4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Πολυεθνικές vs Αγρότες

Πολυεθνικές vs Αγρότες

Ο κίνδυνος οι Έλληνες αγρότες να υποστούν στα επόμενα χρόνια δραστική περικοπή των εισοδημάτων τους από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, είναι πλέον ορατός. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι μόνο προβλέπει περικοπές (4% περίπου) για τις δαπάνες που εντάσσονται στην ΚΑΠ, αλλά επιχειρεί μία μεταφορά κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό Νότο, στις χώρες της Βαλτικής.

 

Μέχρι τώρα οι αγρότες στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία, εισέπρατταν  λιγότερες κοινοτικές επιδοτήσεις σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Αυτό με το νέο προϋπολογισμό αλλάζει! Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε ότι οι αγρότες της Βαλτικής θα λάβουν αυξημένες επιδοτήσεις κατά 13,6%.

 

Μέχρι σήμερα οι  Βρυξέλλες παρείχαν στους αγρότες από ορισμένες χώρες, κυρίως πρώην κομμουνιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, σημαντικά λιγότερες επιδοτήσεις  ανά εκτάριο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους τους, εξαιτίας μίας στατιστικής φόρμουλας με βάση την οποία υπολογίζονταν το ύψος των επιδοτήσεων. Η φόρμουλα αυτή βασίζεται -και- στις τιμές της γης και την αμοιβή εργασίας. Με δεδομένο ότι  στις χώρες της Βαλτικής η αγροτική γη και το κόστος εργασίας ήταν χαμηλότερο από τους υπολοίπους, αυτό είχε επίπτωση στο ύψος των επιδοτήσεων που εισέπρατταν. Τώρα η ΕΕ προτείνει να αλλάξει η φόρμουλα και οι τιμές αυτές να πλησιάσουν με εκείνες των υπολοίπων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μία αναδιανομή της κατανομής των πιστώσεων σε βάρος των Νοτίων.

 

Αν οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένοι, οι μεγάλες κατασκευαστικές, οι πολυεθνικές του φαρμάκου, της πληροφορικής και των αερομεταφορών, έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Για παράδειγμα, στον νέο προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι περί τα 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά στη βελτίωση των υποδομών για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού μέσα στην ΕΕ. Σήμερα, οι στρατηγοί υποστηρίζουν ότι η άμυνα της ΕΕ έχει "τρύπες", καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη γρήγορη μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Στο νέο προϋπολογισμό διατίθενται κονδύλια για να αναβαθμισθούν οι υποδομές που συνδέουν την Ευρώπη, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται τα  βαρέα στρατιωτικά οχήματα.

 

Μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Merck, η Pfizer, η Airbus και η Thalys, περιμένουν να ανοίξουν οι δουλειές τους από τις αυξημένα κονδύλια για ερευνητικά προγράμματα που αφορούν στην υγεία και στην κινητικότητα. Πολλές ΜΚΟ έχουν αντιδράσει, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά  θα περιορίσουν την πρόοδο υπέρ των συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα.

 

Η ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών περιοχών της ΕΕ είναι δεδομένη. Μέχρι σήμερα, η ΕΕ για να τις περιορίσει αξιοποιούσε κεφάλαια από το Ταμείο Συνοχής. Οι προτεινόμενες περικοπές κατά 7% -υπολογίζονται στα 41 δισ.-, θα ανοίξουν ακόμα περισσότερο τη "ψαλίδα" σε βάρος των αδυνάτων.

 

Όλα αυτά τα στοιχεία προκαλούν εύλογες ανησυχίες στην Αθήνα, η οποία προεξοφλεί ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν έντονες διαφωνίες  και συγκρούσεις εντός της ΕΕ, καθώς τα πλήγματα που θα δεχθεί η ήδη βαριά λαβωμένη ελληνική οικονομία, θα είναι συντριπτικά.