4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο εκλεγμένος Τζόνσον

Ο εκλεγμένος Τζόνσον
Ευρύτατη πλειοψηφία καταλαμβάνουν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές, κατακτώντας μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην Ιστορία τους και κερδίζοντας έδρες ακόμη και σε παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών. Καταποντισμός για το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν και φωνές παραίτησης.
 
Ενισχυμένο το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα, εκτός βουλής η πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εξαφανίζεται το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ.
 
Τα τελευταία αποτελέσματα προβλέπουν για τους Συντηρητικούς 364 έδρες, για τους Εργατικούς 203, για τους Φιλελεύθερους 11, για το SNP 48 και 1 για τους Πράσινους.
 
Το Brexitιτ κυριάρχησε στην εκστρατεία, αλλά υπήρχαν και άλλα βασικά θέματα όπως : το ΕΣΥ  της Βρετανίας,  η  κλιματική αλλαγή και η οικονομία.
 
Ο Μπόρις Τζόνσον, υπόσχεται να ενώσει την διχασμένη κοινωνία και να ολοκληρώσει το Brexit όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Αντιθέτως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν που μετά από την πανωλεθρία του κόμματος του, πολλοί πίστευαν πως θα παραιτούνταν, δήλωσε πως δεν πρόκειται να οδηγήσει το Εργατικό Κόμμα σε άλλες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Η πρόεδρος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον δεν εξελέγη βουλευτής και παραιτήθηκε. Η αντιπολίτευση είναι πλέον αποδυναμωμένη και ανίκανη να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Στο παιχνίδι του Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο μοναδικός παίκτης.
 Τι θα σημαίνει, πράγματι, η συμφωνία  του Johnson με τους εκπροσώπους της ΕΕ τον Οκτώβριο για το μέλλον της χώρας; Πώς θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας ή τις τιμές; Πώς θα έμοιαζε η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν, όπως υποσχέθηκε ο Johnson, το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετήσει πολύ διαφορετικά πρότυπα για τα βρετανικά προϊόντα από αυτά που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ; Αυτά τα ερωτήματα μόλις που έχουν τεθεί, πόσω μάλλον απαντηθεί. 
 
Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι, , το Brexit δεν θα γίνει,  όσο γρήγορα  μπορεί να φανταστεί κανείς. Θα υπάρξει ένα ακόμη έτος διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ακολουθούμενο είτε από μακρά παράταση (επειδή είναι απίστευτα απίθανο να μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης μια πολύπλοκη εμπορική συμφωνία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα) είτε μια επικίνδυνη αποχώρηση χωρίς καμία συμφωνία.
 
Στις εκλογές κυριάρχησε το σύνθημα :«Πραγματοποιούμε το Brexit» . Αυτές οι τρεις λέξεις, που επαναλαμβάνονταν αενάως κάθε φορά που εμφανίζεται ο Τζόνσον μπροστά από ένα μικρόφωνο, είναι αποκαλυπτικές με τον δικό τους τρόπο. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτές που να δείχνει ότι το Brexit είναι καλό.  Είναι «Ας τελειώνουμε με όλο αυτό το πράγμα». Και με κάποιο τρόπο, το μήνυμα κατάφερει να προσελκύσει τόσο εκείνους που επιθυμούν την έξοδο (Leavers) όσο και εκείνους που επιθυμούν την παραμονή (Remainers). Το Brexit κυριάρχησε στις βρετανικές ειδήσεις για τρία και μισό χρόνια. Οι ψηφοφόροι βαρέθηκαν. Και τώρα έρχεται ο Τζόνσον, υποσχόμενος να τους βγάλει από την δυστυχία τους. Ο Τζόνσον επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του  ότι αρκετοί άνθρωποι που κανονικά δεν θα εξέταζαν το να ψηφίσουν Συντηρητικούς, αναστέναξαν , σήκωσαν  τους ώμους και είπαν : «Ας πάει».