4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Προβάρουν το κοστούμι της επιτροπείας

Προβάρουν το κοστούμι της επιτροπείας

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος τρίτου μνημονίου εκτίμησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ. «Στην παρούσα φάση δεν βλέπω ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εξάλλου αυτό δεν συζητείται και πουθενά», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός .

 

Ο υπηρεσιακός γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε παράλληλα, ότι πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. «Πιστεύω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να εκταμιεύσουμε όλα τα κεφάλαια». Και αυτό είναι μια επιτυχία, επισήμανε ο Π. Αλτμάιερ, παραπέμποντας στη θετική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά από πολλά χρόνια επώδυνων μεταρρυθμίσεων που επέφεραν μάλιστα προσφάτως και μείωση του χρέους. Με 180% επί του ΑΕΠ το χρέος παραμένει βέβαια σε πολύ υψηλά επίπεδα.Σύμφωνα με τον Πέτερ Αλτμάιερ, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών και μετά την προβλεπόμενη για το ερχόμενο καλοκαίρι λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Είναι «και προς το δικό μας συμφέρον […], να διασφαλιστεί στην Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία και μετά τη λήξη του προγράμματος, να συνεχίσουν να υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μην διακυβευθούν όσα θετικά έχουν επιτευχθεί». Σημειώνεται βέβαια ότι και άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, υπήχθησαν σε καθεστώς επιτήρησης.

 

Ο 60χρονος πολιτικός, ο οποίος στην τελευταία συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων διετέλεσε επικεφαλής της καγκελαρίας, θεωρείται ένας από τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες της Άγκελα Μέρκελ. Οι δηλώσεις του  απηχούν αναμφίβολα απολύτως τις απόψεις και θέσεις της καγκελαρίου για την Ελλάδα. Ο Πέτερ Αλτμάιερ αναμένεται να αναλάβει σημαντικό πόστο και στη νέα κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, εφόσον βεβαίως ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν μάλιστα η CDU κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών και δεν το παραδώσει στο SPD -παρότι οι τελευταίοι το έχουν αξιώσει ήδη- δεν αποκλείεται ο Π. Αλτμάιερ να διαδεχθεί και επίσημα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Οι δηλώσεις του υπηρεσιακού -προς το παρόν- υπουργού αποκτούν όμως ξεχωριστή σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Οι αναφορές του στην Ελλάδα μπορούν να θεωρηθούν έμμεση απάντηση σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το γερμανικό think tank CEP (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής) και την οποία παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα Welt.

 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η Ελλάδα συνεχίζει να μην διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα και «ως προς αυτό τα τρία πακέτα διάσωσης από το 2010 δεν επέφεραν καμία αλλαγή. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν θα τα βγάλει πέρα χωρίς ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης», εκτιμούν οι ειδικοί του CEP. Το κεντρικό επιχείρημά τους στηρίζεται στον λεγόμενο δείκτη cepDefault, ο οποίος καταγράφει σε ετήσια βάση την εξέλιξη της πιστοληπτικής ικανότητας μιας οικονομίας συνολικά, δηλαδή του δημοσίου, των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών. Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 το βαρόμετρο καταγράφει μια μείωση της τάξης του 6%, που συνιστά σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το 2016. Ο δείκτης βρίσκεται μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012.

 

Όπως εξηγεί η Welt, η κατακόρυφη αυτή πτώση του δείκτη για την Ελλάδα δεν οφείλεται σε μη υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στην ιδιωτική οικονομία που αποδίδεται περισσότερο στην έλλειψη επενδύσεων.