4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ιστορίες από το μακρινό Περού

Ιστορίες από το μακρινό Περού
Το κοινοβούλιο του Περού εξέλεξε χθες τον Φρανσίσκο Σαγκάστι ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, έπειτα από μία εβδομάδα πολιτικού χάους μετά την καθαίρεση του Μάρτιν Βισκάρα και την παραίτηση του πρώτου υπηρεσιακού προέδρου, Μανουέλ Μερίνο, ύστερα από αιματηρές διαδηλώσεις.
 
Την εκλογή του 76χρονου χαιρέτισαν εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το κοινοβούλιο ανεμίζοντας σημαίες της χώρας, παίζοντας μουσική και χορεύοντας. Ο Σαγκάστι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και εξελέγη με 97 ψήφους από τους βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως γίνεται πρόεδρος του Περού.
 
Κανονικά, όταν καθαιρείται ο πρόεδρος στο Περού,ο αντιπρόεδρος παίρνει τη θέση του, όμως η χώρα δεν διαθέτει έπειτα από μια πρωτόγνωρη πολιτική κρίση πριν ένα χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση πρόεδρος γίνεται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.
«Αυτό που λείπει από τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστευθείτε με, θα ενεργήσουμε όπως λέμε», δήλωσε ο ίδιος ο Σαγκάστι, που θα ορκιστεί σήμερα.Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στους τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν το Σάββατο σε διαδήλωση που διέλυσε η αστυνομία. «Όταν ένας Περουβιανός πεθαίνει, και ακόμη περισσότερο αν είναι νέος, όλο το Περού πενθεί. Και αν πεθάνει υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία, το πένθος ενισχύεται από την αγανάκτηση» είπε.
 
Ο Σαγκάστι, γνωστός και ως Δον Κιχώτης λόγω της γενειάδας του και της λιγνής του κορμοστασιάς, ήταν συνιδρυτής το 2016 του κεντρώου κόμματος Morado, το μοναδικό που δεν ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Βισκάρα από το Κογκρέσο με την αναπόδεικτη κατηγορία της δωροληψίας (όταν ο τελευταίος ήταν κυβερνήτης της Μοκέγουας: 2011-2014), την οποία ο ίδιος αρνείται.
Η θητεία του νέου προέδρου διαρκεί ως τις 28 Ιουλίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα ολοκληρωνόταν η θητεία το Βισκάρα, ο όποιος έγραψε το εξής μήνυμα στο Twitter.«Συγχαίρω τον Φρανσίσκο Σαγκάστι για την εκλογή του στην προεδρία του κοινοβουλίου. Μόνο ένας άνθρωπος με δημοκρατικές αρχές μπορεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα”, αντέδρασε ο Βισκάρα στο Twitter.
Είναι «το ιδανικό σενάριο» για έξοδο από την κρίση, διότι ο Σαγκάστι ήταν «ένας από αυτούς που ψήφισαν κατά της καθαίρεσης του Βισκάρα», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transparency International Χοσέ Κάρλος Ουγκάς.
Είχε προηγηθει ,η  παραίτηση  του μεταβατικού  πρόεδρου του Περού, Μανουέλ Μερίνο, μόλις πέντε ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες καταστάλθηκαν βίαια από την αστυνομία με αποτέλεσμα τουλάχιστον να σκοτωθούν και δεκάδες τραυματίστηκαν.
 
Ο Μερίνο ανέλαβε την προεδρία , αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου προέδρου Μάρτιν Βισκάρα με την αναπόδεικτη κατηγορία της δωροληψίας (όταν ήταν κυβερνήτης της Μοκέγουας: 2011-2014), την οποία ο ίδιος αρνείται.Οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και αφορούν δωροδοκία που φέρεται να εισέπραξε ο Βισκάρα 630.000 δολαρίων, ενώ υπηρετούσε ως κυβερνήτης μικρής επαρχίας στο νότιο Περού, με αντάλλαγμα άδεια κατασκευής δυο έργων στην περιοχή. Οπως είπε ο εισαγγελέας, η υπόθεση βασίζεται σε δυο μάρτυρες, που είναι κατηγορούμενοι σε άλλη υπόθεση, αλλά και σε πρόσθετα στοιχεία. Ο Βισκάρα- σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα- έδωσε πληροφορίες που βοήθησαν τους δυο εργολάβους να κερδίσουν τον διαγωνισμό και ζήτησε το 2% ως αντάλλαγμα
Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου Μερίνο, ενός αγρονόμου και επιχειρηματία που ανήκει στην κεντροδεξιά και ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία, η οποία προχθές εκτόξευσε δακρυγόνα και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.