4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Σισύφειοι βράχοι

Σισύφειοι βράχοι
Άργα χθές το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι αθροίσεις των ψήφων. Και εδώ βρίσκεται το παράδοξο. Ενώ η κάθε ψήφος  ζυγίζει ακριβώς το ίδιο με οποιαδήποτε άλλη, το άθροισμά τους δεν είναι ισοβαρές ούτε παράγει το ίδιο αποτέλεσμα.
Αυτές οι διαφορετικού βάρους αθροίσεις που οι επιπτώσεις τους έχουν ημερομηνία λήξης- μέχρι- τις 1.460 μέρες  φαντάζουν σαν Σισύφειοι βράχοι. Απο την επομένη των εκλογών "φορτώνονται" στις πλάτες των «πολλών» -ανεξάρτητα από το αν και το τί ψήφισαν- που τους κουβαλούν αδιάλειπτα για 35.040 ώρες . Ανεβαίνουν στην κορυφή των 1.460 μέτρων απ΄όπου  οι βράχοι κατρακυλούν πισω  στην αφετηρία. Σε αυτήν την ανηφορική πορεία οι «Πολλοί»  μοχθούν, υποφέρουν , ματώνουν. Κάποιοι λυγίζουν.Δεν καταφέρνουν να φτάσουν ως  το τέρμα.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι όμοιοί τους, που στέκονται  ατσαλάκωτοι στην κορυφή. Από τα 1.460 μέτρα  κλοτσούν βράχους   και με σαρκαστικό χαμόγελο τους  παρακολουθούν να κατρακυλούν,  παρασέρνοντας και κάποιους, που εξαντλημένοι  δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν  από την πορεία τους.
Είναι οι «Λίγοι».Δεν είναι ούτε πιο έξυπνοι ούτε πιο καπάτσοι.Γεννήθηκαν και αυτοί με την ανεξίτηλη στάμπα της τιμωρίας στον καρπό: Είναι θνητοί. Δεν έχουν έξι χέρια. Τρώνε όπως όλοι οι άνθρωποι.Πηγαίνουν στην τουαλέτα όπως όλοι οι άνθρωποι. Λατρεύουν την Ανισότητα και κατάφεραν να γίνουν  φίλοι του Δία. Κάποιοι με  καπατσοσύνη.Κάποιοι  κληρονόμησαν το προνόμιο της Θεϊκής φιλίας. Λατρεύουν μία εταίρα: Απληστία το όνομα της . ‘Ομως , ακόμα και στα γλέντια τους  δεν ξεχνούν  το λόγο  που βρίσκονται εκεί: Διασκεδαστές  του Δία. Παλιάτσοι. Για να  διατηρήσουν   την εύνοιά του,κάνουν πεσκέσια ακόμα και κοριτσόπουλα .... Οι περισσότεροι δεν τον αμφισβητούν αλλά όλοι παρασυρμένοι από την Απληστία τον ζηλεύουν, τον φθονούν επειδή έχει στο πλευρό του μία  πιτσιρίκα με  παράξενο όνομα: Αιωνιότητα.
 «Γιατί ο Δίας και όχι εγώ;», σκέπτονται στα βουβά. Είναι όμως θνητοί και η Αιωνιότητα πλαγιάζει μόνο με Αθάνατους. Ακόμα και εκείνοι , οι «Απειροελάχιστοι» , που καταφέρνουν να την πλησιάσουν  , σύντομα αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να τον αντικαταστήσουν στο κρεβάτι της  . Θα παραμείνουν  παλιάτσοι του Δία  για όσο  καταφέρνουν να αναβάλλουν το ραντεβού με  τον  Θάνατο, τον  βασιλιά των νεκρών . Οι παλιάτσοι  δεν ζητούν. Παρακαλούν. Όμως ακόμα και ο Δίας δεν μπορεί  να ακυρώσει αυτό το ραντεβού. Στον Θάνατο δεν πιάνουν  προσταγές,  φοβέρες , δωροδοκίες. Κατοικεί στο  Τάρταρο εκεί που  ποτέ δεν φτανει ο ήλιος. Ούτε θέλει ούτε δέχεται δώρα και θυσίες. Γι αυτόν δεν υπάρχει βωμός
Οι  «Πολλοί», αυτοί που ματωμένοι και εξαντλημένοι συνεχίζουν αενάως την βασανιστική ανάβαση και την αγωνιώδη κατάβαση, ξέρουν για την παρουσία των «Λίγων». Γνωρίζουν ότι κάπου εκεί στην κορυφή βρίσκονται κάποιοι σαν και αυτούς   που παρακολουθούν το μαρτύριο τους χαμογελώντας περιπαικτικά. Το μόνο που τους παρηγορεί είναι ότι και εκείνοι έχουν  την ίδια ανεξίτηλη στάμπα στον καρπό τους: Είναι θνητοί. Πολεμιούνται και νικιούνται.
 Όμως ο άνθρωπος του Δία ,μία άσκημη με καμπούρα, δεν τους αφήνει να αντιδράσουν . Ἔρις το όνομα της . Είναι  θεά και  στην δούλεψή της  είναι η Ζήλεια και η Διχόνοια. Αδελφή τού Άρη. Είναι άσκημη για να μπορεί ευκολότερα να εκτελεί την αποστολή της . Παριστάνει την κουτσή για να μπορεί να  σπέρνει  ζιζάνια. Τότε , όπως λέει ο Όμηρος, ομορφαίνει.Μερικές φορές , οι γελωτοποιοί του Δία  , για να τον διασκεδάσουν ζητούν  από την Έριδα να διαδώσει  ότι οι «Πολλοί»  μπορούν να λευτερωθούν από την κατάρα του βράχου αρκεί να να φέρουν «εν κοσκίνω ύδωρ». Κάποιοι προσπάθησαν. Απέτυχαν. Η τιμωρία τους βαριά: Κάθε φορά που θα κατεβαίνουν στις υπώρειες του βουνού θα γεμίζουν με νερό τον  «τετρημένον πίθον» .
 Όταν το πάθημα έγινε γνωστό , ένα κύμα απογοήτευσης  απλώθηκε στους «Πολλούς». Ματαιοπονούμε , σκέφτηκαν.Ο Δίας πάλι είχε νικήσει.Οι «Λίγοι»  διατήρησαν  την εύνοια του.
Την Κυριακή , 7 Ιουλίου η Έρις συναντήθηκε με την ετεροθαλή αδελφή της . Την Απάτη. Καθώς , συζητούν τα σχέδια τους για τις επόμενες  1.460 μέρες , οι «Πολλοί» μπορούν να ξαποστάσουν. Είναι η μέρα ,που  σύμφωνα με τον μύθο, εμφανίζεται,μασκαρεμένος,  ο Προμηθέας  για να  διασκεδάσει με τους «κάλπικους» Προμηθεις που υποσχονται....
Την μέρα αυτή μπορούν, να σκεφτούν, να ονειρευτούν να περάσουν κάποιες ώρες παρέα  με  τον Όνειρο, τον  άγγελο του Δία. Σε αυτήν την ανάπαυλα μπορεί  να συνειδητοποιήσουν  ότι στα Σισύφεια Πάθη τους δεν υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες, τίποτα το  ηρωικό , τίποτα το παράλογο. Υπάρχουν μόνο βράχοι,  επιθυμίες. Βάρη αλλά και ξόρκια για την χαιρέκακη  Έριδα.
Σήμερα  η Έριδα  είναι  περιχαρής : Οι «Πολλοί»,  θα συνεχίσουν την βασανιστική ανάβαση, ο  Δίας θα χαϊδεύει τα γένια  του και  οι «Λίγοι» θα προετοιμάζουν  το επόμενο ...Συμπόσιο.