4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο εκτροχιασμός του προσφυγικού

Ο εκτροχιασμός του προσφυγικού
Δακρυγόνα σε μαζική πορεία προσφύγων που ξεκίνησαν το πρωί από το στρατόπεδο της Μόριας έριξαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκλεισαν το δρόμο με στόχο να τους αποτρέψουν να φτάσουν στο κέντρο της Μυτιλήνης.Μία ομάδα διαδηλωτών συνέχισε την πορεία προς την πόλη και ορισμένοι από αυτούς έβαλαν φωτιές σε γύρω χωράφια, ενώ λόγω των δακρυγόνων εκκενώνεται ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.
 
Πλήθος προσφύγων έχει φτάσει στο λιμάνι του νησιού για να στήσουν εκεί σκηνές. Η λέξη «ελευθερία» κυριαρχεί στα αυτοσχέδια πλακάτ των διαδηλωτών, που ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και να σταματήσει ο εγκλεισμός τους.
 
Πάνω από 18.750 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι μένουν συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στον καταυλισμό, ο οποίος εκτείνεται στα κατειλημμένα ιδιωτικά κτήματα γύρω από το ΚΥΤ. Χιλιάδες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα στις σκηνές τους. 
 
Τον κώδωνα του κινδύνου για την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτηρίζει κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά κρούει ο εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους. Σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel της Κυριακής ο αυστριακός ειδικός προβλέπει την επιδείνωση της κατάστασης στο άμεσο μέλλον: «[…] Πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 74.000 άνθρωποι από την Τουρκία. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι σαν να έρχονταν στη Γερμανία 600.000! Εδώ και χρόνια ακούμε ότι "το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί". Αλλά η Ελλάδα ξαναζεί ήδη το 2015 και το 2020 θα είναι χειρότερο εάν δεν αλλάξει κάτι. Το ό,τι γερμανικές πόλεις προσφέρονται να υποδεχθούν μερικές χιλιάδες ανθρώπων είναι αξιέπαινο αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται στρατηγική».
 
Αναφερόμενος στην προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την οποία εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Γκέραλντ Κνάους επισημαίνει: «Στην Ελλάδα απέτυχε εξαρχής. Στην Τουρκία ήταν εξαρχής μια επιτυχία και βελτίωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Εάν δεν πήγαιναν σήμερα στην Τουρκία 680.000 παιδιά Σύρων στο σχολείο, εάν το σύστημα υγείας δεν ήταν ανοιχτό για τους Σύρους, τότε θα έρχονταν πέρσι στην Ελλάδα πολύ περισσότεροι από τα συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια των Σύρων της Τουρκίας».
 
Αυτό που προέχει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου και να γίνεται ταχύτερη ανακατανομή των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια πολιτική βούληση, όπως επισημαίνει: «Ναι, αυτό πρέπει να έρθει από τους ευρωπαίους ηγέτες. Μητσοτάκης, Μέρκελ, Ρούτε και Μακρόν θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να πουν: Θα τα καταφέρουμε. Θα δείξουμε πώς πρέπει να είναι τα ανθρωπιστικά σύνορα με ελέγχους. Και δεν θα αφήσουμε στη μοίρα τους ούτε την Αθήνα, ούτε την Άγκυρα αλλά ούτε και τα δυτικά Βαλκάνια. Εξάλλου είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας διότι η Γερμανία παραμένει βασικός προορισμός εκείνων που προσεγγίζουν την ηπειρωτική Ελλάδα».
 
O Γκέραλντ Κνάους εκτιμά ότι με φόντο τις μεγάλες διεθνείς εστίες κρίσης αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, πολλοί στην ΕΕ υποτιμούν τη σοβαρότητα του προσφυγικού και την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης. «Όταν υποχωρεί στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου και παράλληλα και ο αριθμός εκείνων που διασχίζουν τη Μεσόγειο, τότε είναι μεγάλος ο πειρασμός να αγνοήσει κανείς το πρόβλημα. Έτσι όμως σβήνεις τη μια φωτιά μετά την άλλη χωρίς να αναπτύσσεις μια στρατηγική πυρόσβεσης».