4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η χώρα των ...αποκλεισμένων

Η χώρα των ...αποκλεισμένων
Αυτές τις μέρες που η καθημερινότητα κατεβάζει στροφές ίσως έχετε διάθεση να κάνετε ένα πείραμα: Ένα πρωί προσπαθήστε να καταγράψετε τις σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις που δημοσιεύονται. Αν το αποπειραθείτε , θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες απο αυτές αφορούν: στα αναδρομικά, στις καθυστερούμενες επικουρικές, στα επιδόματα που απευθύνονται στις λεγόμενες  ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ταμεία, στα κόκκινα δανεια και στην προστασία των δανειοληπτών, σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς , σε επιχειρηματικά σκάνδαλα και σε μικρά ή μεγάλα λουκέτα. Όλες μαζί  και η κάθε μία ξεχωριστά ενισχύουν  την αίσθηση ότι η ελληνική οικονομία παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες και τις μεγαλόστομες δηλώσεις επίδοξων σωτήρων της ουσιαστικά κινείται στα στενά όρια  που καθορίζει η φράση : «Παλεύοντας με την χρεωκοπία». Γιατί ας μη κρυβόμαστε πίσω απο το δάκτυλο μας,η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών ελλήνων ζεί είτε σε συνθήκες ιδιωτικής χρεωκοπίας είτε με τον βραχνά  μίας μελλοντικής αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. 
 
Πρόσφατα ένας φίλος έκανε  μία ευρηματική ταξινόμηση των σύγχρονων ελλήνων. Σύμφωνα με αυτή,οι άνθρωποι αυτού του τόπου , κατατάσονται σε τέσσερεις κατηγορίες: στους αποκλεισμένους , στους υποψήφιους αποκλεισμένους , στους εφησυχασμένους και στους "αλεξικεραυνους" δηλαδή αυτούς που όχι μόνο δεν ακούμπησε η κρίση αλλά αντίθετα τους ευνόησε.’Ολοι όμως ,είπε, έχουν ένα κοινό  γνώρισμα : κινούνται γύρω απο την χρεωκοπια. Άλλοι για να προσαρμοστούν σε αυτή, άλλοι για να την αποφύγουν, άλλοι για να την παρακολουθήσουν και άλλοι για να την  εκμεταλλευτούν.
 
Σε ενα τέτοιο περιβάλλον όλες οι δράσεις –ατομικές και συλλογικές-υπακούουν σε αυτή την πραγματικότητα. Και ο προϋπολογισμός του 2019 ,το πιο επίσημο κείμενο οικονομικής πολιτικής  δεν θα μπορούσε να είναι  η εξαίρεση .  Απο τους αριθμούς και τις λέξεις που τον συνθέτουν είναι έκδηλη η προσπάθεια της Κυβέρνησης να καθησυχάσει εκείνους που ζούν με το άγχος της χρεοκοπίας, να εφησυχάσει τους εφησυχασμένους, να διατηρήσει χωρίς να το διατυμπανίζει ήσυχους τους "αλεξικεύρανους" και όσο αφορά τους αποκλεισμένους να τους  διατηρήσει σε καταστολή με την κατάλληλη δόση ...επιδομάτων.  
 
Και η απάντηση της αντιπολίτευσης;  Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα περισσότερα κόμματα με μικρότερη κοινοβουλευτική παρουσια απαντούν στόν προϋπολογισμό  ακολουθώντας την ίδια τακτική  με αυτήν της κυβερνητικής πελιοψηφίας αλλά με διαφορετική επιχειρηματολογία. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση , με όσα απαντά αλλά και με εκείνα  που προτείνει, προσπαθει να αυτοπροσδιορισθει ως "αρχάγγελος" του ρεαλισμού. Καλλιεργεί την εικόνα του γεμάτου κατανόηση "πνευματικού" ,  ο οποίος συμπάσχει με το δράμα των άλλων και στην καθημερινή αγωνία τους αντιπαραθέτει τις απολαβές απο την αιώνια ζωή. Αρνείται πεισματικά να απαντήσει στην αγωνία των πενόμενων αφήνοντας ένα σαφή αλλά επιμελώς καμουφλαρισμένο υπονοούμενο ότι μόνο αυτή μπορεί να προσφέρει την ...γαλήνη στους απελπισμένους έλληνες  .
 
Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σε αυτήν του θρησκευτικού χριστιανικού χαρακτήρα προσέγγιση της οικονομική πολιτικής ομονοούν σε μία λέξη :"Ανάπτυξη". Την προβάλλουν ως την "αρετή"  που θα διορθώσει όλα τα σημερινά κακώς κείμενα και θα ξανανακάνει τους καθημαγμένους έλληνες αξιοσέβαστους νοικοκύρηδες. Και έτσι και οι δυο καταφέρνον να μη λένε  τίποτε συγκεκριμένο για το: πως θα έλθει αυτή ανάπτυξη, πως θα χρηματοδοτηθεί, ποιοί θα την πληρώσουν και ποιοί θα βγούν οφελημένοι απο αυτήν, τι θα εκχωρήσουν και σε ποιούς  και κυρίως δεν λένε αν η δική τους εκδοχή για την ανάπτυξη θα απεγκλωβίσει τους αποκλεισμένους και θα δώσει σιγουριά στους υποψήφιους χρεωκοπημένους. Αντί να περιγράφουν δράσεις και πολιτικές καλλιεργούν  την ασάφεια σε τέτοιο βαθμό, κάποιοι να τους αναγνωρίζουν τις θεωρίες του Μακρόν περί "αναλφάβητων","τεμπέληδων" και απρόθυμων να "διασχίσουν δρόμο" . 
 
Οι απλοί έλληνες , έχουν χορτάσει απο αοριστoλογίες  πασπαλισμένες  με  "ρεαλισμό" και "ευαισθησία". Τώρα απαιτούν απαντήσεις , με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμα και απτές δεσμεύσεις.Περίμεναν ότι ο προϋπολογισμός θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τις έχουν. Διαψεύστηκαν . Οι ηγεσίες απόφυγαν να δώσουν δεσμευτικές απαντήσεις για το τι θα γίνει με :τα δάνεια, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ελαστική απασχόληση, τις αμοιβές εργασίας, την δημόσια περιουσία του υπερταμείου, τους φόρους και τα "δωράκια" στους επενδυτές. Οι χειμαζόμενοι έλληνες ,λαχταρούν να εφαρμόζονται πολιτικές που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια και πραγματικές ευκαιρίες και όχι κάλπικες σαν και αυτές που μοιράζουν αφειδώς όλες οι ηγεσίες προκειμένου να υφαρπάσουν την ψήφο τους. Δυστυχώς , ούτε και αυτή η επιθυμία ικανοποιήθηκε.
 
Όμως το σήμερα διαφέρει απο το χθές.Σήμερα οι έλληνες έμαθαν να ...ζυγίζουν πληρώνοντας  μεγάλο τίμημα.Συνειδητοποίησαν ότι το ευρώ ανέδειξε τηναναξιοπιστία σε κύριο συστατικό της πολιτικής διαχείρισης όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ και ότι οι ευρωπαίοι στην  απύθμενη αλαζονεια και αναξιοπιστία των ηγεσιών τους απαντούν είτε βγαίνοντας στους δρόμους είτε επιλέγοντας ακραίους εθνικισκιστές. Για αυτό απαιτουν σαφείς πολιτικές και κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό την δική τους απάντηση.