4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Προσφυγικό: Η Ασία και η Αφρική ταρακουνούν την ΕΕ

Προσφυγικό: Η Ασία και η Αφρική ταρακουνούν την ΕΕ
Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι είναι ο κυρίαρχος του παιγνιδιού. Στην Γερμανία η κυβερνητική κρίση απειλεί την ενότητα των Χριστιανοδημοκρατών. Σε πολλές κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ συμμετέχουν λαϊκιστές οι οποίοι απαιτούν να κλείσουν τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Η τελευταία σύνοδος κορυφής έδειξε ότι το προσφυγικό μπορεί να τινάξει στον αέρα την ΕΕ καθώς αποδεικνύεται ότι στις συνειδήσεις των ευρωπαίων τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών είναι πιο απειλητικά απο το χρέος.
 
Υπο το πρίσμα αυτό, δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι ,το προσφυγικό είναι η "απάντηση" της Ασίας και της Αφρικής στην πολιτική υπεροψία της Ευρώπης. Και οι θάνατοι χιλιάδων μεταναστών στα νερά της Μεσογείου αλλά και το δράμα εκατομμυρίων παιδιών λειτούργησαν ως πολιτικός πυροκροτητής στην κοινωνική και πολιτική έκρηξη που προκάλεσε το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα. 
 
Την ίδια στιγμή εκατομμύρια παιδιά ζούν το δικά τους δράμα. Το 2016, 28 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε συνθήκες αναγκαστικού εκτοπισμού, ωστόσο οιειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα. Στην πραγματικότητα κανείς σε ολόκληρο τον κοσμο δεν γνωρίζει την πραγματική έκταση του προβλήματος καθώς , σύμφωνα με εκτιμήσεις , κανείς δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το εύρος του προσφυγικού. Επίσημοι οργανισμοί που ασχολούνται με την μετανάστευση έχουν καταγγείλει ότι :
 
• Υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία μόνο για το 56% του προσφυγικού πληθυσμού που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της UNHCR.
• Μόνο το 20% των χωρών που έχουν στοιχεία για εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς διαθέτουν πληροφορίες και για την ηλικία των θυμάτων.
• Σχεδόν το 25% των χωρών παγκοσμίως δεν διαθέτουν ηλικιακά στοιχεία για τους μετανάστες τους, με το αντίστοιχο ποσοστό στις Αφρικανικές χώρες να φτάνει το 43%.Σε πάρα πολλές χώρες τα διαθέσιμα στοιχεία για τη μετανάστευση δεν περιλαμβάνουν
πληροφορίες για την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, για το εάν ένα παιδί είναι ασυνόδευτο ή όχι. Ως αποτέλεσμα, καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια τον αριθμό των παιδιών που κινούνται παγκοσμίως.
 
Για να κατανοήσει κανείς την έκταση του προβλήματος , το 2016, περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, την ώρα που 23 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν υπό συνθήκες εσωτερικού εκτοπισμού (16 εκ. λόγω συγκρούσεων και 7 εκ. λόγω φυσικών καταστροφών). Ωστόσο τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα. Και το τραγικό είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως οι  ανήλικοι μετανάστες, ιδίως αυτοί που μετακινούνται μόνοι τους, γίνονται εύκολοι στόχοι για όσους επιθυμούν να τους βλάψουν προς όφελός τους.Πολλά παιδιά – πρόσφυγες έχουν υποστεί φρικτές μορφές βίας, υποφέροντας ακόμα και στις χώρες καταγωγής τους.
 
Την ίδια στιγμή  και ο αριθμός των καταγεγραμενων θανάτων παράνομων μεταναστών κινείται σε υψηλά επίπεδα και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ειδικοί που θεωρούν ότι στην περίπτωση που η Ευρώπη κλείσει τα σύνορα της το πιο πιθανό είναι να φτασουν σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία απο τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι 2 Ιουλίου σε ολο τον κόσμο έχασαν την ζωή τους 1.659 μετανάστες  (3.446 το 2017, 4.475 το 2016 και 3.042 το 2015).
 
Η  διαφαινόμενη στροφή της ΕΕ σε πιο αυστηρές πολιτικές μετανάστευσης θυμίζει τις μεσαιωνικές πόλες που έκλειναν τα τείχη τους κάθε φορά που εμφανίζονταν μεταδοτικές ασθένειες. Αυτός ο εθνοτικός αποκλεισμός που διαφαίνεται να επικρατεί στην πολιτική ζωή της Ευρώπης αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει εκεί που δεν κατάφερε να οδηγήσει η κρίση χρέους: στην διάλυση του ευρωπαϊκού σχηματισμού. τα εκατομμύρια των ευάλλωτων παιδιών, οι θάνατοι και ο άνισος καταμερισμός του προσφυγικού βάρους στις χώρες του Νότου θα αναδείξουν την ανθρωπιστική γύμνια του ευρωπαϊκού Βορρά και θα κάνουν τον Σαλβίνι να μοιάζει με άγιο σε σχέση με αυτούς που περιμένουν υπομονετικά για να αρπάξουν την εξουσία στις χώρες που θα σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού προβλήματος.