4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο Ερντογάν και οι ακροδεξιοί

Ο Ερντογάν και οι ακροδεξιοί

Μπορεί ο κ. Ερντογάν με βάση το νέο Σύνταγμα να είναι ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας, αλλά στο Κοινοβούλιο  είναι απόλυτα εξαρτημένος απο τους ακροδεξιούς εθνικιστές.Το AKP κέρδισε το 42,5% των ψήφων και θα έχει 295 έδρες, αλλά έχει χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Στην πραγματικότητα, το κόμμα του Ερντογάν έχασε επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα 16 χρόνια αδιάλειπτης κυβέρνησής του να  εξαρτάται απο  το ακροδεξιό κόμμα εθνικιστικής δράσης (MHP), με το οποίο συγκρότησε  συμμαχία . Η συμμαχία αποδείχθηκε μια έξυπνη κίνηση, διότι εξασφάλισε την  κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το MHP συγκέντρωσε το 11,1% των ψήφων και  48 έδρες, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του ο Devlet Bahceli, να δηλώνει ότι το κόμμα του έχει κομβικό ρόλο στο κοινοβούλιο, καθώς θα εξασφαλισει τις  ισορροπίες στην παντοδυναμία του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο σύστημα ο κ. Έρντογάν καθίσταται παντοδύναμος, αφού προβλέπει μεταξύ των άλλων:

- Κατάργηση του Υπουργικού Συμβουλίου ως θεσμικού οργάνου μαζί με τη θεσμική θέση του Πρωθυπουργού.

-Όλη η εκτελεστική εξουσία ανήκει σε ένα άτομο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο τελευταίος ορίζει και παύει τους Υπουργούς χωρίς έλεγχο. Οι Υπουργοί αναφέρονται αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στο Κοινοβούλιο (Μεγάλη Εθνοσυνέλευση).

-Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό και την επιλογή των Αντιπροέδρων, οι οποίοι επιλέγονται ελεύθερα και χωρίς έλεγχο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-Ο αριθμός των υποψηφίων Προέδρων είναι περιορισμένος, αφού μόνο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μπορούν να διορίσουν υποψηφίους ή πρόταση υπογεγραμμένη από 100.000 πολίτες.

-Η θητεία του Προέδρου και της Εθνοσυνέλευσης είναι πενταετής και ένας από τους κύριους στόχους των διατάξεων του νέου Συντάγματος, είναι η «ιδεολογική ευθυγράμμιση» μεταξύ του Προέδρου και της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, διατάξεις που έχουν δεχθεί ισχυρή κριτική από τους ειδικούς στο συνταγματικό δίκαιο.

-Ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. Παρόλα αυτά, το ίδιο δικαίωμα ανήκει και στην Εθνοσυνέλευση, εάν υπάρξει πλειοψηφία 3/5. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά - στην περίπτωση του Ερντογάν η θητεία θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι το 2028 - και πολλοί αναλυτές χρησιμοποιούν τα βέλη τους για να υπογραμμίσουν τη δυνατότητα συμπαιγνίας μεταξύ Προέδρου και Εθνοσυνέλευσης.

Παρόλα αυτά το μείζον ερώτημα είναι, πως οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του κ. Ερντογάν θα επηρεάσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος  πρόεδρος έχει ελάχιστα κίνητρα να εγκαταλείψει τον αντιδυτικό λόγο που χρησιμοποίησε για να προσεγγίσει  τους ψηφοφόρους της MHP. Η συμμαχία του με τους υπερεθνικιστές, θα τον εμποδίσει επίσης να ανανεώσει τις  ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους ή να απελευθερώσει τους φυλακισμένους Κούρδους πολιτικούς. Με δεδομένη τη σκληρή θέση που έχουν διατυπώσει στο θέμα του Αιγαίου και της Κύπρου, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολη μία προσέγγιση με την ελληνική πλευρά. Τώρα αναφορικά με την συμμαχία με τον Πούτιν, τόσο οι ακροδεξιοί όσο και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, τη θεωρεί απαραίτητη στο παζάρι που θα ξεκινήσει με τις ΗΠΑ και την ΕΕ τους προσεχείς μήνες.

Σίγουρα το μεγάλο στοίχημα για τον Τούρκο πρόεδρο είναι η οικονομία. Ο κ. Ερντογάν  διατηρεί  μάλλον ανορθόδοξες απόψεις για την οικονομία και έχει μιλήσει για  μεγαλύτερο ελέγχο της οικονομικής πολιτικής, μετά τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.