4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Οι δύο όψεις της ευρωπαϊκής κρίσης

Οι δύο όψεις της ευρωπαϊκής κρίσης

Την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος μετρά πληγές, η Γερμανία  "κολυμπάει" στο χρήμα. Το 2016 η κεντρική κυβέρνηση της Γερμανίας, τα ομόσπονδα κρατίδια, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, είχαν συνολικά έσοδα που ξεπέρασαν τις δαπάνες τους κατά σχεδόν 24 δις ευρώ. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει στη γερμανική οικονομία η "χαλαρή" νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Λόγω των χαμηλών επιτοκίων το γερμανικό Δημόσιο μπορεί να δανείζεται με πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οι επενδυτές καλούνται να πληρώσουν κιόλας, όταν τοποθετούν τα χρήματά τους σε κρατικά γερμανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται σίγουρο καταφύγιο. Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση του γερμανικού Δημοσίου λόγω χαμηλότερων τοκοχρεολυσίων έφθασε από το 2010 σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην παρούσα φάση, το σίγουρο είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βγαίνει κερδισμένη από τη θετική εικόνα στην αγορά εργασίας και τους θετικούς δείκτες ανάπτυξης. Τα υψηλότερα έσοδα από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, παρά το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Για να συγκρίνει κανείς τις χαώδεις διαφορές δεν έχει παρά να συγκρίνει τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας με τις αντίστοιχες των νοτιοευρωπαίων. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας οφείλεται εν πολλοίς στην ενίσχυση των κρατικών δαπανών, αλλά και της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Την ώρα που οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου από 2,7% στο 4,2% για να παρασχεθεί στέγη σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 2% συμβάλλοντας με 53,5% στο γερμανικό ΑΕΠ. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, ότι πολλοί καταναλωτές στην Γερμανία προτιμούν πλέον να δαπανούν τις οικονομίες τους, μιας και τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε μηδενικά επίπεδα. Παράλληλα η αγοραστική δύναμη των Γερμανών ενισχύεται και από το χαμηλό πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2016 ο πληθωρισμός στην Γερμανία εισέρχεται πλέον σε ανοδική τροχιά. Θετικές είναι οι εξελίξεις και στον τομέα της απασχόλησης το 2016. Στο γερμανικό ΑΕΠ συμβάλλουν πλέον 43,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που αποτελεί σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και 25 χρόνια.

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται και ο κατασκευαστικός τομέας. Λόγω και των χαμηλών επιτοκίων στα δανειακά προϊόντα, οι Γερμανοί επενδύουν όλο και συχνότερα στην κατασκευή και αγορά ακινήτων (αύξηση 3,1%). Ρεκόρ καταγράφουν παράλληλα και οι γερμανικές εξαγωγές. Όμως από τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δεν προκύπτει για το 2016 περαιτέρω ενίσχυση του πλεονάσματος του εμπορικού ισοζυγίου, μιας και κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η μηδενική οικονομική ανάπτυξη και η υψηλότερη ανεργία εντός της ευρωζώνης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μέχρι τώρα συνταγές δεν αποδίδουν. Το γεγονός αυτό σχετίζεται και με την άνιση κατανομή βαρών. Την ώρα που οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά, καθυστερούν το άνοιγμα επαγγελμάτων, η φορολόγηση των ευπόρων ή οι ιδιωτικοποιήσεις. Η μόνη θετική είδηση είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσο οικονομικό πρόβλημα μέχρι το καλοκαίρι.

Η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω τραπεζικής κρίσης. Τη στιγμή που η προβληματική Monte Dei Paschi διασώζεται από το δημόσιο με πολλά δις, η Unicredit ανακοινώνει έλλειμμα σχεδόν 12 δις ευρώ. Παράλληλα οι αναιμικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης βρίσκονται στο 0,9% παρά τα χαμηλά επιτόκια και τη χαμηλή τιμή πετρελαίου. Σημαντικό ρόλο παίζει και η πολιτική αβεβαιότητα. Ουδείς γνωρίζει αν η χώρα θα οδηγηθεί τελικά σε πρόωρες εκλογές ή αν η κυβέρνηση εξαντλήσει τη θητεία της μέχρι το 2018.

Στην Ισπανία  το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει, παρά την αργή, αλλά σταθερή της συρρίκνωση. Δυστυχώς οι περισσότερες νέες συμβάσεις εργασίας είναι ορισμένου χρόνου.