4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Κουρδικό: Ένα παιγνίδι που όλοι χάνουν

Κουρδικό: Ένα παιγνίδι που όλοι χάνουν
Τόσο ο Trump όσο και ο Erdogan  αντιμετωπίζουν ισχυρούς αντίθετους ανέμους. Η απερίσκεπτη απόφαση του Trump καταδικάστηκε σχεδόν από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον και ακόμη και μεταξύ ορισμένων από τους πιο σκληρών υποστηρικτών του προέδρου. Την τελευταία φορά που οι Κούρδοι συγκέντρωναν αυτή τη μεγάλη προσοχή και συμπάθεια ήταν στο τέλος του πολέμου του Κόλπου, όταν οι ιρακινές δυνάμεις τούς είχαν στριμώξει κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Αλλά σήμερα, αντίθετα από την δεκαετία του 1990, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τράβηξαν την δημόσια προσοχή στις άθλιες συνθήκες που πλήττουν τους Κούρδους πολίτες και στους σκόπιμους σκοτωμούς από την πλευρά της πολεμικής αεροπορίας και των συμμάχων της Τουρκίας. Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αναγνώρισε  ότι η Τουρκία φαίνεται να διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν τις παραδόσεις όπλων στην Άγκυρα ως συνέπεια -και το πιο σημαντικό, το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι πιθανό να εισάγει σκληρές κυρώσεις για την Τουρκία.
 
Ο Τραμπ και ο Ερντογάν υποτίμησαν το πόσο έντονα θα αντιδρούσαν οι παρατηρητές, όχι μόνο στην ασχήμια της προδοσίας αλλά και στην αγριότητα της τουρκικής επίθεσης. Για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον στρατό, την γραφειοκρατία, και τον Τύπο, η κίνηση του Trump ήταν ακατανόητη. Οι Κούρδοι ήταν σύμμαχοι που είχαν θυσιάσει 11.000 από τους δικούς τους -γιατί θα έπρεπε οι Ηνωμένες Πολιτείες να τους εγκαταλείψουν ξαφνικά, ενδεχομένως οδηγώντας 12.000 σκληρούς μαχητές του ISIS και 40.000 μέλη των οικογενειών τους να δραπετεύσουν από τις φυλακές στις οποίες τους κρατούσαν οι Κούρδοι; Με ένα χτύπημα, ο Trump ουσιαστικά ακύρωσε χρόνια σκληρής δουλειάς [που είχε στόχο] να νικηθεί το χαλιφάτο.
 
Αυτό που ο Trump ίσως σκέφθηκε ήταν ότι η χάρη που προσέφερε στον Ερντογάν μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα δηλητηριασμένο ποτήρι. Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν με εμπάργκο που επηρέασε σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι κυρώσεις τις οποίες το Κογκρέσο εξετάζει τώρα μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικές, τόσο επειδή φαίνεται να είναι πολύ ευρύτερες όσο και επειδή η τουρκική οικονομία είναι πιο ενσωματωμένη στον κόσμο και επομένως πολύ πιο ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί σύντομα να βρεθεί σε πολιτική μέγγενη. Το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού πληθυσμού, εκτός από την κουρδική μειονότητα, βάζει πλάτη στην κυβέρνηση Ερντογάν και εγκρίνει την εισβολή. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να υποχωρήσει ως απάντηση σε κυρώσεις, αλλά μια νομοθεσία που δεν επιδέχεται βέτο θα δέσει τα χέρια του Trump. Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση Trump ανακοίνωσε το δικό της συμπλήρωμα από κυρώσεις  για να μετριάσει τον δημόσιο θυμό και να μπλοκάρει πιο δρακόντειες [κυρώσεις] από το Κογκρέσο.
Οι Κούρδοι  είναι αναμφισβήτητα αποδυναμωμένοι, αλλά ο αυξανόμενος απολυταρχισμός του Ερντογάν τον εξασθενεί επίσης, καθώς τον οδηγεί σε εσφαλμένους υπολογισμούς με τρόπο που αποξενώνει την Τουρκία από τους συμμάχους της. Η εισβολή στην Συρία μπορεί να είναι μια τέτοια περίπτωση. Καθώς οι μαχητές του ISIS ξεφεύγουν από την φυλάκισή τους, δίνουν νέα ζωή σε μια οργάνωση που ποτέ δεν είχε εξαφανιστεί στην πραγματικότητα. Οι Ευρωπαίοι τρομοκρατούνται από την πιθανότητα να επιστρέψουν οι τζιχαντιστές και να προκαλέσουν χάος στους δρόμους τους. Θα κατηγορήσουν την Τουρκία για τον ανανεωμένο κίνδυνο ασφαλείας.
 
Η Άγκυρα μπορεί να νοσταλγήσει τους συμμάχους της όταν αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα στην δική της ασφάλεια. Αντί να δεχτούν αυτό το νέο status quo, οι YPG μπορεί να εμπλακούν σε ανταρτοπόλεμο, ίσως ακόμη και με την ενθάρρυνση του συριακού καθεστώτος. Θα ξεκινήσει μια νέα σύγκρουση, καταναλώνοντας ανθρώπους και πόρους σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος παρόμοιο με τον κουρδικό αγώνα κατά του Σαντάμ Χουσεΐν στην δεκαετία του 1990, μόνο που τώρα ο αντίπαλος θα είναι ο Ερντογάν.
 
Οι Κούρδοι στο Ιράκ θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα. Οικονομικά, εξαρτώνται από την Τουρκία. Αλλά έχουν επιβιώσει από πολυάριθμες σφαγές και δεν μπορούν παρά να είναι συμπαθούντες ως προς την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι ομοεθνείς τους, λίγες δεκάδες μίλια μακριά. Ακριβώς όπως οι Κούρδοι παντού απεχθάνονταν τον Σαντάμ, οι Κούρδοι στο Ιράκ και αλλού θα αισθάνονται πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο ως προς τον Ερντογάν.
 
Η προκαλούμενη από τις κυρώσεις οικονομική πανωλεθρία για την Τουρκία δεν θα είναι καλή είδηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία πιθανότατα θα ανταποκρινόταν μετακινούμενη ακόμη πιο μακριά από τα Δυτικά θεσμικά όργανα και μέχρι που θα αποσχιζόταν εντελώς. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιδιώξει να εκδικηθεί πιέζοντας μερικούς από τα τρία εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία [να κατευθυνθούν] στην Ευρώπη. Θα μπορούσε ακόμη και να κάνει άλλο ένα παιχνίδι στην Κύπρο. Ο Ερντογάν ίσως να μην μπορούσε να επιβιώσει σε μια τέτοια αντιπαράθεση με την Δύση, αλλά η ζημιά στην σχέση και πάλι θα χρειαζόταν δεκαετίες για να θεραπευτεί.