4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Περιμένοντας ένα ...τανκ;

Περιμένοντας ένα ...τανκ;
Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο στο Χονγκ Κονγκ είναι αποκλεισμένοι και εκατοντάδες ακτιβιστές εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένοι μέσα σε αυτό. Και σήμερα το πρωί τουλάχιστον 100 ακτιβιστές από το Δημοκρατικό Κίνημα καταφέρθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν την ειρηνική κατάληψη του Πολυτεχνείου που ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες.
 
«Φοβάμαι γιατί δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε πλέον ασφαλείς από εδώ» λέει ένας 19χρονος φοιτητής.
 
«Δεν φοβάμαι να συλληφθώ. Δεν έκανα τίποτα αλλά φοβάμαι ότι θα ασκήσουν μεγάλη βία εναντίον του κόσμου. Όπως βλέπετε δεν σέβονται κανόνες και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό με στεναχωρεί» λέει ένας άλλος 19χρονος φοιτητής.
 
«Ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχει στην εξέγερση και μας υποστηρίζει δεν έχει μειωθεί. Νομίζω πως υπάρχει ακόμα ελπίδα», συμπληρώνει ένας άλλος φοιτητής. 
 
Τα ΑΕΙ στο Χονγκ Κονγκ από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν μετατραπεί σε κέντρα συντονισμού της δράσης των διαδηλωτών. Το Χονγκ Κονγκ ήταν μέχρι το 1997 βρετανική αποικία και ανήκει από τότε στην Κίνα. Διοικείται βάσει της αρχής «Μια χώρα, δυο συστήματα». Τα εφτά εκατομμύρια των κατοίκων φοβούνται όμως ότι θα χάσουν πολλά από τα δικαιώματά τους που σχετίζονται με την ελευθερία της γνώμης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.
 
Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη. Ενδεικτικό είναι ότι μια φοιτήτρια ανέφερε σε ρεπόρτερ της Deutsche Welle ότι έχει κάνει τη διαθήκη της και πως παρά τα δακρυγόνα και τις ρίψεις νερού της αστυνομίας θέλει να συνεχίσει τον ειρηνικό της αγώνα. Σήμερα συγκεντρώθηκαν πολλοί γονείς των φοιτητών δηλώνοντας πως φοβούνται για τη ζωή των παιδιών του εξαιτίας της αστυνομικής βίας.
 
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου Ζανγκ Τιεγουάι διεμήνυσε πως το κινεζικό Λαϊκό Κογκρέσο είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ. Αφορμή στάθηκε απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ που έκρινε συνταγματικά παράνομη την απαγόρευση κάλυψης του προσώπου που επέβαλε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Η απόφαση αυτή αποδυνάμωσε την ισχύ της κυβέρνησης.
 
Η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρρι Λαμ, δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου 100 διαδηλωτές παραμένουν παγιδευμένοι στο Πολυτεχνείο της πόλης για  τρίτη  ημέρα. Πάντως η αστυνομία έχει περικυκλώσει το συγκρότημα  στο κέντρο της πολυσύχναστης χερσονήσου Kowloon και συλλαμβάνει όποιον φεύγει.  Η  Lam δήλωσε ότι 600 διαδηλωτές έχουν εγκαταλείψει την πανεπιστημιούπολη, συμπεριλαμβανομένων 200 που είναι κάτω των 18 ετών, προσθέτοντας ότι όσοι είναι  κάτω των 18 ετών δεν θα συλληφθούν αμέσως, αλλά θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες αργότερα. Οι υπόλοιποι  400 έχουν ήδη συλληφθεί.
 
"Θα χρησιμοποιήσουμε όποια μέσα για να πείσουμε τους εναπομείναντες διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την πανεπιστημιούπολη το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η επιχείρηση να τελειώσει με ειρηνικό τρόπο", δήλωσε η Lam .Προειδοποίησε ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να παραδοθούν για να υπάρξει ειρηνική επίλυση.
 
"Αυτός ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη συνεργασία των διαδηλωτών. Οι επαναστάτες  πρέπει να σταματήσουν τη βία, να εγκαταλείψουν τα όπλα και να βγουν ειρηνικά σύμφωνα με τις  οδηγίες της  αστυνομίας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου .