4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η λεηλασία της Αν.Γερμανίας και η Ελλάδα

Η λεηλασία της Αν.Γερμανίας και η Ελλάδα

Διαβάζοντας το κείμενο του προϋπολογισμού το πρώτο πράγμα που σκέπτεσαι είναι: "μία από τα ίδια". Όσο και αν προσπαθήσεις, τρυπώνοντας πίσω από τις αράδες , να προβλέψεις  τις επόμενες κινήσεις  της Κυβέρνησης, το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβεβαιώσεις την πρόθεση της να ανοίξει ,σε βάρος των πιο ευάλωτων ,την ψαλίδα της ανισότητας. Λες και οι συντάκτες του χρησιμοποιούν το κείμενο για να συγκαλύψουν τα σχέδια τους , για  να τα αποκαλύψουν σταδιακά σε ελεγχόμενες δόσεις  και την κατάλληλη στιγμή προκειμένου  να εξασφαλίσουν την μεγίστη "συνεργασία" και «αποδοχή». Διαισθάνεσαι ότι σε αυτήν τη θολούρα , με την παράθεση αριθμών, πινάκων και διαγραμμάτων, η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί  μέσα στο σκοτεινό  άδηλο.

Οι διαπιστώσεις αυτές οδηγούν κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να ανατρέξει  στα κιτάπια της ιστορίας και στο σεντούκι της εμπειρίας , για να ανακαλύψει περιπτώσεις που να ταιριάζουν με το πολιτικό προφίλ της Κυβέρνησης  και των ισχυρών συμμάχων της . Πολλοί φθάνουν μέχρι  την κρίση της  Αργεντινής προσπερνώντας –ή αγνοώντας- την εμπειρία  της λεηλασίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας όπου   η οικονομική βιαιότητα εφαρμόστηκε  με το προσωπείο  της «ειρηνικής επανάστασης».Οι ομοιότητες μεταξύ της ελληνικής περίπτωσης με την λεηλασία που έγινε σε γερμανικό έδαφος , είναι   πολλές και μεγάλες καθώς  η  εμμονική  προσήλωση της Καγκελαρίας  στην επανάληψη –με παραλλαγές- στα «σχέδια» της δρα σαν συγκολλητικό υλικό που δένει δύο ιστορίες που τις χωρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια .

Η επιδρομή τόσο στην Αν. Γερμανία όσο και στην Ελλάδα  ξεκίνησαν από το νόμισμα . Τα Ostmarks αντικαταστάθηκαν με τα μάρκα και η δραχμή με το euro.Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι εκλογές .Με τις πειθήνιες Κυβερνήσεις  που εξελέγησαν, η Καγκελαρία, επέβαλε  το θεσμικό πλαίσιο που θα νομιμοποιούσε τη σχεδιαζόμενη λεηλασία. Το ίδιο και εδω.Οι  «συμπτώσεις» συνεχίζονται στα πρόσωπα όπου  ξεχωρίζει η δραστηριότητα του   κ. Σόιμπλε.

Ο επόμενος κρίκος αφορά στο «δούρειο ίππο». Στην Ανατολική Γερμανία το ρόλο αυτό ανέλαβε η  «Treuhand» (Treuhandanstalt, trust agency). Ένας φορέας (εταιρία συμμετοχών )  που έλεγχε –σχεδόν-όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία (επιχειρήσεις, εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης και δασών, ακίνητα της πρώην Στάζι ,  περιουσία του Στρατού , δημόσιες κατοικίες,οργανισμούς κοινής ωφέλειας, φαρμακεία...) της Αν. Γερμανίας. Από το φορέαα αυτόν εξαρτώνταν περίπου 4,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι(45% του εργατικού δυναμικού) που εργάζονταν σε 8.000 επιχειρήσεις σε   32.000 χώρους .

Στην Ελλάδα την ίδια υπόσταση έχει  ο φορέας που συστάθηκε με απαίτηση του κ. Σόιμπλε και την αποδοχή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που  ως εταιρία συμμετοχών είναι μακράν ο μεγαλύτερος και ο πιο "πλούσιος" εργοδότης της χώρας.

 Στην Ανατολική Γερμανία, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών- δηλαδή όσο συνταγματικά διαρκεί η κοινοβουλευτική θητεία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη -η Treuhand είχε ιδιωτικοποιήσει ή εκκαθαρίσει επιχειρήσεις   και είχε εκποιήσει τεράστια ακίνητη περιουσία. Η  χώρα  υπέστη  τη  μεγαλύτερη καταστροφή του παραγωγικού κεφαλαίου σε καιρό ειρήνης, χάνοντας   2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας . Ουσιαστικά ήταν ένα πάρτι στο οποίο οι μόνοι χαρούμενοι ήταν οι "επενδυτές", οι συμβουλευτικές εταιρίες και οι «ειδικοί». Σύμφωνα με έρευνα οι "επενδυτές" από την Δύση αγόρασαν κοψοχρονιά το 85% των εργοστασίων παραγωγής της Ανατολικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα , εταιρίες συμβουλευτικών υπηρεσιών όπως η KPMG, η McKinsey και η  Roland Berger , αλλά και φορείς-επιχειρηματικές οντότητες και μεμονωμένοι επαγγελματίες- που συμμετείχαν στις εκποιήσεις και στις  εκκαθαρίσεις, πήραν δουλειές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Ελλάδα, οι κινήσεις αρχικά ήταν διερευνητικές  με κορυφαία το Ελληνικό. Όλα δείχνουν όμως ότι η συνέχεια θα είναι εξίσου σφοδρή με αυτήν  της Αν. Γερμανίας.Το  προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ , οι  προγραμματικές, οι  νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και οι  δηλώσεις κορυφαίων Κυβερνητικών στελεχών, μοιάζουν με πρελούδιο του επερχόμενου δράματος.

Ανατριχιαστικές είναι και οι "συμπτώσεις" στα πρόσωπα των πλιατσικολόγων . Με το ίδιο ή αλλαγμένο προσωπείο έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στη λεηλασία του πλούτου της ΛΔΓ . Εκεί η αρπαγή έγινε με το πρόσχημα της ενοποίησης. Εδώ γίνεται στο όνομα της...ανάπτυξης.

Κάποιες από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν προωθηθεί και έχουν ψηφιστεί στην  ελληνική Βουλή, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν τις ευθύνες των τραπεζιτών, προκαλούν  συνειρμούς σχετικά με το "πάρτι" της διαφθοράς που διοργανώθηκε στην Αν.Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 όπου - σε πείσμα όσων θέλουν να μιλούν για "γερμανική ηθική"- η διαφθορά ήταν τεράστια και για να συγκαλυφθεί χρειάστηκε το σφράγισμα των αρχείων και των συμβάσεων .

Το τέλος είχε χάπι έντ μόνο για τους "επενδυτές" και την "παρέα" τους. Η Treuhand  με χρέη 260 έως 270 δισεκατομμυρίων μάρκων παρέδωσε την σκυτάλη σε άλλους φορείς (BvS, TLG, η BVVG) για να ολοκληρώσουν την... δουλειά .Εκατομμύρια Ανατολικογερμανοί ξενιτεύτηκαν και πολλοί από εκείνους που έμειναν  οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση με μισθούς και συντάξεις που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως για παράδειγμα στέγασης, καθώς τα ενοίκια εκτινάχθηκαν όταν τα σπίτια πέρασαν στα χέρια των "επενδυτών" και των Funds.

Τα μεγέθη είναι τέτοια που δεν αντέχουν στην σύγκριση, θα ισχυριστούν κάποιοι. Λάθος. Για το μέγεθος της Ελλάδας το "κόλπο" είναι τεράστιο .Δεν αφορά  μόνο στην  ΔΕΗ , τα νερά, την ενέργεια , τα λιμάνια, τους δρόμους, τις μεταφορές , τα χωράφια ...αλλά και στην αγορά χρέους δηλαδή τα "κόκκινα δάνεια" , τις οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικούς φορείς , ΟΤΑ, οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Η λεία στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια του ΑΕΠ και για το λόγο αυτό  η δυστυχία που θα σκορπίσει  θα κάνει τη  λεηλασία της Ανατολικής Γερμανίας να μοιάζει με "παιδική χαρά".

Φυσικά , ο προϋπολογισμός δεν αφήνει καμία χαραμάδα για να φανεί αυτό το μέλλον. Όλα συγκαλύπτονται με αριθμούς και ωραία λόγια, όπως έγινε και στην Ανατολική Γερμανία όπου  η λεηλασία ξεκίνησε  με τη συνθήκη επανένωσης και τα εξής ωραία λόγια  :«Η βάση της Οικονομικής Ένωσης είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς ... καθορίζεται...από την ιδιωτική ιδιοκτησία, τον ανταγωνισμό, την ελεύθερη τιμολόγηση και έχει ως βασική αρχή, την πλήρη ελευθερία κυκλοφορίας εργασίας, κεφαλαίου, αγαθών και  υπηρεσιών ».