4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Στα χέρια του Ορμπαν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης

Στα χέρια του Ορμπαν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης
Η ΕΕ χρειάζεται οπωσδήποτε την επίτευξη συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμού γιατί η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει χρήματά του ως εγγύηση προκειμένου να δανειστεί στις αγορές τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κονδύλια του εν λόγω ταμείου σχεδιάζονταν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη από τις αρχές του επόμενου έτους με στόχο την χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας. Για παράδειγμα στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναλογούν περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. ευρώ δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκού όρους. Η κυβέρνηση βασίζεται σε αυτά τα χρήματα προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία, η οποία πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Xωρίς ομοφωνία δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η  Ουγγαρία και η Πολωνία «μπλοκάρουν» τον νέο προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση το Ταμείο Ανάκαμψης ζητώντας την κατάργηση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία συνδέει τη χορήγηση κοινοτικών χρηματοδοτήσεων με την τήρηση από την πλευρά των κρατών-μελών των κανόνων του κράτους δικαίου. Οι δύο χώρες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της Κομισιόν για παραβίαση του κράτους δικαίου κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης και φοβούνται ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να αποκλειστούν από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
 
Στην παρέμβασή τους, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός κυρώσεων που προτείνεται στη συμφωνία στηρίζεται σε αόριστες νομικές έννοιες, ενώ πρόσθεσαν ότι η διασύνδεση των χρηματοδοτήσεων με το κράτος δικαίου δεν είναι συμβατή με την συνθήκη της ΕΕ.
 
Εάν δεν βρεθεί κάποια φόρμουλα τις επόμενες μέρες σε διπλωματικό και υπουργικό επίπεδο, χωρίς να τροποποιείται η ουσία της συμφωνίας για το κράτος δικαίου, τότε θα αναζητηθεί λύση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
 
Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την άρση του αδιεξόδου, τάχθηκε την Παρασκευή, ώρες μετά την αποτυχία της τηλεσυνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκεμψης της Ε.Ε., ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα χαρτιά του.
 
Οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με την υποστήριξη και της Σλοβενίας, έχουν αρνηθεί να στηρίξουν το οικονομικό σχέδιο της Ε.Ε., παρόλο που θα ωφεληθούν απ' αυτό, επειδή η καταβολή των χρημάτων εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
 
«Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθουν και στο τέλος θα φθάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι συμβαίνει συνήθως», δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του ο Όρμπαν και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρχουν αρκετές επιλογές για την άρση του αδιεξόδου «οι οποίες να είναι αποδεκτές από την Ουγγαρία και την Πολωνία ... στις οποίες οι αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει του νόμου και όχι βάσει μιας πολιτικής πλειοψηφίας». Δεν προχώρησε πάντως σε λεπτομέρειες.
 
Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι πιθανό να καθυστερήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομυρίων ευρώ σε μια στιγμή που η 27μελής ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού και η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.
 
Λίγο πριν την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ε.Ε, ο προεδρεύων της και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχε αναγνωρίσει τη δυσκολία κατάληξης σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου.
 
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθούν πολύ προσεκτικά το πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα του κράτους δικαίου», τόνισε με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, του οποίου η χώρα προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες μέλη δεν ήταν διατεθειμένες να συμβιβαστούν.
 
«Γι 'αυτό το σημείο εκκίνησης είναι δύσκολο και ταυτόχρονα πολλές χώρες της Ευρώπης περιμένουν την απελευθέρωση των κονδυλίων. Η προϋπόθεση για αυτό είναι να βρούμε μια λύση», συμπλήρωσε.
 
Πάντως, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέν Μπενώ, προειδοποίησε ότι αν οι δύο χώρες επιμείνουν στις θέσεις τους, τότε το μπλοκ θα προσπαθήσει να βρει άλλον τρόπο χωρίς τις Πολωνία και Ουγγαρία.
 
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι το πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα με τη συμμετοχή όλων των κρατών πλην Πολωνίας και Ουγγαρίας. «Όπως το ευρώ, έτσι και το πακέτο των 750 δισ. θα μπορούσε να είναι ανοιχτό για την Ουγγαρία και την Πολωνία όταν αποδεχτούν πλήρως και πληρούν τους όρους».
 
Στο δια ταύτα του προϋπολογισμού, εάν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν μπορέσουν να άρουν το αδιέξοδο, πριν από το τέλος του έτους, το μπλοκ θα συνεχίσει να ξοδεύει, αλλά θα λειτουργεί σε περιορισμένους πόρους, με το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε μήνα να μην ξεπερνάει το ένα δωδέκατο του προϋπολογισμού του προηγούμενου οικονομικού έτους. Παράλληλα, πολλά προγράμματα που αφορούν την Πολωνία και την Ουγγαρία θα μπορούσαν να «παγώσουν».