4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η σοσιαλδημοκρατία καταρρέει

Η σοσιαλδημοκρατία καταρρέει
Η κρίση δεν προκάλεσε το απόγειο των σοσιαλδημοκρατών. Αντίθετα, προκάλεσε την διάλυση τους. Πράγματι, αντί για την άνοδο του λαϊκισμού, το πιο κοντινό σε πολιτική τάση στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα είναι η πτώση της κεντροαριστεράς.
 
Όπως και με την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, το πρώτο θύμα ήταν η Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ, κέρδισε  τις ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές το 2009, τις τελευταίες με το 43,9% των ψήφων . Καθώς αυξάνονταν οι ανησυχίες για τα ελλείμματα της Ελλάδας κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, υποσχέθηκε ότι «λεφτά υπάρχουν» .Τελικά όδήγησε την  Ελλάδα σε  τρία και στην συνέχεια τέσσερα προγράμματα διάσωσης και το κόμμα υπέστη τις συνέπειες. Οι κομματικές ανατροπές επιταχύνθηκαν ως ένας φαύλος κύκλος που συνέδεε τα μέτρα λιτότητας με μια πρωτοφανή μείωση της λαϊκής υποστήριξης. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, πάνω από το 90% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι «απογοητεύτηκαν» από την κυβέρνηση .Η αναχώρηση του Παπανδρέου έκανε λίγα για να σταματήσει την αιμορραγία. Το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε θεαματικά σε κάθε μια από τις τρεις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, στο 13%, στην συνέχεια στο 12,3%, και τέλος στο 4%. Συνενώθηκε με , την ΔΗΜΑΡ, στα τέλη του 2015. Αλλά οι δύο κράτησαν μόνο το 6% των ψήφων. 
 
Ανάλογη κατάσταση και στην Ισπανία, η οποία σύντομα έπεσε θύμα της δικής της οικονομικής κρίσης. Μετά από μια δεκαετία κυριαρχίας από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, το PSOE, οι συντηρητικοί του Mariano Rajoy, κέρδισαν το 2012. Έχοντας έρθει στην εξουσία στη μέση μιας τραπεζικής κρίσης, ο Rajoy έμεινε με το καθήκον να εφαρμόσει δύσκολες περικοπές δαπανών και να αναδιαρθρώσει το εγχώριο οικονομικό σύστημα με ευρωπαϊκά κονδύλια. Και όμως, οι συντηρητικοί του δεν υπέφεραν από την μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Αντ’ αυτού, το έπαθε η αντιπολίτευση.Το PSOE γρήγορα έμεινε πίσω από το καινοφανές, κατά του κατεστημένου Podemos, το οποίο προέκυψε από τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας το 2013 και οφείλει πολλά στις μεθόδους και το μήνυμα των Λατινοαμερικανών λαϊκιστών. Μια σκιά του παλιού εαυτού του, το PSOE απέτυχε να ανατρέψει τον Rajoy μετά από δύο εκλογές, μερικά σκάνδαλα διαφθοράς, ακόμα και το Brexit, οδηγώντας σε μια νέα μειονοτική συντηρητική κυβέρνηση από το περασμένο καλοκαίρι.
 Στο Λονδίνο, οι συντηρητικοί βρίσκονται στην εξουσία με ασφάλεια. Οφείλουν την επιτυχία τους μόνο στην κατάρρευση των Εργατικών . Ακριβώς λόγω του ακόμη αβέβαιου Brexit, η συντηρητική πρωθυπουργός Theresa May δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών αυτό το καλοκαίρι: Είναι πιθανό να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη πλειοψηφία των Tory μετά τις μεταπολεμικές εκλογές του 1983.
 
Στο Βερολίνο, εν τω μεταξύ, οι πολιτικές της Agenda 2010 του Schröder, στις οποίες πιστώνεται η μετατροπή του «άρρωστου» της Ευρώπης στην «ανυπέρβλητη δύναμη» της ηπείρου, δεν βοήθησαν το κόμμα που τις υλοποίησε. Στην πραγματικότητα, έγινε το αντίθετο. Το SPD του Schröder έχει πάει από ήττα σε ήττα απέναντι στους συντηρητικούς της καγκελαρίου Angela Merkel. Ακόμη και η καλά αποδεκτή επιλογή του Martin Schulz ως προέδρου του κόμματος SPD για να κατέβει εναντίον μιας αποδυναμωμένης καγκελάριου αυτό το φθινόπωρο χάνει σε ορμή.  Το πιθανό αποτέλεσμα για τις εκλογές αυτού του φθινοπώρου είναι λοιπόν μια ακόμη θητεία για την αιώνια Μέρκελ.
Στις Κάτω Χώρες, καθώς ο καθένας ανησυχούσε για τους λαϊκιστές στις εκλογές του Μαρτίου, το Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα, PVDA, υπέστη μια μοίρα που μοιάζει με του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι υποβάθμισαν τους άλλοτε ισχυρούς Εργατικούς στην έβδομη θέση με μόλις το 5,7% των ψήφων. Το αποτέλεσμα ήταν καθαρή απώλεια 29 θέσεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων που έχει 150 έδρες. Δεν είναι περίεργο ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πιθανότατα θα χάσει την δουλειά του (μαζί με την προεδρία του Eurogroup, του άτυπου κλαμπ των ομολόγων του στην Ευρωζώνη), δήλωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν «απογοητευτικό».