4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Καλή για ...διακοπές

Καλή για ...διακοπές
Δεν είναι μόνο η κρίση και η υψηλή ανεργία που σπρώχνουν τους Έλληνες στο εξωτερικό. Αυτό δείχνει έρευνα της εταιρείας ICAP, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις που έγιναν ηλεκτρονικά με 1068 απόδημους σε 61 χώρες. Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν την κρίση ως την αιτία για την οποία έφυγαν. Το 44% δήλωσε ότι έφυγαν στο εξωτερικό διότι επικρατεί διαφθορά στη χώρα και η απόδοση δεν ανταμείβεται. 27% δήλωσε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό. Ένας  στους τέσσερεις ανέφερε πως οι καλύτερες αποδοχές ήταν ο λόγος που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να μεταναστεύσει.
Η ανεργία βρίσκεται στο 20% και στους νέους 15 έως 25 χρόνων φθάνει μάλιστα στο 42%. Θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι το επίπεδο που είχε πριν από την κρίση. Αυτό όμως που μακροπρόθεσμα βαραίνει πολύ περισσότερο απ‘ ό,τι η ύφεση και η ανεργία, είναι ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν, στην πλειονότητά τους με πτυχίο ΑΕΙ.
Ταυτόχρονα, πολλοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα ακόμη και για τις βασικές τους σπουδές, ελπίζοντας να βελτιώσουν έτσι τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.Μόνον στη Γερμανία ο αριθμός των ελλήνων φοιτητών αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2013 κατά 13 %. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μετρούσε το 2012 6.000 έλληνες φοιτητές, από τους οποίους οι 1.100 ξεκίνησαν τις σπουδές τους στη Γερμανία.
 Ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν την περίοδο της κρίσης τη χώρα ξεπερνά τις 400.000. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι νεαροί στην ηλικία πτυχιούχοι και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το brain drain, δηλαδή η διαρροή επιστημονικού δυναμικού, θα συνεχιστεί. Το 76% των ελλήνων εφήβων σκέπτεται να σπουδάσει ή να εργαστεί στο εξωτερικό.
Οι επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας θα είναι καταλυτικές. Αυτό άλλωστε φαίνεται απο την διεθνή εμπειρία. Για παράδειγμα στην Ουγγαρία, όπου σύμφωνα με διάφορες πηγές έως και 500.000 Ούγγροι -πάνω από το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού- εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Πολλοί προτιμούν τη Γερμανία ή την Ολλανδία όπου οι μισθοί είναι τριπλάσιοι έως και πενταπλάσιοι.Μετα απο την μαζική φυγή ,άρχισε να διογκώνεται το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού . Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καταμετρούσαν περίπου 50.000 κενές θέσεις εργασίας. 
Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, περί τα 3,4 εκατομμύρια Ρουμάνοι εργάζονται στο εξωτερικό , ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βούλγαροι εγκατέλειψαν τη χώρα τους. 
Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Statista, της Βουλαρίας , το 2015 ζούσαν στη Γερμανία πάνω από 225.000 βούλγαροι πολίτες, πολλοί εκ των οποίων διέθεταν κατάρτιση που ξεπερνούσε τον μέσο όρο. Κι ενώ η γερμανική αγορά εργασίας επωφελείται από αυτήν την κατηγορία μεταναστών, ο απολογισμός για τη Βουλγαρία είναι δυσάρεστος. Η Βουλγαρική Επιστημονική Επιτροπή εκτίμησε ότι σε πέντε έως δέκα χρόνια από σήμερα η χώρα θα εμφανίσει έλλειμμα περίπου 400.000 εξειδικευμένων εργαζομένων.
Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού τόσο στη Ρουμανία όσο και στη γειτονική Βουλγαρία εντείνονται. Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές από τις δύο βαλκανικές χώρες ζουν και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό –στη δυτική Ευρώπη και αλλού. Από το 2007, 45.000 επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου έκαναν αίτηση για πιστοποιητικό που τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός συνόρων. Μέχρι σήμερα περίπου 14.000 ρουμάνοι γιατροί και σχεδόν 50.000 νοσηλευτές έχουν εγκαταλείψει το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας τους για να εργαστούν αλλού. Κάθε χρόνο περίπου 450 γιατροί και περί τους 1.000 νοσηλευτές μεταναστεύουν από τη Βουλγαρία σε αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών στη δυτική Ευρώπη.