4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Πολιτικοί σε αδιέξοδο και η κοινωνία στη φτώχεια

Πολιτικοί σε αδιέξοδο και η κοινωνία στη φτώχεια
του Αιρετικού.Ο κ.Τσίπρας είναι εγκλωβισμένος.Αλλά δεν νοιώθει μοναξιά καθώς έχει μαζί του όλο το πολιτικό σύστημα.Κάπως έτσι , οι οδηγεί τους περισσότερους έλληνες να αισθάνονται ότι έχουν "φυλακιστεί" απο ένα πολιτικό σύστημα που αδιαφορεί παντελώς για αυτους και για το μέλλον τους. Αργά ή γρήγορα η σημερινή αδιαφορία θα μετατραπεί σε κραυγαλέα οργή και η εποχή των είναι πολύ πιο κοντά απ΄ότι πιστεύουν ορισμένοι. Καθώς το σύστημα έχει ξεμείνει απο εφεδρείες δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικός επιστήμων για να κατανοήσει ότι το επόμενο θύμα μπορεί να είναι η ίδια η Δημοκρατία.
 
  Όσο και αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαχειριστεί τη συμφωνία του Eurogroup κόβοντας κορδέλες η προσπάθεια του πέφτει στο κενό αφού οι δρόμοι δεν γεμίζουν τα στομάχια.  Και σήμερα τα στομάχια εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων είναι άδεια ενώ ακόμα περισσότεροι φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι εξαθλιωμένοι.
 
 Η  αλήθεια είναι ότι το ύψος των περικοπών των συντάξεων  και η μείωση του αφορολόγητου είναι πολύ βαριά πλήγματα και επηρεάζουν  την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων. Γονατίζουν όσους απο την μεσαία τάξη αντέχουν, μετατρέπουν σε νεόπτωχους αρκετούς απο εκείνους που πριν λίγα αυτοπροσδιορίζονταν στην  μεσαία τάξη  και ρίχνουν ακόμα βαθύτερα στην φτώχεια τους ήδη φτωχούς.  Και αυτό είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο, καθώς το να ζητάς από κάποιον που έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας να  εξαθλιωθεί, είναι –στην καλύτερη περίπτωση-απάνθρωπο.
 
Αυτά που αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας έχουν και άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις. Δηλαδή επηρεάζουν και αυτούς στους οποίος ευθέως στοχεύουν  δηλαδή τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά είσοδήματα και τους συνταξιούχους όσο και εκείνους που είναι εξαρτημένοι απο αυτούς. Αποτέλεσμα ; Ο αριθμός εκείνων που θίγονται είναι τεράστιος και η οργή τους αργά ή γρήγορα κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσιμη.
 
 Για παράδειγμα οι απόμαχοι της ζωής .Αν και ελάχιστοι το έχουν επισημάνει, η συμφωνία αυτή περισσότερο από όλους πλήττει τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τόσο τις μειώσεις των συντάξεών τους όσο και την αύξηση της φορολογίας τους. Με δεδομένο μάλιστα ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ουσιαστικά συμβάλλει και στον οικογενειακό προϋπολογισμό των ...παιδιών τους, τότε εύκολα κατανοεί κανείς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των δανειστών ο κ. Τσίπρας, μπορεί να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μεταπολεμική ανθρωπιστική κρίση που έχει ζήσει η  χώρα. Και σίγουρα αυτό που έρχεται ξεπερνά και το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Έτσι ,ακόμα και αν επιτευχθούν οι πιο αισιόδοξες παραδοχές, δηλαδή η χώρα : να πετύχει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, να μπεί σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκτήσει τη δυνατότητα άντλησης τεράστιων ποσών από τις αγορές, το αδιέξοδο είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Για τον πεινασμένο και τον στερημένο όλα αυτά του φαίνονται άχρηστα, αδιάφορα και μάταια.
 
Όλα δείχνουν ότι στον ίδιο φαύλο κύκλο δεν είναι εγκλωβισμένος μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας το οποίο οδεύει προς χρεωκοπία. Ο τραγέλαφος, στον οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένη η χώρα, επιτείνεται και από το γεγονός ότι οι μοναδικοί που αντιδρούν, βρίσκονται στα άκρα του πολιτικού φάσματος.
 
Η μείζων αντιπολίτευση ουσιαστικά σιωπά, προσφέροντας εμμέσως «χείρα βοηθείας» στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό. Η ΝΔ ουσιαστικά ψελίζει, ότι θα κάνει –στα πλαίσια που θα αποδεχθούν οι δανειστές-επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του αντιπολιτεύεται, θεωρώντας δεδομένη την αναγκαιότητα των συμφωνιών με τους δανειστές και μάλιστα είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην υλοποίησή τους. Ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος, βρίσκονται το ΠΟΤΑΜΙ και η ‘Ενωση Κεντρώων.
 
Η  εσωκομματική αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα, στην πραγματικότητα όχι μόνο είναι ανίσχυρη και ηθικά αποδυναμωμένη καθώς  είχε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και σε αυτήν που σύντομα θα έλθει για ψήφιση στην Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών που θεωρείται ως ο άτυπος αρχηγός της ομάδας των 53+ είναι εκείνος ο άνθρωπος που  διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές τη συμφωνία μετά το Δημοψήφισμα και αυτός που συναίνεσε στα σημερινά απάνθρωπα μέτρα. Επίσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο κ. Ν.Φίλης , από την πλευρά του ήταν ένας από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του κ.Τσίπρα κατά την κρίσιμη περίοδο το 2015, ενώ και σήμερα η κριτική του εστιάζεται σε θέματα που δεν αφορούν την αναγκαιότητα των Μνημονίων αλλά την εσωετρική τους γεωμετρία.
 
Και όλα αυτά οι έλληνες τα γνωρίζουν. Αισθάνονται ότι το πολιτικό σύστημα κινείται σε μία άλλη διάσταση όπου όλα κρίνονται απο το προσωπικό και το κομματικό συμφέρον. Δεν προσδοκούν τίποτε απο αυτό. Για τους περισότερους , το συμφέρον του συστήματος είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να γκρεμιζει τα τείχη των ιδεολογιών , να εξαφανίζει συνειδήσεις και να συνθλίβει όλους εκείνους που αντιστέκονται. Η φράση: "Όλοι είναι ίδιοι" ακούγεται όλο και συχνότερα στα καφενεία,στις καφετέρειες ,  στους δρόμους και στις πλατείες  της χώρας. Την λένε  ακόμα και άνθρωποι που φυλακίστηκαν , διώχθηκαν , εξορίστηκαν και βασανίστηκαν επειδή αγωνίζονταν να πείσουν τους υπόλοιπους ότι "όλοι ΔΕΝ είναι ίδιοι". Και για αυτούς αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός που κατάφερε με τις επιλογές του να γκρεμίσει τα τεχνητα τείχη που χώριζαν για σχεδόν ένα αιώνα τους έλληνες. Διότι η πείνα που σκορπίζει απλόχερα είναι πολύ πιο ισχυρή απο τις ιδεολογίες. Αυτό το έχουμε δεί παντού. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι ο τρόπος που αναρριχήθηκε στην εξουσία ο Χίτλερ. Κάτι παραπάνω απο ένας στους τρείς γερμανούς τον ψήφισε γιατί ήταν οργισμένος απο την πείνα.Και αν πιστεύει κανείς οτι ο κ.Μητσοτάκης είναι πιο ισχυρός απο την πείνα πλαναται πλάνη οικτρά. Ακόμα και αν αποκτήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές ο πραγματικός του αντίπαλος θα είναι η πείνα.Και αυτή είναι ανίκητη.