4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο ολλάνδός ...λαγός για το 4ο Μνημόνιο

Ο ολλάνδός ...λαγός για το 4ο Μνημόνιο
Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ για να διατηρήσει τη θέση του στο Eurogroup μέχρι το 2018, πρόσφερε "γη και ύδωρ" στον κ. Σόιμπλε και για να το αποδείξει, έγινε ο κεντρικός βραχίονας στον εκβιασμό για το 4ο Μνημόνιο. H δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου που επλήγησαν από την κρίση ξόδευαν τα λεφτά τους «σε ποτά και γυναίκες», μπορεί να εκληφθεί και ως δήλωση προσήλωσης στον κ. Σόιμπλε και δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ο μοναδικός που τον στήριξε δημόσια.
 
Ο 50χρονος ολλανδός πολιτικός διατελεί πρόεδρος του Eurogroup από το 2013. Το καλοκαίρι του 2015 η θητεία του ανανεώθηκε για άλλα δυόμιση χρόνια και λήγει κανονικά την 1η Ιανουαρίου του 2018. Μετά την πρόσφατη  εκλογική πανωλεθρία των Σοσιαλδημοκρατών στις ολλανδικές εκλογές όμως αναμένεται να χάσει τις επόμενες εβδομάδες τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών. Στους κόλπους της Ευρωζώνης υπάρχει στην παρούσα φάση διάσταση απόψεων όσον αφορά το ερώτημα εάν θα μπορεί σε αυτή την περίπτωση -έχοντας απολέσει δηλαδή το εθνικό αξίωμα- να συνεχίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας. Και σίγουρα ο μοναδικός που μπορεί να τον κρατήσει στην καρέκλα είναι ο Σόιμπλε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η άποψη που διατύπωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung  σύμφωνα με την οποία  :«Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης οι βόρειες χώρες του ευρώ επέδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες της κρίσης. Ως Σοσιαλδημοκράτης θεωρώ την αλληλεγγύη ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο όποιος την αξιώνει, έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα λεφτά για ποτά και για γυναίκες και στη συνέχεια να ζητάω την υποστήριξή σας. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο»,απέχει καθόλου απο τον πυρήνα της φιλοσοφίας τους κ. Σόιμπλε.
 
Αλλά το πραγματικό παιγνίδι του Ολλάνδού έχει ήδη φανεί στην αξιολόγηση και στον ρόλο που διαδραματίζει προκειμένου να "δέσει χειροπόδαρα" με ένα νέο επαχθέστερο πακέτο μέτρων την ελληνική πλευρά.Αυτό το 4ο Μνημόνιο θα έχει την σφραγίδα του ΔΝΤ, και θα εμφανιστεί ως  προϋπόθεση για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα πριν μερικές μέρες το επιβεβαίωσε κορυφαίος κοινοτικός παράγοντας, λέγοντας ότι ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι «θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο». 
 
Η πρώτη κίνηση του Γερούν ήταν να κάνει σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο ίδιος είναι ο ουσιαστικός διαπραγματευτικός εταίρος. Με τον τρόπο αυτό, βοήθησε τον κ. Σόιμπλε να απεγκλωβιστεί από τις αρνητικές κριτικές που υφίστατο για τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα και να γίνει αντ΄αυτού. Το δεύτερο βήμα, ήταν να μεθοδεύσει το πλαίσιο του εκβιασμού. Και το πέτυχε με μία συνέντευξη πριν την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας και με τη στάση του κατά τη συνεδρίαση. Στην πραγματικότητα την Δευτέρα το βράδυ στην συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ολλανδός πολιτικός άνοιξε όλα τα χαρτιά του, αν και είχε προετοιμάσει το έδαφος ευθύς μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία.
 
´Εχοντας κατά  νού ότι η διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα του θα είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία ακόμα και αν το κόμμα του συμμετείχε στον κυβερνητικό σχηματισμό δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα τόσο ισχυρό χαρτοφυλάκιο όπως αυτό του υπουργείου Οικονομικών, έριξε την πρώτη "βόμβα με μία συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine (FAZ).  Στη συνέντευξη έγινε η φωνή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην προσπάθειά του να περάσει το 4ο Μνημόνιο.
 
Απαντώντας σε ερώτηση της Frankfurter Allgemeine για το πότε ακριβώς θα επέλθει η συμφωνία, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε : «Σίγουρα όχι μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup αυτήν την Δευτέρα και μάλλον ούτε μέχρι την επόμενη συνάντηση τον Απρίλιο. Τον Φεβρουάριο αποφασίσαμε μία μικρή αλλαγή πορείας, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις και όχι τόσο πολύ στη ʻλιτότηταʼ. Κατ΄αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει με ένα δικό του πρόγραμμα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερη δουλειά. Χρειάζεται χρόνος για μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα».
 
Αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ να αποφασιστούν από τώρα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει: «Φοβάμαι ότι αυτό δεν γίνεται. Έχουμε πει ήδη ότι θα κάνουμε τότε (δηλαδή το 2018) ό,τι κριθεί απαραίτητο και αυτό με βάση την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους που θα κάνει το ΔΝΤ και όχι εμείς».
 
Ουσιαστικά, η συνέντευξη αυτή ήταν το πρελούδιο αυτού που θα επακολουθούσε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν οι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν το τελεσίγραφό τους για το 4ο Μνημόνιο. Και αφού η ελληνική πλευρά το αποδέχθηκε, ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος έβλεπε την αξιολόγηση να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, ανέκρουσε πρύμνα. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ δεν υπάρχει ημερομηνία ορόσημο, αλλά θέλουμε μια συμφωνία το συντομότερο και η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 7 Απριλίου στη Μάλτα, δήλωσε.
 
Και φυσικά ο επίλογος του ελληνικού δράματος θα παιχθεί στις Βρυξέλλες, καθώς η Αθήνα δεν προσφέρεται. Σε ερώτηση γιατί οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε, ότι η επίσκεψη στην Αθήνα γίνονταν για πρακτικούς λόγους, δηλαδή την επιτόπια συλλογή στοιχείων, κάτι που σήμερα δεν είναι απαραίτητο αφού όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα. Εκτός από τη μεταφορά της έδρας αλλάζει και η μεθοδολογία, αφού οι δύο πλευράς θα επιδιώξουν πρώτα να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα σε δύο ζητήματα, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας και στη συνέχεια θα ασχοληθούν με τα άλλα λιγότερο σημαντικά θέματα.
 
Και η ανταμοιβή ήλθε την Δευτέρα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν βλέπουν κανέναν λόγο να τον αντικαταστήσουν στην προεδρία του Eurogroup, ενώ ο  Σόιμπλε και ο Σαπέν μίλησαν γι ´αυτόν με τα καλύτερα λόγια.