4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο paratiritis.gr αλλάζει...

Ο paratiritis.gr αλλάζει...
Αγαπητέ αναγνώστη, ο paratiritis.gr  μετά από 39 μήνες περιπλάνησης στον αχανή χώρο του διαδικτύου και παρέμβασης/παρουσίας στο ομολογουμένως περίπλοκο  και πολυδαίδαλο τοπίο της ενημέρωσης, αποφάσισε ότι ήλθε η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει εμφάνιση.
Η επιλογή των λέξεων "αχανής" και "πολυδαίδαλο" δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε συμπτωματική. Η μία προσφέρεται για την ποσοτική και η άλλη για ποιοτική αξιολόγηση.
Η λέξη "αχανής" υποδηλώνει το  πλήθος των προτάσεων και των επιλογών που μπορεί να συναντήσει κανείς κατά την εξερεύνηση του στο διαδίκτυο. Αυτός ο τεράστιος αριθμός των επιλογών/προτάσεων, κάνει την περιήγηση στον κόσμο του internet να μοιάζει με ταξίδι στο χάος. Η διαδρομή  σε τέτοιο χαοτικό περιβάλλον επηρεάζει και τον ίδιο τον ταξιδιώτη, καθώς πολλές φορές το ταξίδι μετατρέπεται σε αυτοσκοπό, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τους κανόνες, τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις που έχει θέσει στον εαυτό του καθώς το πλήθος, η ποικιλομορφία και η ποικιλία επιλογών, λειτουργούν σαν τις ομηρικές σειρήνες.
 
Κοντολογίς αυτό το χάος αποπλανά, παρασέρνει και απορροφά τον χρήστη, ώστε σχεδον ασυναίσθητα  λοξοδρομεί...
Η λέξη "πολυδαίδαλος" περιγράφει τη διαφορετικότητα των προτάσεων, τόσο ώς προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την ποιότητά τους. Οι αναρίθμητες προτάσεις που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο μπερδεύουν, παρασύρουν, παραπλανούν, εξαπατούν και -όχι λίγες φορές-αλλοιώνουν την κρίση ακόμα και του πιο συνειδητοποιημένου αναγνώστη.
 
Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά διαφοροποιούν τη διαδικασία ενημέρωσης, μεταξύ των media του διαδικτύου και εκείνων του χαρτιού. Από τη φύση του το διαδίκτυο καταργώντας τις αποστάσεις και περιορίζοντας τις γλωσσικές διαφορές, απευθύνεται σε όλο τον πλανήτη. Όλοι μπορούν να διαβάσουν όλους και όλους μπορούν να τους διαβάσουν όλοι. Δεν έχει τα πεπερασμένα όρια ενός εντύπου. Δεν προσφέρει το κατ΄εξοχή μέτρο της επιλογής: το αντίτιμο. Η ασύδοτη ελευθερία στον κόσμο του διαδικτύου, έχει μετατραπεί σε εργαλείο μάρκετινγκ. Γι ´αυτό δεν  προσφέρεται ούτε για μαθήματα πειθαρχίας ούτε για ασκήσεις αυτοπροσδιορισμού. Το internet έχει τους δικούς του κανόνες και απαιτήσεις, που βασίζονται στις αρχές της ταχύτητας, της ευκολίας και του εντυπωσιασμού.
 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ακόμα και οι διαδικτυακές εκδόσεις των πλέον έγκυρων εφημερίδων και περιοδικών του κόσμου, απλώς χρησιμοποιούν τη ψηφιακή τεχνολογία για να προσφέρουν το προϊόν τους στον αναγνώστη. Είναι δηλαδή προϊόντα που προσφέρονται μέσω διαδικτύου και όχι προϊόντα διαδικτύου.
Σε αυτόν λοιπόν τον αχανή και πολυδαίδαλο χώρο, προσπαθήσαμε αυτούς του 39 μήνες να βρούμε το δικό μας χώρο, να διαμορφώσουμε τις δικές μας ισορροπίες και αναλογίες, να δοκιμάσουμε τις αντοχές μας και -κυρίως-να αναμετρηθούμε με τις αρχές μας. Απο την πρώτη στιγμή για εμάς ήταν ξεκάθαρο ότι:
 
-Ο χώρος στον οποίο θα κινηθούμε θα ήταν : η ανάλυση, η έρευνα και η τεκμηριωμένη γνώμη. Ένας απαιτητικός χώρος, αφού απευθύνεται σε ανθρώπους που σκέπτονται, αναλύουν, αμφισβητούν, κρίνουν, συγκρίνουν και αποδομούν, αρνούμενοι να υποταχθούν σε δογματισμούς, αφορισμούς και εύκολες κρίσεις. Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να τον χαρακτηρίσει και αχάριστο, αφού ο βαθμός δυσκολίας είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον αριθμό των αναγνωστών στον οποίο απευθύνεται ο παραγωγός/δημιουργός περιεχομένου. Με απλά λόγια, ενώ απαιτεί πολύ και ποιοτική δουλειά, δεν προσφέρει την ικανοποίηση των μεγάλων αριθμών.
 
-Οι "κραυγές" είναι ανεπιθύμητες. Κρίναμε ότι πρέπει να επικοινωνούμε χαμηλόφωνα, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ευαισθητοποιηθεί δημιουργικά η διαδικασία της σκέψης, της κρίσης και της αξιολόγησης. Άλλωστε η ιστορία της ανθρωπότητας έχει αποδείξει, ότι κάθε φορά που οι άνθρωποι επέλεγαν τις "κραυγές" για να γνωστοποιήσουν και να λύσουν τα προβλήματα τους, κατέληγαν με δεινά πολύ χειρότερα από εκείνα που είχαν πριν αρχίσουν να κραυγάζουν. Στην Ελλάδα των Μνημονίων όπου άνθρωποι υποφέρουν, όπου ζωές καταρρέουν, όπου το μέλλον φαντάζει πιο ζοφερό από το παρελθόν και όπου οι πολιτικές ηγεσίες αποδεικνύονται ανεπαρκείς και -κυρίως-απρόθυμες να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής και της ειλικρίνειας, το να επικοινωνείς χαμηλόφωνα φαντάζει ρομαντικό και ιδεαλιστικό. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η παγίδα: οι "φύρερ" και οι "πατερούληδες".
 
-Κάθε πορεία που έχει ως πυξίδα τη γνώση, την έλλειψη δογματισμών, την ηπιότητα και την πραότητα, για να είναι αποτελεσματική απαιτεί ο οδηγός να επιβεβαιώνει κάθε ώρα και κάθε στιγμή την ειλικρίνειά του, τη συνέπειά του, τα κίνητρά του και την αποφασιστικότητά του να ακολουθήσει το δρόμο που επαγγέλεται. Και σε αυτήν την αδυσώπητη εποχή που ζούμε, ο μόνος τρόπος για να αποδείξεις ότι αυτά που λες τα εννοείς, είναι το ...πορτοφόλι. Γι ´αυτό επιλέξαμε λοιπόν να γυρίσουμε την πλάτη στις διαφημίσεις. Είπαμε όχι στο νταλαβέρι .με τους ισχυρούς. Αρνηθήκαμε να παρακαλέσουμε τους τραπεζίτες και το γκουβέρνο για να μας δώσουν τα αργύριά τους. Όχι φυσικά επειδή δεν τα είχαμε ανάγκη για να ζήσει το εγχειρημά μας. Άλλωστε είμαστε επαγγελματίες και ζούμε από τις αράδες μας. Απλώς θέλουμε να ζούμε από αυτά που γράφουμε και όχι να γίνονται αυτά που γράφουμε κράχτης για να πουλήσουν κάποιοι άλλοι αυτοκίνητα, οδοντόκρεμες και προφυλακτικά ή και το -ακόμα χειρότερο-για να αποκτούν ...άλλοθι ή να λειτουργούν ως συγχωροχάρτι. Για το λόγο αυτό αναπτύξαμε τον premium.paratiritis.gr. Μία υπηρεσία παροχής περιεχομένου η οποία διέθετε περιεχόμενο σε όσους έκριναν ότι αυτό έχει κάποια αξία.
 
Όσοι απο εσάς αντέξατε να διαβάσετε μέχρι εδώ, σκεφτείτε: Μήπώς όλα αυτά που περιγράψαμε είτε ως θέσεις είτε ως αντιθέσεις, δεν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο η βιομηχανία του Τύπου, αλλά και η Κοινωνία; Μήπως όλα αυτά δεν έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ´Ελληνες να αγανακτήσουν, να απαξιώσουν, να οργισθούν; Μήπως όλα αυτά δεν είναι τα δεινά που οδηγούν στην απαξίωση της ίδιας της Δημοκρατίας;
Ε, λοιπόν αυτή η δύσκολη ώρα για ελληνική κοινωνία και την Δημοκρατία, που με απόγνωση βλέπεις γύρω σου τα πάντα να καταρρέουν, λειτουργεί ως καθαρτήριο. Αυτή λοιπόν την ώρα θεωρήσαμε ως πιο κατάλληλη για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια να κάνουμε το paratiritis.gr πιο απαιτητικό, πιο διεκδικητικό και πιο ανεξάρτητο. Οι αλλαγές που βλέπετε είναι μόνο η αρχή. Σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες. Και σε αυτήν τη διαδικασία εσείς, φίλοι αναγνώστες, είστε οι μοναδικοί μας σύμμαχοι, συμπαραστάτες και συνοιδοιπόροι. Διαδώστε το μήνυμα μας. Στηρίξτε την προσπάθειά μας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να σας προσφέρουμε είναι συνέπεια σε αυτές τις αρχές, που σας έπεισαν να πορευθείτε μαζί μας σε αυτόν το δύσβατο και αχάριστο δρόμο.
του Γ.Σιώτου