4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο κ.Μελανσόν...

Ο κ.Μελανσόν...
Ο Μελανσόν μιλάει μια τελείως κατανοητή γλώσσα και έχει χιούμορ. Μιλάει μια σαφή γλώσσα -σε άλλους υποψηφίους είναι ασαφής και αρκετά τεχνοκρατική- και λέει περίπου αυτά που σκέφτεται. Σήμερα είναι 66 ετών και είναι στην πολιτική από τα 16 ή 17 του, πάντα αριστερός.Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1951 στην Ταγγέρη, εκλέγεται διαδοχικά Δημοτικός Σύμβουλος του Μασσύ (1983), Γενικός Σύμβουλος της Εσόν (1985) και στη συνέχεια Γερουσιαστής του ίδιου νομού το 1986, το 1995 και το 2004, και τέλος ευρωβουλευτής το 2009 στη Νοτιοδυτική περιφέρεια. Διατελεί Υπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από το 2000 μέχρι το 2002, στη κυβέρνηση συνεργασίας του Λιονέλ Ζοσπέν.Αποτέλεσε  μέλος της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος μέχρι το Συνέδριο της Ρενς, το Νοέμβριο του 2008, ημερομηνία κατά την οποία αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει το Αριστερό Κόμμα.
 
Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν βάλει συχνά κατά των Γερμανών.  Το 2015 έγραψε ένα βιβλίο όπου εκφράζει απόλυτα αντιγερμανικές θέσεις. Είναι κατά της Ευρώπης, κατά του ΝΑΤΟ. Ζητά να σταματήσει η γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη αν και αυτό δεν ακούγεται τόσο δυνατά στις ομιλίες του. Αυτό που ακούγεται δυνατά είναι ότι είναι απόλυτα αντιευρωπαϊστής. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν συντάσσεται επίσης στην ευρωσκεπτικιστική γραμμή, ωστόσο προτείνει τουλάχιστον επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκών συνθηκών. Εφόσον αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, τότε προτείνει έξοδο από την ευρωζώνη.
 
Ο Μελανσόν  είναι αυτός που έχει αναμφισβήτητα την πλέον πρωτοποριακή εκστρατεία. Πριν μερικές μέρες εξέπληξε τους Παριζιάνους κάνοντας βόλτα στον Σηκουάνα με ποταμόπλοιο ονόματι «Το ανυπότακτο», βγάζοντας πύρινους λόγους στον κόσμο που περίμενε στις αποβάθρες.
 
«Οι άνθρωποι δεν μεταναστεύουν για διασκέδαση. Είναι μια αναγκαστική εξορία» δήλωσε πρόσφατα ο Μελανσόν δίνοντας με τα λόγια αυτά το στίγμα του για το μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.
 
Η αύξηση της φορολογίας που επιβληθηκε το 2013 έβγαλε χιλιαδες γάλλους στους δρόμους. Στο πεζοδρόμιο κατέβηκαν οι οπαδοί της  αριστεράς με επικεφαλής τον Ζαν Λυκ Μελανσόν και συνθήματα κατά της "φορολογικής αδικίας". «Είμαστε στο 1788», δήλωνε τότε  ο Μελανσόν, (Σ.Σ ένα χρόνο πριν τη Γαλλική Επανάσταση), «η σημερινή είναι η πορεία για τη φορολογική επανάσταση», συμπλήρωσε, ζητώντας την ακύρωση όλων των αυξήσεων. Βέβαια η γκρίνια έχει ξεκινήσει εδώ και μήνα με τους κοκκινοσκούφηδες της Βρετάνης να διαμαρτύρονται κατά των φόρων και ιδιαίτερα του περιβαλλοντικού «εκοτάξ». Επικρίνει ιδιαίτερα ότι στους δρόμους κατεβαίνουν εργαζόμενοι και αφεντικά μαζί, πράγμα που δεν το αντιλαμβάνεται ο Μελανσόν γι αυτό και μιλάει "περιφερειακή ανοησία".
 
Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές κατακεραυνωνοντας τον κ. Ν. Σαρκοζί έλεγε: «Θέλω να λογοδοτήσετε για τη δυστυχία που σκορπίζετε, για την αδιαφορία, γιατί καταργήσατε θέσεις μαθητείας. Για τους βαριά αρρώστους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε εγκαίρως στο γιατρό, για όλους αυτούς που θα βγουν αργότερα στη σύνταξη, για τις περιπέτειες της δικαιοσύνης, για το ότι διαιωνίζετε τον παραλογισμό της κοινωνίας».
 
Στις 7 Νοεμβρίου 2008 λαμβάνει χώρα η ψηφοφορία των μελών του σοσιαλιστικού κόμματος για να αποφασίσουν μεταξυ των διαφορετικών ρευμάτων εντός του κόμματος. Το ρεύμα που υποστηριζόταν από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ τερματίζει επικεφαλής με 29 % των ψήφων, ενώ αυτό του οποίου ηγούταν ο Μπενουά Αμόν τερματίζει στην τέταρτη θέση με ποσοστό 18,5 %. Για τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, είναι μια νίκη της απερχόμενης πλειοψηφίας, που λαμβάνει το 80 % των ψήφων . Εκτιμώντας πως βρίσκονται ήδη πολύ μακριά από αυτό το κίνημα σε βαθμό να είναι αχρείαστο να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, αυτός και ο Μαρκ Ντολέ δημοσιοποιούν την απόφασή τους, "από αφοσίωση στις δεσμεύσεις τους" και με την έγνοια της ανεξαρτησίας της πράξης τους, να εγκαταλείψουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα "χωρίς κανένα συμβιβασμό απέναντι στην δεξιά".Ανακοίνωσαν "τη δημιουργία ενός νέου αριστερού κόμματος", με την απλή ονομασία «Parti de gauche»  βασισμένο στο γερμανικό μοντέλο του Die Linke, και κάλεσαν "στη δημιουργία ενός μετώπου αποτελούμενου από αριστερές δυνάμεις ενόψει των Ευρωεκλογών". Στις 18 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία μιας συνάντησης με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν τη συμμαχία τους με την μορφή « συνεργασίας », στα πλαίσια ενός « αριστερού μετώπου για μια άλλη δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, κατά της επικύρωσης του Συμφώνου της Λισαβώνας και των υπάρχοντων ευρωπαϊκών συμφώνων ». Στην ιδρυτική συναντηση για την  σ΄σταση  του Αριστερού Κόμματος που έγινε στις 29 Νοεμβρίου στο Σαιν-Ουόν, παρεβρέθηκε ο  Όσκαρ Λαφονταίν.Το PG ιδρύεται επίσημα την 1η Φεβρουαρίου 2009 στη διάρκεια του Συνεδρίου του Λιμέι-Μπρεβάν, παρουσία περίπου 600 βουλευτών προερχόμενων από όλες τις περιφέρειες στις οποίες ιδρύθηκαν γραφεία του κόμματος. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν γίνεται ο πρόεδρος του εθνικού γραφείου του κόμματος.
 
Στις προεδρικές εκλογές του 2012,  ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν ήταν ο  υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου .] Λαμβάνει την στήριξη της πλειονότητας των τμημάτων του Αριστερού Μετώπου, άλλων κομμάτων όπως Οι Εναλλακτικοί, και αρκετών διοικούντων του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος που τον προτιμούν σε σχέση με τον υποψήφιο που επέλεξε το κόμμα τους, τον Φιλίπ Πουτού.Συγκεντρώνοντας το 11,10 % των ψήφων (3 984 822 ψήφοι) στον πρώτο γύρο, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τερματίζει τέταρτος σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, πίσω από την Μαρίν Λε Πεν και μπροστά από τον Φρανσουά Μπαϊρού, βρισκόμενος σε ένα επίπεδο σαφώς ανώτερο αυτού της Μαρί-Ζωρζ Μπυφέ το 2007 (1,93 %). Καλεί από το βράδυ κιόλας του πρώτου γύρου για ψήφο ενάντια στον Νικολά Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο.