4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Πώς ο κ. Τσίπρας κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα σε ανοχύρωτη πόλη

Πώς ο κ. Τσίπρας κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα σε ανοχύρωτη πόλη
Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε μία πλήρως εξαρτημένη απο τους δανειστές μηχανή, η οποία με το πρώτο "φύσημα" του αέρα κινδυνεύει να σωριαστεί και να σκορπιστεί στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει το δίδυμο Τσίπρα-Τσακαλώτου έχει εξοβελίσει την εσωτερική κατανάλωση και βασίζει την ύπαρξή του στις ξένες αγορές. Αδιάψευστος μάρτυρας τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα οποία καταγράφουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Αυτό είναι το καλό νέο. Το άσχημο είναι ότι η αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με πέρσι. Επίσης σημαντική συνεισφορά  έχει ο τουρισμός, ο οποίος κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η "βαριά βιομηχανία" της χώρας.
 
 
 
Αντίθετα, η κατάσταση που επικρατεί στην εσωτερική αγορά είναι τραγική. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση οφείλεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ακόμη χειρότερα από την κατανάλωση εξελίχθηκαν οι επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 28,1%. Αυτή η απογοητευτική εξέλιξη δείχνει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη βάθος και δεν είναι βιώσιμη. Στην πραγματικότητα η πολιτική της "εσωτερικής υποτίμησης" που ακολουθεί πειθήνια το δίδυμο Τσίπρα-Τσακαλώτου, αφαιρεί πόρους απο την εσωτερική αγορά προκειμένου να επιδοτήσει το διεθνές εμπόριο της χώρας, δηλαδή να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Και αυτή η διαδικασία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και τα επόμενα χρόνια καθώς οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με τις υπογραφές -και- των δύο δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε μετακίνηση απο το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο. Μάλιστα όλα δείχνουν ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια η εσωτερική αγορά θα συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς οι εισοδηματικές αφαιμάξεις θα συνεχιστούν. Στην πραγματικότητα , η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που έχουν συμφωνηθεί δεν είναι τίποτε άλλο, παρά έμμεση "επιδότηση" του εξαγωγικού τομέα σε βάρος της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα , η αλλαγή του εργασιακού μοντέλου με την εγκατάλειψη του μοντέλου της πλήρους απασχόλησης και με την υποκατάσταση του από τις λεγόμενες "ελαστικές μορφές απασχόλησης" αποτελεί πλήγμα στην ιδιωτική κατανάλωση  και στις επενδύσεις σε τομείς όπως η κατοικία. Η μείωση του μέσου κόστους εργασίας για το οποίο η αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  προσπαθεί να υποβαθμίσει, δεν είναι τίποτε άλλο παρά λιγότερα χρήματα που πέφτουν στην αγορά καθώς και λιγότερες ιδιωτικές επενδύσεις όπως για παράδειγμα στην κατοικία.
 
 
 
Το μοντέλο αυτό, ουσιαστικά είναι πειραματικό για την Δυτ. Ευρώπη, αφού ακόμα και οι εμπνευστές του στις δικές τους χώρες δεν το ακολουθούν. Για παράδειγμα στην Γερμανία, όπου η ανάπτυξη των τελευταίων ετών- ακόμα και σε εποχές που η διεθνής οικονομία ήταν καθηλωμένη - βασίστηκε στην ισχυρή εσωτερική ζήτηση. Την ίδια πολιτική ακολούθησε και η Γαλλία καθώς και όλες οι χώρες της κεντρικής και της Βόρειας. Ευρώπης. Η ισχυρή εσωτερική κατανάλωση επέτρεψε στον κ. Πούτιν να ξεπεράσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν στη ρώσικη οικονομία απο τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ενώ ο κ. Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής της τόνωσης της εγχώριας αγοράς.
 
 
 
Όπως σημείωναν κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές, η οικονομική πολιτική που υλοποιεί η Κυβέρνηση Τσίπρα, ουσιαστικά αποδομεί τις παραγωγικές δομές της ελληνικής οικονομίας οι οποίες είχαν το μερίδιο του λέοντος στην ελληνική αγορά τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύοντας δραστηριότητες στις οποίες τα ξένα κεφάλαια τα οποία έχουν επενδύσει σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν δεσπόζουσα θέση."Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, που τα ολέθρια αποτελέσματά του θα φανούν όταν η ευρωπαϊκή αγορά που είναι ο πιο σημαντικός αποδέκτης των ελληνικών εξαγωγών, θα βρεθεί σε ύφεση. Τότε , οι Κυβερνήτες της χώρας που θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη συγκυρία στην εξουσία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με "δεμένα χέρια" μία εκρηκτική κατάσταση, καθώς δεν θα διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για να την αντιμετωπίσουν. Με δεδομένες τις υπέρογκες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, τότε είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί για μία ακόμα φορά στη δίνη μίας νέας κρίσης χρέους" επισήμανε χαρακτηριστικά ακαδημαϊκός ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
 
 
 
Η τραγωδία για τη χώρα είναι ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Κ. Μητσοτάκης , όχι μόνο ασπάζεται τη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής του κ. Τσίπρα , αλλά τον ψέγει διότι δεν εφαρμόζει ακόμα πιο δυναμική πολιτική εσωτερικής υποτίμησης.
 
 
 
Την πολιτική υποκρισία και τον κυνισμό της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα την αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας το κείμενο απο την Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ , που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013. Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ των άλλων: "...Όχι μόνο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση αλλάεπίσης  χρεοκόπησαν ή υπέστησαν επιδείνωση της θέσης τους μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Τα χρόνια των μνημονίων χάθηκαν 850.000 θέσεις εργασίας που χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν 17 χρόνια με μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ 4%. Η μαζική ανεργία, η δραματική μείωση μισθών και εισοδημάτων, η συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, ο αποκλεισμός του 30% του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα υγείας, τα θεσμικά και οικονομικά πλήγματα στη δημόσια εκπαίδευση, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ιδιότυπη δήμευση της μικρής ιδιοκτησίας, η καταστροφή χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων υπέρ της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, όλα  αυτά οδήγησαν σε δομική κρίση απονομιμοποίησης, την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική και το πολιτικό σύστημα, διαμορφώνοντας το έδαφος για νέες κοινωνικές συμμαχίες και νέες πολιτικές εκπροσωπήσεις...".
 
 
 
Απο την ανάγνωση του μικρού αυτού αποσπάσματος εύλογα προκύπτει η απορία " ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ή θα πρέπει τα μέλη του να καταγγείλουν τον πρόεδρο και πρωθυπουργό  της χώρας για κλοπή.".