4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Μακρά αναμονή για να διαβούν το κατώφλι της ΕΕ

Μακρά αναμονή για να διαβούν το κατώφλι της ΕΕ
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στους ομολόγους τους των δυτικών Βαλκανίων στην σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη  ότι  οι χώρες τους θα μπορούσαν κάποια μέρα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε  μόνο μία από αυτές τις χώρες, η Κροατία, έχει γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ οι άλλοι ...περιμένουν.
 
 
Τώρα, οι ευρωπαίοι ανησυχώντας για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Τουρκίας επαναφέρουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη .Η σύνοδος κορυφής  ολοκληρώθηκε με τις εγκάρδιες ομιλίες από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για την ενίσχυση των δεσμών με την περιοχή, η οποία μαστίζεται από το την διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και τους αδύναμους δημοκρατικούς θεσμούς.
 
Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν επέμεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις πριν προχωρήσει σε άλλες περιπέτειες διεύρυνσης. Δεν ήταν ο μόνος. Το μποϊκοτάζ του ισπανικού Πρωθυπουργού  για την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο η Μαδρίτη και τέσσερις άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν, υπενθύμισε ότι υπαρχουν και άλλες διαφωνίες .
 
Η δήλωση του συμβουλίου Κορυφής εκφράζει «την κατηγορηματική υποστήριξη» για την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων. Η φράση είναι σκόπιμα ασαφής και δεν έχει καμμία σχέση με το κείμενο της Θεσσαλονίκης στο οποίο αναφέρονταν  ότι το «μέλλον των Βαλκανίων είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτή η ασάφεια εκφράζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα . Η Άνγκελα Μέρκελ, , μίλησε για «μια σαφή προοπτική προσχώρησης» και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μίλησε για την πρόοδο στην πορεία των χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ». Ωστόσο, ο Macron προτίμησε να μιλήσει για" "Τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη.
 
Αλλά και όλοι οι βαλκάνιοι δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη των συνομιλιών ένταξης τόσο για την Αλβανία όσο και για τη Μακεδονία, αλλά οι κυριότεροι ηγέτες της ΕΕ δεν ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν αυτήν την άποψη στη Σόφια.
 
 
Η  ώρα των αποφάσεων θα είναι τον Ιούνιο , στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, αλλά και οι δύο υποψήφιοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα μεταξύ τους για να έχουν μια ευκαιρία. Η πΓΔΜ πρέπει να επιλύσει μια μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας και η Αλβανία είναι υπό πίεση για να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και τους παράνομους μετανάστες.Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα εξέφρασε την απογοήτευση για την προσθήκη νέων συνθηκών πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για ένταξη. "Η διαδικασία έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη και λιγότερο προβλέψιμη για τις χώρες", ανέφερε. Μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζαέφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες ελπίζουν ότι θα επιλύσουν τη διαφωνία ονόματος πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου. "Αλλά εξαρτάται και από τις δύο πλευρές", πρόσθεσε. "Εξαρτάται από πολλούς άλλους ".
 
Αλλά και η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου δεν πρέπει να θεωρείται λήξασα.Ο κ. Juncker στο παρελθόν είχε πεί  ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο, , θα μπορούσαν να ενταχθούν στο μπλοκ μέχρι το 2025. Οι υπάλληλοι της ΕΕ λένε ότι έθεσαν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να δώσουν στους πολιτικούς ηγέτες στα δυτικά Βαλκάνια κίνητρο να αναζωογονήσουν προσπάθειες μεταρρύθμισης. 
 
Μια από τις χώρες που προκαλούν τους περισσότερους πονοκεφάλους για τη Δύση στα Βαλκάνια είναι το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό δεν θα υπήρχε χωρίς τη δυτική παρέμβαση. . Ωστόσο, το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως επαρχία και, με τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, εμπόδισε την ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης πέντε  χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα , τα έξι κράτη των δυτικών Βαλκανίων χαρακτηρίστηκαν ως «εταίροι» για να αποφευχθεί  η αντίδραση  εκείνων που δεν θεωρούν ότι το Κοσσυφοπέδιο  είναι  χώρα. Επίσης , η  ΕΕ κατέστησε σαφές ότι ούτε το Κοσσυφοπέδιο ούτε η Σερβία έχουν πιθανότητες να μπουν στο μπλοκ μέχρι να επιλύσουν τις διαφορές τους. Αλλά αυτό είναι  πολύ να γίνει απο την πλευρά της Σερβίας καθώς πολλοί Σέρβοι θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο όχι μόνο ως μέρος της επικράτειάς τους αλλά και ως το λίκνο του έθνους τους. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksander Vučić, θα αντιμετωπίσει μια εθνικιστική αντίδραση αν συμφωνήσει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.