4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η σφαγή των...αμνών

Η σφαγή των...αμνών
Στις μέρες μας, η οικονομική ανάπτυξη και η εξαπλούμενη ευημερία στον κόσμο, οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για ζωικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αυξημένη διεθνής ζήτηση προκάλεσε σχεδόν τριπλασιασμό της συνολικής παραγωγής κρέατος στον αναπτυσσόμενο κόσμο, από το 1980 έως το 2002, από 45 σε 134 εκατομμύρια τόνους. Τη μεγαλύτερη κλιμάκωση, μάλιστα, παρουσίασαν οι χώρες που γνωρίζουν ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη, με πρώτη την Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση γάλακτος σχεδόν διπλασιάστηκε, η κατανάλωση κρέατος υπερτριπλασιάστηκε και η κατανάλωση αυγών πενταπλασιάστηκε. Εντούτοις, παρά την αυξημένη κατανάλωση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο μέσος άνθρωπος μιας βιομηχανικής χώρας είναι αυτός που εξακολουθεί να καταναλώνει πολύ περισσότερα ζωικά προϊόντα κάθε χρόνο: 82 κιλά κρέας, 208 κιλά γαλακτοκομικά και 13 κιλά αυγά, σε σύγκριση με τα 31 κιλά κρέατος, 50 κιλά γαλακτοκομικών και 8 κιλά αυγών κατ’ άτομο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
 
Η παγκόσμια παραγωγή αγροτικών ζώων ενισχύθηκε για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Μόνο το 2009, περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα (σχεδόν εννέα φορές περισσότερα από τον ανθρώπινο πληθυσμό της γης) σφαγιάστηκαν για τροφή. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται κατά προσέγγιση 52 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,34 δισεκατομμύριο χοίροι, 656 εκατομμύρια γαλοπούλες, 521 εκατομμύρια πρόβατα, 403 εκατομμύρια κατσίκια και 298 εκατομμύρια βοοειδή. Επιπλέον, την ίδια χρονιά παρήχθησαν 1,18 τρισεκατομμύριο αυγά για βρώση.
 
Αυτοί οι δυσθεώρητοι αριθμοί εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση, την αυξημένη ζήτηση για σιτηρά και σόγια, που είναι απαραίτητα για τη διατροφή αυτών των ζώων, αλλά και για τη σημαντική επιβάρυνση που η παραγωγή αγροτικών ζώων επιφέρει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ταυτοχρόνως, οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν τα ζώα θέτουν προβλήματα όσον αφορά την ευζωία τους. Η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς παραγωγής ζωικών προϊόντων προέρχεται από συστήματα εντατικής κτηνοτροφίας εγκλεισμού, τα οποία στερούν τα ζώα από μια διαβίωση που είναι συμβατή με τη φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς αυξανόταν η επιθυμία στον κόσμο για κρέας, αυγά και γάλα, το μοντέλο του μακροχρόνιου εγκλεισμού στη ζωική παραγωγή αναπτύχθηκε αρχικά στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική και στη συνέχεια σταδιακά εκτόπισε τις πιο παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές. Σήμερα, βιομηχανικά συστήματα όπως εκείνα που αγοράζουν τουλάχιστον το 90% των ζωοτροφών τους από άλλες επιχειρήσεις και στεγάζουν ένα και μόνο είδος με συνθήκες εντατικής κτηνοτροφίας, προσφέρουν σχεδόν τα δύο-τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών, κρέατος και αυγών και περισσότερο από το μισό της παραγωγής χοιρινού. Και αυτές οι βιομηχανικές μέθοδοι θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στα ζώα, τόσο από την άποψη του χώρου όσο και της κατά φύσιν συμπεριφοράς τους.