4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα Βαλκάνια μέσω Σκοπίων

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα Βαλκάνια μέσω Σκοπίων

Ενώ ο χρόνος αλλά και οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση στο Σκοπιανό , επιστρέφει στα χέρια των ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ οι οποίοι καλούνται να καταλήξουν σε όνομα. Έτσι επιστρέφει η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Οι ΗΠΑ , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές , επιθυμούν την άμεση ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ καθώς διαπιστώνουν ότι τόσο η ρωσική όσο και η τούρκικη διπλωματία στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα επιθετική. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι το θερμό ενδιαφέρον των ΗΠΑ εκδηλώθηκε  ευθύς μετά την συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για τα Δυτ. Βαλκάνια που έγινε στην Σόφια, στην διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι "κέρασαν τσάι και συμπάθεια" τους βαλκάνιους συνομιλητές τους. Αυτό ακριβώς το κενό που φαίνεται να δημιουργείται σπεύδουν να καλύψουν οι ΗΠΑ οι οποίες άλλωστε έχουν ανοικτό μέτωπο με τους ευρωπαίους στο θέμα του Ιράν.

 

Στα πλαίσια αυτά ο κ. Κοτζιάς  θα έχει εντατικό γύρο επαφών στις ΗΠΑ  αυτές τις μέρες. Την Πέμπτη και Παρασκευή 24-25 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του  Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς. Αν υπάρξει συμφωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πριν τη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ, η πολιτική σφραγίδα θα μπει στις Πρέσπες, στις αρχές Ιουνίου από τους δύο πρωθυπουργούς κκ Τσίπρα-Ζάεφ.

 

Ακόμα όμως και αν συμφωνήσουν οι δύο Κυβερνήσεις στο ονοματολογικό το γεγονός ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει το Κοινοβούλιο είναι ακόμα πρόβλημα μείζονος μεγέθους καθώς και στην πΓΔΜ , η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, ανακοίνωσε  ότι είναι αντίθετο στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας του 'Ιλιντεν.

 

Πάντως, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ενοχλημένη με την τακτική που έχει ακολουθήσει τις τελευταίες μέρες η Κυβέρνηση της πΓΔΜ. Καλά πληροφορημένες πηγές , έκαναν λόγο για τακτικισμό της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία έκανε τη διαρροή για την  «Μακεδονία του Ίλιντεν», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στριμώξει την Αθήνα και να δημιουργήσει κάποιου είδους τετελεσμένο. Πράγματι,  το όνομα έφεραν στο φως της δημοσιότητας ΜΜΕ των Σκοπίων και από εκεί έγινε γνωστό στα  ελληνικά ΜΜΕ είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στην Αθήνα ένα ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης.

 

Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις των ΗΠΑ για λύση είναι πλέον ασφυκτικές και αυτό έγινε φανερό και από την παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Πενς καθώς και από το γεγονός ότι το Σκοπιανό θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Κοτζιάς με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί σήμερα με τον Μάικ Πομπέο ένω θα έχει προηγηθεί συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ.

Ο κ. Μάικ Πενς

 

Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

 

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Ο κ. Πενς εξέφρασε τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.