4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Κόβει χρήμα για να τα βγάλει πέρα

Κόβει χρήμα για να τα βγάλει πέρα
Στην Τουρκία, η κατανομή εισοδήματος είναι ήδη σημαντικά άνιση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Τουρκία είναι η δεύτερη μετά την Σερβία ως προς την εισοδηματική ανισότητα και σύμφωνα με τους αριθμούς του 2019, το υψηλότερο 20% των εισοδημάτων λαμβάνει το 47,6% του ΑΕΠ. Το φτωχότερο 20% από εισοδηματικής πλευράς λαμβάνει μόνο το 6,5% του ΑΕΠ [7]. Το εισόδημα του 20% με τις υψηλότερες αποδοχές είναι 7,8 φορές υψηλότερο από το φτωχότερο 20% . Ο συντελεστής Gini είναι 0,408 .
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση θα κάνει αυτήν την άνιση κατάσταση των πραγμάτων ακόμη πιο άνιση. Η άμεση εισοδηματική στήριξη που ανακοίνωσε το τουρκικό κράτος είναι ανεπαρκής και το νέο κύμα ανεργίας θα πλήξει πιο σκληρά τα χαμηλότερα εισοδήματα και τους μη εγγεγραμμένους εργαζόμενους, η εισοδηματική ισότητα αναμένεται να αντιμετωπίσει ικανή ποσότητα καθοδικής πίεσης.Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Istanbul Institute of Political Research, το φτωχότερο τμήμα της κοινωνίας εκτιμάται ότι θα λάβει το 5,6% του ΑΕΠ (σημειώνοντας πτώση), ενώ για τους πλουσιότερους θα αυξηθεί στο 48,2% .
Ανάλυση που εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης στην ανεργία σε δύο ξεχωριστά σενάρια, το ποσοστό ανεργίας 14% το Φεβρουάριο του 2020 θα αυξηθεί σε 19,8% στο ένα σενάριο και σε 25,9% στο άλλο. Με άλλα λόγια, μια αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 6% θα είναι το προτιμώμενο σενάριο και μια αύξηση 12% η ανεπιθύμητη εκδοχή . Το χειρότερο σενάριο σημαίνει ότι μόνο 4 στα 10 άτομα σε απασχολούμενη ηλικία θα εργάζονται . Σε αυτό το χειρότερο σενάριο, οι απώλειες θέσεων εργασίας μπορεί να αυξηθούν σε 3,2 εκατομμύρια. Ακολουθώντας την λογική αυτής της ανάλυσης, είναι πιθανό να προβλεφθεί ότι η ανεργία των νέων, η οποία είναι τώρα στο 25%, θα αυξηθεί στο 40%.
Αναπόφευκτα, φαίνεται, η αποδιοργάνωση της κατανομής του εισοδήματος θα μειώσει τα επίπεδα ευημερίας της μεσαίας τάξης παντού στην χώρα, αλλά ειδικά στις «βαρυφορτωμένες» δυτικές επαρχίες. Μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα τροφοδοτούσε την πολιτική αναταραχή και τα προβλήματα. Για τις εκλογές του 2023, το έτος 2022 θα είναι σημαντικό από αυτή την άποψη. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα ανισότητα εισοδήματος δεν μπορεί να διορθωθεί αμέσως. Ως εκ τούτου, οι δύο επιλογές που αντιμετωπίζει η Τουρκία ως προς αυτό είναι η αντιπολίτευση να αποκτήσει ισχύ, και το κυβερνών μπλοκ να επιδιώξει την σταθεροποίησή του μέσω λαϊκιστικών και εθνικιστικών κινήσεων.
 
Η ανεργία των νέων αναμένεται να αυξηθεί στο 35%-40% την επόμενη περίοδο˙ αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην πολιτική. Το καλύτερο σενάριο για την επιστροφή στην ομαλότητα είναι σε 4 έως 5 χρόνια, και απαιτεί τόσο χρήματα όσο και νέους τομείς. Αυτό θα σήμαινε έναν ρυθμό ανάπτυξης πολύ υψηλότερο από το προβλεπόμενο 2-3%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τις νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η νοτιοανατολική Ανατολία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη την Τουρκία με 18,1%. Το ποσοστό είναι περίπου 25% για τις επαρχίες Mardin, Batman, Şırnak και Siirt, και 21,5% για τις Van, Muş, Bitlis και Hakkari . Προβλέπεται ότι τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να αυξηθούν στο 50% για τους νέους, λόγω της κρίσης. Αυτό, με την σειρά του, θα δημιουργήσει κάποια αντίδραση σε αυτές τις κουρδικές επαρχίες -αντιδράσεις που ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στο κουρδικό ζήτημα.
 
Οι ειδικοί λένε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τώρα τρεις επιλογές.
 
Η πρώτη επιλογή είναι να ζητήσει πόρους χαμηλού επιτοκίου από το ΔΝΤ όπως πολλές άλλες χώρες. Περίπου 90 χώρες έχουν υποβάλει αίτηση στο ΔΝΤ μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι μεταξύ αυτών. Είναι δύσκολο να κάνει αίτηση στο ΔΝΤ, επειδή ο Ερντογάν διεξήγαγε αντι-ΔΝΤ πολιτική επί χρόνια και  πιστεύει ότι η σχέση με το ΔΝΤ ισοδυναμεί με εξάρτηση από την Δύση . Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ είναι απίθανο να συνάψει μια συμφωνία με μια χώρα εάν δεν μπορεί να παρακολουθεί το πού ξοδεύονται τα χρήματα, με μια οικονομία που δεν διέπεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
 
Η δεύτερη επιλογή είναι να τυπωθούν χρήματα. Αν και δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, υπάρχει συναίνεση ότι αυτό πρόκειται να κάνει η Κεντρική Τράπεζα. Ο εκπρόσωπος της CHP, Faik Öztrak, δήλωσε ότι «εκτυπώθηκαν πιστωτικά χρήματα» στα μέσα Απριλίου και πρόσθεσε: «Το τυπογραφείο της Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί χωρίς διακοπή αυτές τις μέρες. Τον τελευταίο μήνα, η Κεντρική Τράπεζα έλαβε χρεόγραφα αξίας 28,5 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Πήρε τις εγγυήσεις του Ταμείου Ασφαλείας Ανεργίας και εκτύπωσε 35 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες σε αντάλλαγμα» . Οι τράπεζες βάζουν τα στεγαστικά τους δάνεια, τους οποιουδήποτε είδους τίτλους τους στην Κεντρική Τράπεζα και αντλούν χρήματα ως αντάλλαγμα. Από πού βρίσκει η Κεντρική Τράπεζα αυτές τις τουρκικές λίρες; Η Κεντρική Τράπεζα παράγει τώρα τουρκικές λίρες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ισοδυναμία. Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό; Η τρέχουσα πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσει σε υψηλές συναλλαγματικές ισοτιμίες και πληθωρισμό…». 
Η τρίτη επιλογή είναι η Τουρκία να εξαναγκάσει το άνοιγμα των προαναφερθέντων καναλιών ανταλλαγής (swap) που έχουν μπλοκαριστεί, και να πουλήσει τουρκικές λίρες σε κεντρικές τράπεζες χωρών με αντάλλαγμα δολάρια, με την άδεια της FED και της ΕΚΤ. Δεν υπάρχουν πραγματικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο ακόμα.