4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Νεοφιλελεύθεροι ....αριθμοί

Νεοφιλελεύθεροι ....αριθμοί

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τους αριθμούς: τους βοηθούν όπως λένε να αποκτήσουν μία πιο απτή και συγκεκριμένη εικόνα για την ...ζωή και την κοινωνία. Αυτή η «αγάπη» για τους αριθμούς στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού μετατράπηκε σε υστερία. Μπορεί να μη το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά καθημερινά βομβαρδιζόμαστε απο αριθμούς, που ο κάθε ένας τους εκφράζει μία διαφορετική ανθρώπινη πραγματικότητα.

Όμως αυτοί οι «αριθμοί του νεοφιλελευθερισμού» δεν είναι καθάριοι. Είναι μεταλλαγμένοι σαν το καλαμπόκι της Mosanto. Πρϊόν επεξεργασίας.Με αυτούς λοιπόν τους μεταλλαγμένους αριθμούς μετράμε την  οικονομία μίας  χώρας.Εκφράζονται βασικές ανθρώπινες  ανάγκες και καταστάσεις όπως θάνατοι, γεννήσεις, γάμοι,διαζύγια. Απεικονίζονται  τα τροχαία, ο καρκίνος, η διασκέδαση, το άγχος , η κατάθλιψη. Περιγράφεται η ανεργία, η μετανάστευση, η πείνα , η φτώχεια , οι αυτοκτονίες...

Αν το καλοσκεφτεί κανείς είμαστε στην εποχή των «μεταλλαγμένων αριθμών» καθώς αυτοί που διαφεντεύουν τις ζωές μας σήμερα, προτιμούν την «ψυχρότητα» και την «ισοπέδωση»  που προσφέρουν οι  στατιστικές και τα οικονομεντρικά μοντέλα. Αυτοί οι «αριθμοί» α λα Mosanto  αφού όχι μόνο τους βοηθούν για  να απενοχοποιούνται αλλά και για να δικαιολογούν ακόμα και τις πιο απάνθρωπες πολιτικές που ζητούν απο τους λαούς να αποδεχθούν. Με αυτά και με εκείνα, η ζωή μας μετατράπηκε σε μέσους όρους, σε χρονοσειρές , σε στατιτιστικούς διαμέσους  ενώ η στατιστική αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο εργαλείο του νεοφιλευθερισμού.

Ακόμα και η θεωρητική σκέψη έχει επηρεαστεί απο τους αριθμούς. Για να το κατανοήσει αυτό κανείς δεν έχει παρά να βάλει «δίπλα δίπλα» κείμενα στοχαστών τους χθές  και να τα αντιπαραβάλει με τα σημερινά. Να συγκρίνει  την μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μεν και οι δε για να τεκμηριώσουν τις απόψεις  και τις θέσεις τους.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι  η «αριθμητική» θα πρέπει να αποβληθεί απο την ζωή μας. Προφανώς όχι  αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απαραίτητο να δούμε πίσω απο την αφαιρετικές περιγραφές της γλώσσα των «μεταλλαγμένων αριθμών». Για να το πούμε ποιό απλά, η μεγάλη πλέον πρόκληση της «εποχής των αριθμών» ο ...εξανθρωπισμός και η καθαρότητα τους. Μεγάλη η πρόκληση και εξίσου μεγάλο στοίχημα, θα σκεφτούν κάποιοι. Και όμως είναι μονόδρομος. Οι αρνητές των μηχανών , στα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης στην αρχή περιθωριοποιήθηκαν και στην συνέχεια ξεχάστηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τους αρνητές της σύγχρονης επανάστασης της πληροφορικής. Σήμερα κανείς δεν τους θυμάται και οι ελάχιστοι -που απο τύχη ή λόγω επαγγέλματος τους γνωρίζουν – στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν ως γραφικούς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την σημερινή «κοινωνία των μεταλλαγμένων μέσων όρων», που έχουν επιβάλλει οι ιέρακες του νεοφιλευθερισμού.

Για να τους αντιμετωπίσει κανείς  θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους δικούς του αριθμούς. Τους ανεπεξέργαστους.Αυτούς που χρησιμοποιούν οι απλοί άνθρωποι για να περιγράψουν την ζωή τους.Τις χαρές , τις λύπες, τις αγωνίες, τον αγώνα, τον κάματο, την απελπισία και την ελπίδα. Και απο την μάχη των αριθμών δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιός θα έχει το ηθικό πλεονέκτημα αφού προσφέρονται  μπόλικοι που δείχνουν το σημερινό αδιέξοδο του νεοφιλελευθερισμού .  Για να τους ανακαλύψει κανείς δεν έχει παρά να κάνει μία πρόχειρη αναζήτηση στην καθημερινή ειδησεογραφία. Τότε θα ανακαλύψει ότι όλα τα ΜΜΕ καθημερινά  προσφέρουν μία πληθώρα «αριθμών» που ανατρέπουν και απομυθοποιούν την «νεοφιλελεύθερη αριθμητική». Μία απλή παράθεση ειδήσεων που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο μήνα σε έγκυρα ΜΜΕ της Γαλλίας , της Μεγάλης Βρετανίας , της Γερμανίας και των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Για παράδειγμα έγραψαν:

-Κάθε έβδομο παιδί στη Γερμανία (περίπου 14%) ζει από το βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας, που λαμβάνουν οι γονείς του. Συνολικά 1,54 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των 15 ετών, ζούσαν πέρυσι από το κατώτατο επίδομα, 30.000 περισσότερα από ό,τι το 2014. Ας σημειωθεί ότι το βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας, περισσότερο γνωστό στη Γερμανία και ως Hartz IV, καλείται να διασφαλίσει την επιβίωση ενός πολίτη και περιλαμβάνει το κοινωνικό επίδομα και το επίδομα ανεργίας.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, τα οποία ζήτησε η αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» Ζαμπίνε Τσίμερμαν με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Παιδιού που γιορτάζεται την , 1η Ιουνίου.

-Σχεδόν 46 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας,δουλείας λόγω χρέους, σωματεμπορίας, αναγκαστικών γάμων . Πρόκειται για σύγχρονους σκλάβους με τους περισσότερους απο αυτούς να είναι στην Ασία(σχεδόν τα δύο τρίτα του συνολικού αριθμού). Η σύγχρονης δουλεία σημαίνει ότι ένα άτομο εξαναγκάζεται να κάνει μία συγκεκριμένη  πράξη (δουλειά, αναγκαστικό γαμο κ.α)με την χρήση απειλής, βίας, εξαναγκασμού, κατάχρησης εξουσίας ή παραπλάνησης.

Η Ινδία έχει το μεγαλύτερο αριθμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στη δουλεία σε 18.350.000,  και ακολουθούν η  Κίνα (3.390.000), το Πακιστάν (2,13 εκατομμύρια ), το Μπαγκλαντές (1.530.000) και το Ουζμπεκιστάν (1.230.000). Επίσης το 4,37 τοις εκατό των 25 εκατομμυρίων πληθυσμού της Βόρειας Κορέας ζούν σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς χωρίς η ηγεσία της χώρας να κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα.Ακολουθεί,το  Ουζμπεκιστάν όπου το 3,97 τοις εκατό των ανθρώπων εργάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας στον τομέα του βαμβακιού.

Σύμφωνα με έρευνα του αυστραλιανού Walk Free Foundation περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας εντοπίστηκαν σε  167 χώρες .

Η Ευρώπη έχει το χαμηλότερο ποσοστό , αλλά σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας η  ήπειρος είναι προορισμός που μπορεί οδηγήσει στην καταναγκαστική εργασία και στην σεξουαλική εκμετάλλευση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι χιλιάδες των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν απο τις συγκρούσεις και την φτώχεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σύγχρονης σκλαβιάς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας σε όλο τον κόσμο 21.000.000 ζούν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας που είναι η πλέον συνηθισμένη μορφή σύγχρονης σκλαβιάς.

-Σε 41 από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου ζουν 76,5 εκατομμύρια παιδιά σε σχετική φτώχεια. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες τους διαθέτουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου όρου του ευρωπαϊκού εισοδήματος. Στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ισπανία πάνω από το 36% των παιδιών ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 32% και στην Ιταλία 30%.

-Στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση  Oxfam η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο -όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes- έχει αυξηθεί κατά 44%. Αντίθετα το ποσοστό ευημερίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη καταγράφει την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 41%. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια το μέσο εισόδημα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει αύξηση μόλις κατά 3 δολάρια, ήτοι 2,75 ευρώ ετησίως.Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Oxfam το 30% του πλούτου που υπάρχει στην Αφρική βρίσκεται σε offshore φορολογικούς παραδείσους, κοστίζοντας σε πολλά αδύναμα οικονομικά κράτη περίπου 14 δις δολάρια (12,8 δις ευρώ ετησίως).

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης αφορά επίσης την κατάσταση των εργαζομένων ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η οργάνωση η συντριπτική πλειοψηφία των πλέον κακοπληρωμένων εργαζομένων ανά τον κόσμο είναι γυναίκες, με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων στον εργασιακό τομέα να αυξάνεται αντί να μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και στη λίστα των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο μόλις 9 είναι γυναίκες.

870 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν ενώ περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τρόφιμα σπαταλιούνται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή όμως στην υφήλιο περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους επτά πεινά, ανακοινώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τονίζοντας ότι αν συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο, το 2050 θα χρειάζονται τρεις πλανήτες σαν τη γη για να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ωστόσο είναι δυνατή η προστασία των φυσικών πόρων.

Πάνω από το 80% των κατοίκων των μεγάλων πόλεων είναι εκτεθειμένοι σε βλαβερές ρυπογόνες ουσίες. Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Εγκεφαλικά, ανακοπές της καρδιάς ή καρκίνος των πνευμόνων είναι κάποιες από τις χαρακτηριστικές ασθένειες που καταγράφονται ως σχετικές αιτίες θανάτου.

Αυτοί λοιπόν , οι «άλλοι αριθμοί» αν έλθουν αντιμέτωποι με τους «νεοφιλεύθερους αριθμούς» αναδεικνύουν την ολοκληρωτική αποτυχία του μοντέλου που με περίσση επιμονή -που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της απροκάλυπτης βίας -προσπαθούν να επιβάλλουν η Μέρκελ, η Λαγκάρντ, ο Σόιμπλε, ο Βάϊντμαν και πολλοί ακόμα «ιέρακες» του νεοφιλευθερισμού. Αυτοί , οι «άλλοι αριθμοί» δικαιολογούν τους γάλλους που έχουν βγεί στους δρόμους ενάντια στο αρθρο 2. Αυτοί οι αριθμοί ερμηνεύουν την αντίσταση των ακτιβιστών της Αφρικής απέναντι στον «αγροτοιμπεριαλισμό». Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα αριθμοί : καθάριοι ,αφτιασίδωτοι  και ανεπεξέργαστοι. Αριθμοί μέσα απο την ζωή που έχουν την ίδια σχέση με τους νεοφιλέλευθερους όση τα μεταλλαγμένα κολοκύθια απο τις φάρμες των πολυεθνικών με εκείνα που καλλιεργούν χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα οι απλοί ξωμάχοι.