Έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια πιέζοντας τον μηχανισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας να σκέπτεται εντονότερα σχετικά με το να ηγηθεί μεταρρυθμίσεων για την «παγκόσμια διακυβέρνηση», και ο κορωνοϊός προσφέρει την ευκαιρία να τεθεί σε λειτουργία η θεωρία αυτή. Εξετάστε τις ολοένα και πιο καλά διαφημισμένες εκδηλώσεις υλικής βοήθειας της Κίνας -συμπεριλαμβανομένων μασκών, αναπνευστήρων (respirators), εξαεριστήρων (ventilators) και φαρμάκων. Στην αρχή της κρίσης, η Κίνα αγόρασε και παρήγαγε (και έλαβε ως βοήθεια) τεράστιες ποσότητες αυτών των αγαθών. Τώρα είναι σε θέση να τα παραδώσει σε άλλους.
 
Όταν κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν απάντησε στην επείγουσα έκκληση της Ιταλίας για ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό, η Κίνα δεσμεύτηκε δημοσίως να στείλει 1.000 εξαεριστήρες, δύο εκατομμύρια μάσκες, 100.000 αναπνευστήρες, 20.000 προστατευτικές φόρμες και 50.000 κιτ ελέγχου. Η Κίνα έχει επίσης αποστείλει ιατρικές ομάδες και 250.000 μάσκες στο Ιράν και έστειλε προμήθειες στην Σερβία, ο πρόεδρος της οποίας απέρριψε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως «παραμύθι» και διακήρυξε ότι «η μόνη χώρα που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η Κίνα». Ο συνιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, έχει υποσχεθεί να στείλει μεγάλες ποσότητες κιτ ελέγχου και μάσκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και 20.000 κιτ ελέγχου και 100.000 μάσκες σε κάθε μια από τις 54 χώρες της Αφρικής .
 
Το πλεονέκτημα του Πεκίνου στην παροχή υλικής βοήθειας ενισχύεται από το απλό γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά από τα οποία ο κόσμος εξαρτάται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού φτιάχνονται στην Κίνα. Ήταν ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός χειρουργικών μασκών˙ τώρα, μέσω της βιομηχανικής κινητοποίησης που μοιάζει με εκείνη εν καιρώ πολέμου, έχει ενισχύσει την παραγωγή μασκών περισσότερο από δέκα φορές , κάτι που της δίνει την δυνατότητα να τις παρέχει στον κόσμο. Η Κίνα παράγει επίσης περίπου το ήμισυ των αναπνευστήρων N95 που είναι κρίσιμοι για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας (έχει αναγκάσει ξένα εργοστάσια  στην Κίνα να τους κατασκευάζουν και στην συνέχεια να τους πωλούν απευθείας στην κυβέρνηση), κάτι που της δίνει ακόμα ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής με την μορφή του ιατρικού εξοπλισμού. Εν τω μεταξύ, τα αντιβιοτικά είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων δευτερογενών λοιμώξεων  από τον COVID-19 και η Κίνα παράγει την συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών φαρμακευτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την παρασκευή τους.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιθέτως, στερούνται των εφοδίων και της ικανότητας να ανταποκριθούν σε πολλά από την δική τους ζήτηση, πόσω μάλλον να παράσχουν βοήθεια σε περιοχές κρίσης αλλού. Η εικόνα είναι ζοφερή. Το Αμερικανικό Στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το απόθεμα του έθνους σε κρίσιμες ιατρικές προμήθειες, πιστεύεται ότι έχει μόνο το 1% από τις μάσκες και τους αναπνευστήρες και ίσως το 10% των εξαεριστήρων που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφθούν από εισαγωγές από την Κίνα ή με την ταχεία αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Ομοίως, το μερίδιο της Κίνας  στην αγορά αντιβιοτικών ΗΠΑ είναι περισσότερο από 95% και τα περισσότερα από τα συστατικά δεν μπορούν να κατασκευαστούν στην εγχώρια αγορά. Παρόλο που η Ουάσιγκτον προσέφερε βοήθεια στην Κίνα και σε άλλους  στην αρχή της κρίσης, είναι λιγότερο ικανή να το πράξει τώρα, καθώς οι δικές της ανάγκες μεγαλώνουν˙ το Πεκίνο, αντίθετα, προσφέρει βοήθεια ακριβώς όταν η παγκόσμια ανάγκη είναι μεγαλύτερη.
 
Η απάντηση στην κρίση, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τα υλικά αγαθά. Κατά την διάρκεια της κρίσης του Εbola την περίοδο 2014-2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέπηξαν και ηγήθηκαν ενός συνασπισμού δεκάδων χωρών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου. Η κυβέρνηση Trump απέφυγε μέχρι τώρα μια παρόμοια προσπάθεια ηγεσίας για να ανταποκριθεί στον κορωνοϊό. Ακόμη και ο συντονισμός με συμμάχους εκλείπει. Για παράδειγμα, η Ουάσινγκτον φαίνεται να μην είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της  για την απαγόρευση των ταξιδιών από την Ευρώπη.
 
Η Κίνα, αντίθετα, έχει αναλάβει μια ισχυρή διπλωματική εκστρατεία για να συγκαλέσει δεκάδες χώρες και εκατοντάδες αξιωματούχους, γενικώς μέσω τηλεδιάσκεψης, για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την πανδημία και διδάγματα από την εμπειρία της ίδιας της Κίνας στη μάχη κατά της ασθένειας. Όπως και μεγάλο μέρος της διπλωματίας της Κίνας, αυτές οι προσπάθειες συσκέψεων διεξάγονται γενικότερα σε περιφερειακό επίπεδο ή μέσω περιφερειακών φορέων. Περιλαμβάνουν κλήσεις με κράτη της κεντρικής και ανατολικής  Ευρώπης μέσω του μηχανισμού «17 + 1», με την γραμματεία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, με δέκα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού , καθώς και με άλλες ομάδες στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Και η Κίνα εργάζεται σκληρά για να δημοσιοποιήσει τέτοιες πρωτοβουλίες. Σχεδόν κάθε  ιστορία  στην πρώτη σελίδα των οργάνων προπαγάνδας που στοχεύουν στο εξωτερικό, διαφημίζει τις προσπάθειες της Κίνας να βοηθήσει διάφορες χώρες με αγαθά και πληροφορίες ενώ υπογραμμίζει την υπεροχή της προσέγγισης του Πεκίνου.
 
Καθώς η Ουάσινγκτον παραπαίει, το Πεκίνο κινείται γρήγορα και επιδέξια για να επωφεληθεί από το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από τα αμερικανικά λάθη, γεμίζοντας το κενό για να τοποθετήσει τον εαυτό του ως παγκόσμιο ηγέτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Προσπαθεί να διαλαλήσει το δικό του σύστημα, να παράσχει υλική βοήθεια σε άλλες χώρες και ακόμη και να οργανώσει άλλες κυβερνήσεις. Η ωμή αυτοπεποίθηση της κίνησης της Κίνας είναι δύσκολο να υπερτιμηθεί. Στο κάτω-κάτω, ήταν τα σφάλματα του ίδιου του Πεκίνου -ιδιαίτερα οι προσπάθειές του να κρύψει την σοβαρότητα και την εξάπλωση της επιδημίας- που συνέβαλαν στην δημιουργία της ίδιας της κρίσης που τώρα πλήττει μεγάλο μέρος του κόσμου. Ωστόσο, το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ότι αν θεωρηθεί ότι ηγείται, και η Ουάσινγκτον θεωρείται ως ανίκανη ή απρόθυμη να το πράξει, αυτή η αντίληψη θα μπορούσε να μεταβάλει θεμελιωδώς την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια πολιτική και τον ανταγωνισμό για την ηγεσία στον 21ο αιώνα.