4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η οικονομία στην εποχή του κορονοϊού

Η οικονομία στην εποχή του κορονοϊού
Αυτή την στιγμή, η προτεραιότητα είναι η πανδημία. Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας είναι ομόφωνοι: Χρειαζόμαστε δραστικές πολιτικές κοινωνικής απομάκρυνσης . Οι κατασταλτικές πολιτικές αγοράζουν χρόνο. Αυτός ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί καλά. Σε τελική ανάλυση, η μάχη μπορεί να κερδηθεί μόνο με την δραστική αύξηση της ικανότητας του τομέα υγειονομικής περίθαλψης: Περισσότερες κλίνες, περισσότεροι αναπνευστήρες, περισσότερες μάσκες, περισσότερες εξετάσεις, περισσότεροι επαγγελματίες της υγείας, περισσότερη χρηματοδότηση για τα εμβόλια, περισσότεροι έλεγχοι, περισσότερη παρακολούθηση. Μια τέτοια επέκταση απαιτεί έναν σημαντικό αναπροσανατολισμό μέρους του παραγωγικού τομέα.Η εξομάλυνση της καμπύλης μόλυνσης αναπόφευκτα οξύνει την καμπύλη μακροοικονομικής ύφεσης. Η κοινωνική αποστασιοποίηση απαιτεί το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και όλων των μη απαραίτητων επιχειρήσεων -ουσιαστικά περιορίζοντας τον πληθυσμό που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας στο σπίτι. Αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να εργαστούν από το σπίτι, είναι ένα μικρό κλάσμα του συνολικού εργατικού δυναμικού, συγκεντρωμένοι σε λίγα επαγγέλματα. Οι αυστηρά κατασταλτικές πολιτικές επιβάλλουν μια απότομη στάση στην οικονομία. Η Κίνα ξεκίνησε τέτοιους περιορισμούς νωρίτερα από ό, τι όλοι οι άλλοι, και οι αριθμοί που έρχονται τώρα επικυρώνουν αυτό το σενάριο: Η βιομηχανική παραγωγή και το διεθνές εμπόριο μειώθηκαν κατά 19% και 17% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε σχέση με το 2019.
 
Η μείωση της ετήσιας αύξησης της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια της μεγάλης επιβράδυνσης ) του 2008-9 ήταν μόλις 4,5%. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται να βρεθούμε σε ύφεση που θα κάνει την Great Recession να φαίνεται μικρή. Μια σύγκριση με τη Μεγάλη Ύφεση (Great Depression) του 1929 μπορεί να είναι πιο κατάλληλη.
 
Γιατί οι αριθμοί για την τρέχουσα κρίση αναμένεται να είναι τόσο μεγαλύτεροι; Η απάντηση είναι ότι ακόμη και στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης 2008-9, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων εξακολουθούσε να απασχολείται και να εργάζεται. Το ποσοστό του απασχολούμενου πληθυσμού στις ΗΠΑ μειώθηκε από 71,8% το 2007 σε 66,6% το 2011. Αντίθετα, κάτω από αυστηρές κατασταλτικές πολιτικές, λιγότερο από το 50,0% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας μπορεί να είναι σε θέση να εργαστεί. Ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερος.
 
Και αυτό το σενάριο είναι το αισιόδοξο. Υποθέτει ότι, μόλις οι υγειονομικές Αρχές δώσουν το σήμα ότι όλα είναι εντάξει, οι οικονομικοί κινητήρες θα ξαναρχίσουν αμέσως: Οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους, τα εργοστάσια θα επανεκκινηθούν, τα εστιατόρια θα ξανανοίξουν, τα πλοία θα φορτώνουν τα φορτία τους και τα αεροπλάνα θα απογειωθούν.
 
Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά η επίδραση της κρίσης στην υγεία, δεν θα υπάρξει άμεση επανεκκίνηση.Αντιμέτωποι με την προοπτική λίγων ή καθόλου πωλήσεων, πολλές επιχειρήσεις μπορεί να έχουν λίγες άλλες επιλογές εκτός από το να απολύσουν εργαζόμενους. Οι άνεργοι εργαζόμενοι, χωρίς άμεσες προοπτικές επανένταξης ενώ βρίσκονται περιορισμένοι ίσως να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αγνοήσουν τις διαταγές περιορισμού, να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους και εκείνες των άλλων και να υπονομεύσουν την ίδια την πολιτική υγείας. Πολλές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους ή τα δάνεια τους χωρίς κάποια υποστήριξη, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις πόρτες τους, ίσως μόνιμα. Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών αποτυχιών θα επηρεάσει δραματικά την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο πανικός ή η απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί στην συνέχεια να κυριαρχήσει και να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Αυτό συμβαίνει ήδη. Οι  νέες δηλώσεις ανεργίας αυξάνονται στις ΗΠΑ: Το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι 3,3 εκατομμύρια νέοι άνεργοι κατέθεσαν αιτήσεις παροχών την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου 2020. Συγκριτικά, σε μια τυπική εβδομάδα, ο αριθμός αυτός είναι πιο κοντά στις 220.000 -η αύξηση είναι δεκαπενταπλάσια.
 
Ο κίνδυνος, με άλλα λόγια, είναι ότι ο ιός θα μεταλλάσσει και θα μολύνει το οικονομικό σύστημα, ακόμη και καθώς καταφέρνουμε να τον εξοντώσουμε από το σώμα μας. Η οικονομική του μορφή δεν είναι σίγουρα τόσο θανάσιμη, αλλά μπορεί να προκαλέσει πραγματικές ζημιές. Χωρίς την κατάλληλη στήριξη, το κλείσιμο (shutdown) θα μετατραπεί σε μια σημαντική οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση που θα ξεπεράσει την κρίση της υγείας.