4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Με 50 δισ. δολάρια το ΔΝΤ επιστρέφει στην Αργεντινή

Με 50 δισ. δολάρια το ΔΝΤ επιστρέφει στην Αργεντινή

Δέκα επτά χρόνια μετά την εξέγερση των απελπισμένων Αργεντινών κατά της λιτότητα που επέβαλλαν οι διεθνείς δανειστές της , η Αργεντινή πέφτει πάλι στα νύχια του ΔΝΤ. Τελικά η Κυβέρνηση Μάκρι συμφώνησε με το ΔΝΤ για την χορήγηση δανείου  50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντάλλαγμα λιτότητα με  εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και  περιορισμό των δημόσιων δαπανών.

"Εμείς απευθυνθήκαμε στο ΔΝΤ ως προληπτικό μέτρο για να αποφύγουμε μια κρίση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Νικολάου Ντουότοφνε σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ είχε μπήξει  τα νύχια του σε αυτήν την χώρα της Νότιας Αμερικής την δεκαετία του ΄90 , όταν ο πρόεδρος Κάρλος Μένεμ (1989-1999) προκειμένου να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του πέσος (1:1 με το δολάριο) είχε  ζητήσει την αρωγή του ΔΝΤ. Η συνταγή αποδείχθηκε αποτυχημένη και το 2001 ξέσπασε οικονομική κρίση με εκατομμύρια Αργεντινούς να κατεβαίνουν στους δρόμους και να ανατρέπουν την κυβέρνηση .

 

Το παράξενο είναι ότι η κατάσταση της οικονομίας  στην Αργεντινή δεν είναι τραγική και η επιλογή αυτή του κ. Μάκρι προβλήθηκε ως ένας τρόπος για να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας ώστε να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του νομίσματος της . Κοντολογίς και ο σημερινός πρωθυπουργός βάδισε στα χνάρια του προκατόχου του παρά τα ολέθρια αποτελέσματα που είχε η πολιτική αυτή.Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεχής διολίσθηση του πέσος είχε ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να ξεπεράσει το 20% .

 

Πάντως απο την Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η συμφωνία βρίσκεται υπό την αίρεση να δοθεί έγκριση  από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. Από την πλευρά της , η κυρία  Christine Lagarde "συνεχάρη τις αρχές της Αργεντινής" και εξέφρασε την ικανοποίησή της  για το γεγονός ότι το Ταμείο  "συμβάλει στην προσπάθεια αυτή με την παροχή οικονομικής υποστήριξης, η οποία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών".

 

Η Κυβέρνηση της Αργεντινής έχει έτοιμο ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας που στοχεύει στην δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να μειωθεί το έλλειμμα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι  ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι ισοσκελισμένος.  Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε στα  δύο χρόνια διαχείρισης του κ. Μάκρι (ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 2015).Παράλληλα , ο κ.Μάκρι ,στοχεύει στην μείωση του πληθωρισμού στο  17% για το 2019, στο  13% για το 2020 και στο 9% για το 2021.

 

Πάντως, στην Αργεντινή επικρατεί ένταση με τα συνδικάτα να αντιδρούν στις αποφάσεις του Μάκρι , διοργανώνοντας μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του. Παράλληλα διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες από τον πληθωρισμό. Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομικών απείλησαν ότι θα προχωρήσουν σε γενική απεργία.